vineri, martie 29, 2024
Calatorind prin lume

Marea Molucelor, paradisul mirodeniilor

Marea Molucelor, marea mirodeniilor

Marea Molucelor se intinde intre insulele indoneziene Sulawesi (Celebes) si Moluce (291.000 de kilometri patrati si 4036 metri adancimea maxima).

La fel ca celelalte mari din regiune, este situata intr-o zona cu activitate seismica intensa. Pe fundul sau si pe multe dintre insulele din zona, se afla numeroase conuri vulcanice, iar cutremurele de pamant sunt un fapt la ordinea zilei.

Cu toate acestea, nu pericolul eruptiilor sau al seismelor reprezinta principala piedica in calea dezvoltarii turismului pe coastele marii, in care temperatura apei se mentine tot timpul anului la valoarea de 27-28 de grade Celsius, iar recifele de corali farmeca prin bogatia infinita a formelor de viata, ci lipsa unei infrastructuri adecvate.

Oaspetii din strainatate prefera Java sau Bali, cu atat mai mult cu cat relatiile tensionate dintre comunitatea musulmana si cea crestina nu imbie la vizitarea acestor regiuni.

Razboi pentru un praf de piper

Turistul caruia i se prezinta ocazia deosebita a unei calatorii prin nordul Insulelor Moluce va fi cu siguranta uimit sa remarce ce mijloace tehnice modeste sunt folosite de populatia locala pentru a obtine o intreaga pleiada de produse agricole.

Oamenii din insule duc o viata relativ imbelsugata, cultivand cocotieri, nucsori, arbori de cacao, batate, sagotieri si arahide si ocupandu-se in mai mica masura cu cresterea animalelor si cu pescuitul.

Totodata, comertul cu mirodenii rare, cum ar fi sofranul, este mult mai profitabil pentru localnici in prezent, decat in epoca coloniala.

Aceasta din urma a debutat in secolul al XVI-lea cand, in Marea Molucelor, si-au facut aparitia portughezii care au intemeiat pe insulele din zona primele asezari.

Legendele despre Insulele Mirodeniilor, dupa cum erau numite candva Insulele Moluce, au atras in aceste regiuni si alte natiuni europene. Comertul cu mirodenii (piper, sofran, cuisoare) aducea castiguri atat de mari in Europa, incat puterile coloniale au inceput sa se certe, in scurt timp, pe aceasta prada imbietoare.

La inceputul secolului al XVII-lea, portughezii au fost alungati de olandezi, care, in anii urmatori, au reusit sa tina departe de bogatiile regatului indonezian chiar si state aparent puternice, precum Franta sau Marea Britanie.

Pana in 1863, influenta Companie a Indiilor de Est si-a mentinut monopolul asupra comertului cu mirodenii. Splendoarea caselor de locuinte din Amsterdam si din Rotterdam este, si in prezent, o dovada a bogatiei acumulate  de aceasta societate comerciala.

Locuitorii insulelor Moluce nu au beneficiat insa de nici un fel de pe urma acestei bunastari.

Ei si-au pus mari sperante in independenta indoneziana, care a devenit o realitate dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

Guvernul de la Jakarta a tratat indepartata provincie ca pe un copil vitreg. Autoritatile au trecut la actiune abia cand, in anii ’50 ai secolului trecut, pe insulele locuite de crestini din sudul Arhipelagului Moluce a inceput sa ia amploare opozitia fata de puterea centrala, strivind in fasa miscarea de eliberare  abia nascuta.

Insulele Moluce sunt locuite in principal de musulmani instariti, reprezentand numai o minoritate, fapt care a generat multe conflicte in anii ’90 ai secolului al XX-lea.

Marea Molucelor, imparatia solitudinii paradisiace

Marea Molucelor, o mare a Oceanului Pacific dintre continentele australian si asiatic, se intinde intre insulele Sulawesi (Celebes) la vest, Sula la sud si Halmahera la est.

 La extremitatea sa estica, se afla alte insule din grupul nordic al arhipelagului Moluce.

Ele sunt parte integranta a statului indonezian de care apartin si insulele sudice ale arhipelagului, in ciuda eforturilor intense depuse pentru castigare independentei.

In Marea Molucelor propiu-zisa sunt situate insa numai insulele nordice ale Arhipelagului Moluce, ca de exemplu Ternate, Tidore, Bacan, Sula si Obi.

Niciuna dintre acestea nu este amenajata pentru turism.

Locuitorii continua sa cultive pamantul la fel cum o faceau si inaintasii lor. Pe cand in nordul Insulelor Moluce predomina credinta musulmana, in sud crestinismul este prevalent.

Pe insule mai pot fi intalnite si azi triburi care practica religii arhaice, in stransa legatura cu fenomenele naturii si care au la baza misterioase jertfe rituale.

Populatia este foarte diversificata din punct de vedere etnic. Malaysienii si papuasii sunt majoritari, dar numarul imigrantilor este in continua crestere, predominand cei sositi din China si din suprapopulata insula Java.

Albii sunt si ei prezenti: aici traiesc mai ales urmasii ai vechilor colonisti portughezi si olandezi.

In ciuda diferentelor culturale si religioase, locuitorii Insulelor Moluce sunt uniti de o pasiune comuna: dansul, in mrejele caruia se lasa cuprinsi in acompaniamentul unei muzici specifice pentru regiunea marilor sudice.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum