vineri, aprilie 19, 2024
Plante

Vascul,o planta miracol

Vascul ,planta sfanta ce” paraziteaza” arborii

Vascul este o planta semiparazita, înalta de 30-60 cm. Creste pe ramurile arborilor, având aspectul unor tufe ramuroase, drepte sau aplecate în jos. Tulpina este scurta, cilindrica si groasa, ramificata din 2 în 2, îngrosata la noduri, de unde se rupe foarte usor, de culoare galben-verzui, uneori galben-cenusie. Frunzele sunt opuse cu marginile întregi, lipsite de petioli, de culoare verzuie-galbena, groase si pieloase la pipait, ovale, mai late la vârf decât la baza, cu vârful rotunjit, fara peri, având pe partea inferioara 4-5 nervuri vizibile.

vascul ,o planta miraculoasa

Fructele sunt de forma rotunda, la început de culoare verde, apoi alba, asezate câte 2-3 la un loc, prezentând 2 seminte acoperite cu o substanta cleioasa. Coacerea lor se termina în luna decembrie. O planta traieste cca 70 ani. Înfloreste în lunile martie-aprilie. Vascul paraziteaza de preferinta plopii, salcia, mesteacanul, perii, merii, scorusii, paducelul, prunul, ciresul, salcâmul, artarul, castanul, teiul, în general toate foioasele, coniferele si foarte rar frasinul, carpenul si arinul.

Recoltarea:
De la vasc se aduna ramurile tinere cu frunze. Recoltarea se poate face tot timpul anului.

Mod de uscare:
Uscarea vascului se face numai pe cale naturala, în încaperi bine aerisite, ferite de lumina. Din 2-3 kg planta proaspata se obtine 1kg produs uscat.

Întrebuintari:
Vascul se foloseste ca hipotensiv.
Intern: cardiotonic, antimiotic, brahicardizant.

Observatii:
A nu se confunda vascul medicinal cu vascul de stejar sau margaritar (Loranthus europaeus), caracterizat prin: fructe de culoare galbui-închis, de forma ovala, asezate în forma de strugure, si tulpini de culoare brun-negricioasa pâna la cenusiu-închis.

vascul ,o planta miracol

Tratamentul cu vasc se face numai sub control medical. Vascul este o planta parazita pe pomi fructiferi si unii arbori. S-a stabilit ca exista o corelatie între toxicitatea plantei si provenienta sa (pe ce pom a crescut). Cel mai valoros vasc este cel crescut pe mar. În ordine descrescatoare urmeaza cel crescut pe par, brad, mesteacan, trandafir si frasin.

Cum se foloseste vascul

Prepararea ceaiului : se foloseste ca extract rece. Se pune la macerat o lingurita de planta în 100 ml apa timp de 8-10 ore, apoi se încalzeste putin si se filtreaza.
Sucul proaspat, tulpinile si frunzele proaspete se zdrobesc cu storcatorul.
Prepararea alifiei : se amesteca bobitele albe proaspete cu untura de porc, obtinându-se o alifie care se foloseste extern, mai ales în cazul degeraturilor.
Tinctura: în sticlute se gaseste la plafare si farmacii. Acasa se obtine astfel: se pun frunze uscate într-o sticla, se adauga alcool, se lasa la macerat 10-12 zile, apoi se strecoara.

Tratamente cu vasc:
Boli de inima: (ateroscleroza, ischemie cardiaca, hipertensiune, palpitatii) se recomanda un tratament cu tinctura 2 lingurite înainte de fiecare masa, timp îndelungat, cel putin o luna.

gui

Astmul: înainte de fiecare masa se mesteca încet o frunza de vasc, timp de 10 minute. S-a constatat ca frunzele acestei plante fluidizeaza secretiile bronsice, mareste rezistenta la stres (ce declanseaza crize astmatice) si calmeaza spasmele.
Accident vascular-se fac e o cura cu aceasta planta astfel : 2 lingurite de pulbere pe zi, înainte de mesele principale. Este un leac foarte bun, vindeca sechelele în urma unui accident vascular.

Menopauza determina tulburari circulatorii, cardiace, stari nervoase care sunt tratate cu aceasta planta. Pulberea de vasc se ia înainte de mesele principale, câte o lingurita, de 3 ori/ zi, timp de 3 luni.

In cazul unor tulburari metabolice, hormonale, diabet este recomandat ceaiul din aceasta planta, care se bea înainte de fiecare masa.

Pentru hemoragii intestinale, pulmonare, nazale este eficient ceaiul, deoarece vascul are proprietati hemostatice.
Senzatie de ameteala, tulburari de vedere, vartejuri în urechi sunt eliminate cu tratamentul cu ceai. Acesta fortifica activitatea cardiaca, care este legata de tensiunea arteriala anormala. Zilnic se beau 3 cani de ceai rece, care va normaliza circulatia sangelui, activitatea inimii, va îndeparta senzatia de moleseala, iar persoana în cauza va avea o putere mai mare de munca. O data pe an se face o cura cu ceai: timp de 3 saptamani se beau 3 cani de ceai/ zi, timp de 2 saptamâni se beau 2 cani de ceai/ zi si apoi o saptamana se bea o cana de ceai/ zi. Acest tratament echilibreaza tensiunea arteriala si circulatia sangelui. In cazul unor afectiuni gen  isterie,epilepsie  exista o legenda: se considera ca aceste tulburari sunt cauzate de spirite rele ce vin la cei slabiti sufleteste. Tratamentul începea de Craciun, se postea, se puneau cununi de vasc în camere, de Ajun venea preotul si le sfintea, apoi din ele, cel bolnav lua câte o frunza si o manca la fiecare masa, spunea ,,Tatal nostru” si facea semnul crucii de trei ori. De asemenea, cununa de vasc era considerata un protector magic, alunga visele urate.

În popor aceasta planta este numita: vasc de brad, stoletnic, vasc de par. Este considerata o planta de leac inca din cele mai vechi timpuri. Preotii celti o considerau un leac universal care înlatura orice rau, o planta sfanta. Obisnuiau sa o taie cu seceri de aur în ceremonii festive. Cei mai vechi medici naturisti utilizau planta în tratarea epilepsiei.

vascul ,planta craciunului

În toate zonele tarii se stie ca de Craciun, vascul tinut în casa aduce noroc si belsug, mentine armonia în familie, îndeparteaza certurile, sperie demonii si îndeparteaza bolile. Cununa de vasc este asemanata cu aureola de lumina care înconjoara capul micutului Isus, înca din momentul nasterii sale.

sursa : Formula As

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum