Revolutia engleza, de la instaurarea republicii la revolutia glorioasa


Revolutia glorioasa ,scurta perioada in care Anglia a fost republica

La mijlocul secolului al XVII-lea ,Anglia a fost bulversata de o revolutie burgheza ce a dus la instaurarea Republicii. Dupa moartea lui Cromwell ( 1658 ) ,monarhia va fi restabilita ,avand alaturi un Parlament al carui rol crescuse foarte mult.

Originile revolutiei englezecarol I stuart ,regele angliei

Incepand din secolul al XVI-lea ,Anglia a cunoscut o dezvoltare treptata a unei economii bazate pe initiativa individuala ,concurenta si profit ,care a produs transformari sociale importante .S-a conturat treptat o nobilime noua ,interesata in dezvoltarea manufacturilor , a fermelor de tip capitalist in agricultura si a comertului maritim ,care , impreuna cu burghezia in formare ,a inceput sa controleze viata economica a tarii .Noile forte sociale erau larg reprezentate in Parlament ,o mai veche adunare de stari care smulsese regelui dreptul de a aviza legislativ si fiscal politica acestuia .Folosind institutia parlamentara ca mijloc de control asupra monarhiei ,acestia au incercat sa impuna o politica de libertati conforma cu interesele lor.

Pe de alta parte ,insa ,brevetele pentru infiintarea intreprinderilor industriale si comerciale depindeau de bunul plac al suveranului ,ceea ce constituia o frana in calea cresterii productiei si dezvoltarii  schimburilor .Tendintele absolutiste ,vizibile in timpul dinastiei Tudorilor si accentuate o data cu urcarea pe tron a Stuartilor ( 1603) ,vor aduce cele doua institutii intr-o stare conflictuala .

Divergentele au fost accentuate si de situatia religioasa din Anglia .Regele conducea Biserica anglicana ( biserica oficiala ) ,in vreme ce majoritatea burgheziei si a noii nobilimi era puritana .Acestia cereau “purificarea ” Bisericii de urmele ei catolice ,de aceea lupta impotriva absolutismului regal devenea si una impotriva bisericii oficiale .Scindarea tarii era astfel completa .De o parte , suveranul cu pretentii absolutiste , anglican sustinut de vechea nobilime ,iar de cealalta parte Parlamentul burghez si puritan ,adept al libertatii economice si al initiativei individuale.

In 1628 ,Parlamentul i-a adresat lui Carol I Stuart o “Petitie a dreptului ” ( Petition of Right ) ,in care-i atragea atentia asupra limitelor puterii regale ,cat si asupra prerogativelor parlamentare ,dobandite de-a lungul secolelor .Regele a raspuns dizolvand adunarea ( 1629) .

petition of rights

A urmat o perioada de guvernare fara Parlament ,timp in care suveranul a accentuat conducerea personala si s-a lasat atras intr-un lung si costisitor razboi cu Scotia .Nevoia de bani l-a obligat pe Carol I sa convoace din nou Parlamentul ( 1640) .Profitand de situatia dificila in care se afla monarhia ,acesta a impus regelui demiterea si condamnarea colaboratorilor sai cei mai apropiati si anularea impozitelor adoptate in perioada anterioara .

oliver cromwell ,conducatorul armatei noului model

“Mustrarea cea mare ” adresata suveranului facea bilantul abuzurilor si ii cerea sa aleaga ministri dintre persoanele care se bucurau de increderea Parlamentului .Rau sfatuit ,Carol I a incercat o lovitura de forta ,cerand arestarea liderilor adunarii ,dar populatia inarmata a Londrei i-a aparat ,ceea ce l-a obligat pe rege sa plece din capitala .

batalia de la marston moor

Razboiul civil ( 1642-1649 ) care a urmat l-a impus pe Oliver Cromwell in fruntea armatei Parlamentului ( Armata Noului Model ) . Acesta obtine victorie dupa victorie : Marston -Moor,Naseby si Preston . Carol I este prins ,judecat ,condamnat la moarte si executat  ( 1649) .

Republica si restauratia Stuartilor 

Proclamarea Republicii ( Commonwealth ) ,in care puterea reala era exercitata sub conducerea lui Cromwell ,a insemnat consolidarea pozitiilor burgheziei si a noii nobilimi .Miscarile regaliste izbucnite in Irlanda si Scotia au fost reprimate cu cruzime ,iar prin Actele de navigatie ( 1650-1651) s-au pus bazele dezvoltarii  comertului si flotei engleze ,ce vor consolida pozitia maritima a Angliei moderne .

actele de navigatie

Necesitatea instaurarii unei guvernari autoritare a determinat lovitura de stat prin care Cromwell a dizolvat Parlamentul ( 1653) si s-a proclamat Lord Protector . Noul regim ( Protectorat ) era ,de fapt , o dictatura militara ,facand sa domneasca in Anglia ordinea morala puritana .Prerogativele acordate conducatorului statului le depaseau pe acelea ale unor monarhi de pe continent .

execeutia regilor si reginelor

Regimul autoritar al lui Cromwell a creat insa si nemultumiri ,care , dupa moartea sa , au obligat armata sa gaseasca o solutie .Ocupand Londra ( 1660 ) ,generalul Monk l-a invitat pe Carol al II-lea ,fiul celui executat cu un deceniu in urma ,sa se intoarca in tara.wilhelm de orania

Restaturatia devenise o solutie acceptabila atat pentru burghezie ,cat si pentru nobilime ,avand in vedere ca majoritatea celor ce participasera la razboiul civil n-au urmarit inlaturarea monarhiei ,ci a absolutismului regal .Noua etapa din istoria Angliei a cuprins domnia regelui Carol al II-lea Stuart ( 1600-1685) si a fratelui sau ,Iacob  al II-lea ( 1685-1688) .Ambii vor incerca sa impuna absolutismul regal si sa restaureze catolicismul ca biserica oficiala ,ceea ce va determina unirea tuturor fortelor politice impotriva Stuartilor .In acest context a fost chemat la tron ginerele lui Iacob I ,Wilhelm de Orania ,protestant .Incoronarea acestuia  a fost precedata de acceptarea “Declaratiei drepturilor ” ,in care Parlamentul preciza drepturile si datoriile poporului si ale regelui .Se infaptuia astfel Revolutia glorioasa ,dupa cum a fost numit evenimentul de istoriografia britanica.

About Bogdan

Per aspera ad astra
Tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.