Sarazinii, renumitii pirati ai Evului Mediu

Sarazinii, piratii ce au terorizat Europa timp de sute de ani

sarazinii

Incursiunile de jaf  de-a lungul secolelor IX si X au fost facute de bande compozite de berberi , de spanioli si italieni convertiti la islamism ,de levantini proveniti din diferite regiuni .Toti acestia au fost cunoscuti sub numele de sarazini, arabii ocupand printre ei doar cateva posturi de comanda.

In nordul Africii si mai ales in Spania s-au constituit asociatii de marinari-pirati ,semi-independente ,cu arsenale propii si a caror prada erau ,la inceput , navele capturate in larg sau de-a lungul coastelor. Asemenea bande s-au constituit si in Sicilia ,dupa cucerirea insulei de catre musulmani in 827 d.Hr. , si in insulele Baleare .

Pe uscat ,incursiunile piratilor sarazini au inceput inca din primii ani ai sec IX.Dupa cucerirea de catre musulmani a Cretei si a Siciliei ,piratii sarazini isi stabilesc baze ,pentru a-si depozita prada inainte de a o transporta la bazele lor din Spania , pe teritoriul tarilor crestine .

In 846 d.Hr. , o banda de sarazini debarca la Ostia ,intra in Roma si jefuieste bazilicele St. Pietro si St. Paolo -fuori-le-Mura.Prima expeditie a francilor in Italia Meridionala distruge garnizoana piratilor din Benevento( 847 ) , in timp ce papa Leon al IV-lea ,pentru a apara Roma , restaureaza Zidul Aurelian .

ducatul de Benevento

Ofensiva va continua : trupele bizantine recuceresc orasul Bari ,dupa o dominatie sarazina de 30 de ani , si puternica garnizoana a piratilor din Taranto ( 880 ) .Piratii se concentreaza atunci in regiunea Campagna ,unde gasesc si complicitati in mediul local : orasele comerciale se inteleg cu ei pentru a-si asigura interesele .In interiorul Peninsulei ,manastirea Montecassino este jefuita ,iar calugarii masacrati .Un grup de pirati sarazini se instaleaza in regiunea Abruzzo .Alte grupuri trec din Marea Tireniana in Marea Adriatica ,ajungand pana in valea Padului .

Dupa ce trupele bizantine ii alunga din nordul Italiei ( 855) ,sarazinii se retrag spre nord ,pe coasta tireniana dintre Napoli si Genova ,fondand o baza foarte puternica la Fraxinetum  ,in Provence . In bazinul Marii Tireniene teroarea sarazina continua pana in sec XI ,cand normanzii vor cuceri Sicilia .

In Provence ,baza din Fraxinetum ,din golful St Tropez ,le-a asigurat sarazinilor ,timp de mai bine de un secol , controlul Alpilor si al Piemontului Septentrional .Abia in 973 d.Hr. ,actiunea conjugata a armatelor a trei conti din regiune a dus la desfiintarea bazei din Fraxinetum si la alungarea sarazinilor din zona Alpilor .In Provence ,insa, raidurile lor de jaf si capturari de calugari si pelerini ,vanduti apoi ca sclavi , au continuat pana in 1197 d.Hr. Bande izolate de sarazini sunt semnalate in aceasta regiune pana in secolul XIII, cand teroarea acestor pirati neintrecuti dispare .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum