Zece sateliti naturali si un sistem de inele in jurul lui Pluto ?

New Horizons este prima sonda spatiala  conceputa pentru investigarea corpurilor ceresti din apropierea Centurii Kuiper .Dupa aproape sapte ani , sonda se afla la o departare de peste 24 de ori mai mare fata de Soare decat este Terra fata de astrul din mijlocul galaxiei noastre ,plasandu-se momentan pe orbita planetei Uranus.

sonda spatiala new horizon

Mai exact ,New Horizons este la circa 1000 de zile distanta ,respectiv 1.180 milioane de kilometri fata de Pluto .

Cercetatorii nu au observat inca nici un semn in jurul lui  Pluto sau  al lui  Charon , satelitul sau , iar simularile efectuate pe calculator nu au oferit prea multa liniste celor de la NASA ,pentru ca  ele au prezis ca mai mult de 10 sateliti naturali ,plus unul sau chiar mai multe sisteme de inele ,s-ar gasi aici . Telescopul Hubble a descoperit pana acum , in aceasta zona ,doar patru sateliti mici .Ceilalti sateliti prognozati a fi descoperiti in curand sunt atat de mici ,incat nu pot fi detectati nici macar   de acest telescop de mare precizie . 

zece sateliti naturali si un sistem de inele in jurul lui Pluto

In functie de simulare, acesti sateliti invizibili se pare ca se situeaza dincolo de orbita exterioara a celui mai cunoscut satelit natural din sistem . Ce este interesant cu privire la aceasta cercetare ,in afara de furnizarea extimarilor pericolelor de navigatie pentru sonda New Horizons ,este faptul ca sistemul lui Pluto si Charon poate fi vazut ca un element de baza pentru modul in care planetele se formeaza in orbite stabile , in jurul unor stele binare apropiate . Intrebarea care se pune este : cum a ajuns  sa fie Pluto asa de aglomerat ? Se presupune ca satelitii ar fi putut fi , pur si simplu, atrasi de un disc circumplanetar , asa cum este cazul , probabil , formarii satelitilor principali ai lui Jupiter . 

Pluto , o planeta inca enigmatica

 Indiferent de cum este privita Pluto , descoperirile revolutionare imbinate cu aspecte melodramatice se afla cu un pas inainte de marea intalnire dintre sonda spatiala New Horizons si sistemul complex si complicat al lui Pluto si Charon .

sursa bibliografica : Terra Magazin

Bogdan

Per aspera ad astra