vineri, aprilie 19, 2024
Calatorind prin lume

Republica Congo, tara din inima Africii

Republica  Congo, misterioasa tara a Africii 

Economia Republicii Congo se axeaza in principal pe exploatarea petrolului din zacamintele submarine din apropiere de Pointe-Noire, precum si   pe  exploatarea   speciilor  rare  de  arbori   (Okume de exemplu). Totodata, o atentie deosebita este acordata ocrotirii vastelor zone impadurite ale tarii prin infiintarea de parcuri nationale si de rezervatii ale naturii.

O colonie exploatata la maxim 

Puterile coloniale au exploatat Republica Congo cu mai multa brutalitate, decat alte regiuni ale Africii. Incercarile de ameliorare a situatiei cu ajutorul ”socialismului stiintific” nu au fost inca incununate de succes.

In anul 1492, pe tarmul vestic al Africii a debarcat navigatorul potughez Diogo Cao.

Tara de pe malurile fluviului Congo era, pe atunci, un regat infloritor. In aceeasi perioada, Joao al II-lea al Portugaliei si regele din Congo, Nzinga a Nkuwu,  au stabilit contacte economice profitabile pentru ambele parti. Cu toate acestea, cativa ani mai tarziu, exploratorii portughezi si-au dezvaluit adevaratele intentii, cand au inceput sa isi concentreze atentia asupra comertului cu sclavi.

Cu timpul, in regiune a inceput sa creasca influenta franceza. In anul 1880, Pierre Savorgnan de Brazza a intemeiat capitala de astazi a statului, Brazzaville.

In nenumarate randuri, s-a ajuns la conflicte armate intre uzurpatorii francezi si regii din Congo lipsiti de putere. In anul 1946, tara din jungla africana a fost proclamata teritoriu de peste mari al Frantei, iar la 15 august 1960, statul si-a castigat independenta.

Patru ani mai tarziu, a luat nastere Miscarea Nationala a Revolutiei, care a initiat o politica de apropiere fata de China si Cuba.

La 31 decembrie 1969, a fost proclamata Republica Populara Congo. Companiile petroliere au fost nationalizate si a fost adoptata o economie centralizat-planificata menita sa amelioreze situatia economica a statului.

superba-plaja-din-pointe-noire-din-congo
superba-plaja-din-pointe-noire-din-congo

Experimentul a esuat, iar tara s-a scufundat tot mai mult in saracie. A urmat o perioada de puciuri militare si de asasinate politice. Prabusirea comunismului in Europa Centrala si de Est a spulberat sperantele de instaurare a unui regim marxist in Africa.

In Congo a fost introdus un sistem pluripartit, iar tara a renuntat la titulatura de ”republica populara”. Specialistii considera ca pentru a imbunatati conditiile de trai din Republica Congo este nevoie de o extindere a sistemului de cai rutiere si trebuie gasita o solutie pentru conflictele interne care ameninta stabilitatea.

Tara junglei tropicale si a apelor tumultoase 

Republica Congo este situata in Podisul Central-African. Peste jumatate din teritoriul sau este acoperit de paduri tropicale dese. Aici traiesc multe specii rare de animale.

Congo este una dintre cele mai misterioase tari ale Africii. Prin centrul sau trece Ecuatorul. Aproape intreaga granita estica a statului este demarcata de fluviul Congo si de afluentul acestuia Oubangui.

Pe teritoriul din preajma gurii de varsare a raului Kouyou, precum si in regiunea de nord-est a Republicii Congo, se intinde nesfarsita jungla tropicala.  Aici traiesc nenumarate specii de pasari, alaturi de cimpanzei, de gorile si de extrem de rara specie de okapi.

Pe de alta parte, savanele vaste de la nord-vest de Brazzaville (Podisul Bateke) sunt patria antilopelor, a sacalilor, a elefantilor si a leoparzilor.

Republica Congo este cu peste 100.000 de kilometri patrati mai intinsa decat Romania (342.000 de kilometri patrati ), dar numara numai 3.291.000 de locuitori.

Nordul tarii se numara, alaturi de Sahara, printre cele mai slab populate regiuni ale Africii. In multe sate, banul nu este cunoscut nici astazi: comertul se bazeaza in exclusivitate pe troc. In ciuda abundentei de terenuri fertile, numai doua procente din suprafata tarii sunt folosite in scopuri agricole: ogoarele nou-infiintate sunt inghitite de revarsarile fluviului Congo.

In ultimii ani, mai multe familii incapabile sa se  mai hraneasca din cultivarea pamantului s-au mutat in capitala Brazzaville, in speranta unei vieti mai bune, care nu se arata momentan….

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum