joi, aprilie 18, 2024
Uncategorized

Asemanarea civilizatiilor: templul din Kailasa si bisericile sapate in stanca din Lalibela

Templul din Kailasa si Bisericile Sapate in Stanca din Lalibela doua monumente sculptate in stanca de sus in jos. Legendele spun ca au fost construite cu interventia divinitatii…

Templul din Kailasa este un templu hindus, construit intr-o singura stanca, fiind  monumentul central al complexului de temple de la Ellora. El este separat de restul ansamblului prin trei fisuri adanci (pana la 30 de metri).

Ansamblul de temple-pestera din Ellora este situat in statul indian Maharashtra, fiind compus din 34 de temple-pestera, create in secolele al VIII-lea si al IX-lea d.Hr.. Douasprezece dintre acestea sunt budiste, doua sunt jainiste, iar celelalte-hinduse. In ultima categorie se inscrie maretul Templu Kailasa.

Templele de la Ellora puteau fi vizitate inca din timpurile finalizarii construirii lor. Datorita structurii lor, acestea nu au suferit din cauza incendiilor, inundatiilor sau altor calamitati naturale.

Cu toate acestea, in afara hotarelor Indiei, ele au devenit cunoscute abia in anul 1794. Mai tarziu britanicul Charles Weir a scris despre aceste miracole, trezind un viu interes in ceea ce priveste istoria Indiei. La scurta vreme au fost demarate lucrari pentru conservarea monumentelor.

Realizarea acestui templu, care i-a fost dedicat zeului hindus Shiva, din Muntii Himalaya, a durat foarte mult timp, inceputul lucrarilor datand din perioada conducerii lui Dantidurga, in dinastia Rashtrakut, iar finalizarea petrecandu-se abia in perioada lui Krishna Radha.

Edificiul dat se afla in interiorul unei curti sapate in stanca, cu lungimea de 58 de metri si latimea de 51 de metri-de doua ori mai mare decat Partenonul din Atena.

Constructorii antici nu au folosit schele, ci au daltuit masivul de piatra de sus in jos, se presupune de catre arheologi (o teorie contestata de foarte multi, care pun intrebarea cum au reusit sa pastreze proportiile si aliniamentul perfect al templelor)!

Partea inferioara a  templului reprezinta un soclu cu inaltimea de 8 metri, in centrul caruia se afla cateva statui monumentale de elefanti si lei, inalte de aproximativ 3 metri. Siluetele animalelor servesc drept baza pentru partea superioara a templului. Exteriorul lui este acoperit cu basoreliefuri, sculptate cu multa iscusinta in piatra.

Initial, templul se numea Rang Mahal, si era acoperit cu o tencuiala alba, ceea ce il evidentia intre stancile negre.

Aproape toate suprafetele templului sunt impodobite din abundenta cu simboluri si figuri din poemele sanskrite sacre. Cele mai remarcabile imagini sunt: „Ravana incearca sa rastoarne muntele Kailasa”,”Shiva biruitorul”,”Rapirea sitei”.

Kailasa demonstreaza caracteristicile tipice   ale      stilului         arhitectural dravidian: portile, contururile templului ce se ingusteaza in partea de sus a fatadei si decorul cu sculpturi miniaturale.

In fata lui se afla o sala enorma de coloane. Galeria coloanelor este desfasurata in partea din fata a stancii si lasa loc unei zone de trecere inguste de trecere in jurul templului. Partea de sus include o multime de sculpturi.

Principala deosebire a acestui templu, comparativ  cu celelalte, o reprezinta metoda prin care a fost realizata: sculptarea din partea superioara catre baza. In urma acestui proces, a rezultat una dintre cele mai complexe opere arhitecturale din lume.

TEMPLELE HIDUSE DIN ELLORA

Pesterile jainiste sunt situate in apropierea templului Kailasa. Ele sunt decorate cu sculpturi, reprezentand flori de lotus si leii, sub copaci de mango.

Intr-una din pesteri se gaseste sculptura lui Mahavira. Interesant este faptul ca aceste pesteri, sapate in stanca, sunt mult mai vechi decat templul si nu se stie, exact, de cine au fost construite. 

Oamenii de stiinta sustin ca la constructia ansamblului de temple din Ellora au contribuit 7.000 de muncitori, fiind excavati aproximativ 68.000 de metri cubi de stanca, in timpul procesului de constructie!!!

Lalibela
Lalibela

Credinta hindusa spune ca templul a fost construit de zeii care au coborat din cer, in masinarii zburatoare. Ornamentele de pe peretii templului, redate in forma de insemne religioase, ce reprezinta Cosmosul, servesc drept argument pentru aceasta convingere.

De altfel asemanarea dintre templele Kailasa si bisericile sapate in stanca din Lalibela, Etiopia, este foarte mare.

Ambele monumente au fost sapate in stanca, de sus in jos, intr-o armonie perfecta. Constructiile au fost demarate dupa ce a avut loc o inalnire cu divinitatea suprema, Shiva, respectiv Dumnezeu. In ambele situatii se invoca ajutorul divin (in cazul bisericilor din Lalibela, legenda spune ca oamenii au fost ajutati de ingeri, care sapau stanca noaptea, in timp ce oamenii se odihneau) 

Aceste monumente ridica, inca, multe semne de intrebare. Cert este ca arta sculpturala s-a manifestat pe deplin in aceste ansambluri uimitoare, vizitate anual de milioane de pelerini, si nu numai.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum