Cateva lucruri inedite despre Leonardo da Vinci

1. Numele complet al maestrului este Leonardo di ser Piero da Vinci. Acesta a fost fiul unui notar bogat, Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, si al Caterinei, o taranca, despre care se crede ca muncea pe mosia tatalui sau. “da Vinci” înseamna din orasul Vinci, de aceea este indicat, atunci când îi este prescurtat numele, sa se foloseasca Leonardo.

cateva lucruri inedite despre leonardo da vinci

2. Toate însemnarile sale sunt scrise invers. Se pare ca facea acest lucru pentru a nu-i fi furate ideile. A dezvoltat atât de bine aceasta tehnica încât nu mai avea nevoie de oglinda pentru a scrie astfel.

3. Era dislexic, dar acest lucru nu l-a împiedicat sa devina un geniu universal, si ambidextru, fiind capabil sa scrie cu o mâna si sa deseneze cu cealalta, în sensuri diferite, în acelasi timp.

4. Desi un lucru de-a dreptul neobisnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. Alesese acest mod de viata din considerente umanitare. De asemenea, obisnuia sa cumpere pasari în colivie de la diversi comercianti si sa le elibereze.

5. Era fascinat de corpul uman si de gasirea acelui loc din trup în care salasluieste sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian. Pe lânga faptul ca desenul releva observatii legate de simetria corpului uman, acesta reprezinta echilibrul dintre materialitate si spiritualitate, ce se regaseste în om. Figura cu patru brate si patru picioare subliniaza uniunea dintre om si natura sa subtila, spirituala sau profunda, într-un mod activ, prin actiune infaptuite de acesta.

omul vitruvian

6. Leonardo era un perfectionist desavârsit si ducea în suflet o neliniste continua. Cele mai multe, daca nu toate operele sale, au ramas neterminate. În timp ce lucra la o inventie sau la un tablou, îi veneau în minte alte si alte idei, astfel lasând balta ce a început. Desi a trait 67 de ani, a lasat în urma mai putine opere fata de alti artisti, care au murit tineri.

7. Era obsedat de razboi. Multe dintre inventiile sale, cum ar fi tancul sau mitraliera, au legatura cu acest domeniu.

Lucruri-inedite-despre-Leonardo-Da-Vinci

8. Leonardo a fost primul care a dat o explicatie pentru faptul ca cerul este albastru. Acesta aparenta este determinata de felul în care se reflecta lumina Soarelui în atmosfera Pamântului.

9. Maestrul a dezvoltat noi tehnici de pictura si formule de vopsele. Datorita experimentelor în acest domeniu, multe dintre operele sale s-au deteriorat mai repede decât ar fi trebuit. Acesta este cazul “Cinei cea de taina”, care a început sa se dezintegreze aproape imediat ce a fost creata. În cazul frescei, artistul nu a urmat tehnica traditionala, totodata eficienta, a culorilor pe baza de apa aplicate direct pe gips ud, ci a folosit culori pe baza de ulei pe o suprafata realizata în mare parte din gips, bitum si rasina. Opera s-a farâmitat  si cojit atât de mult, încât la un moment dat s-a crezut ca nu mai poate fi salvata.

10. Leonardo da Vinci nu si-a facut niciun autoportret în tinerete, de aceea specialistii au fost nevoiti sa ia în considerare si sa testeze unele teorii conform carora artistul si-ar fi inclus chipul în câteva dintre operele sale. Istoricul de arta american, Ross King, sustine ca a descoperit chipul lui Leonardo da Vinci în “Cina cea de taina“. Acesta declara ca în celebra pictura Leonardo da Vinci ar putea fi apostolul Iacob si apostolul Toma, conform Daily Mail. Îsi bazeaza afirmatia pe un poem scris în 1490 de un prieten al maestrului, Gasparo Visconti. În versurile poeziei, autorul face glume pe seama unui artist necunoscut care îsi foloseste propriul chip în picturi.

Última_Cena_-_Da_Vinci_5

11. Istoricii au descoperit ca multe picturi realizate de Leonardo da Vinci contin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri, informeaza Daily Mail. Silvano Vinceti, presedintele Comitetului National pentru Patrimoniu Cultural din Italia, care se ocupa de caz, sustine ca totul a plecat de la o descoperire într-o carte veche de 50 de ani. În volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regasi în ochii Mona Lisei. Cercetarile efectuate pâna în prezent au scos la iveala mai multe litere si cifre, care pot fi observate numai la microscop. Conform spuselor lui Vincenti, în ochiul drept al Giocondei par sa fie pictate literele LV, care ar putea foarte usor sa reprezinte initialele lui Leonardo da Vinci. În ochiul stâng exista, de asemenea, unele simboluri, însa nu sunt la fel de clare. Acestea par a fi literele CE sau litera B. Se pare ca aceste simboluri ar fi fost pictate intentionat de catre Leonardo.

mona lisa a lui leonardo

12. Mona Lisa este poate cea mai controversata pictura realizata de Leonardo. S-au emis teorii conform carora ar fi existând chiar doua tablouri reprezentând-o pe aceasta. Tabloul este expus astazi la muzeul Luvru din Paris. Exista multe speculatii asupra identitatii personajului reprezentat în pictura, dar cei mai multi istorici considera ca femeia ar fi Lisa Gheraldini, sotia lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florenta. S-a spus despre portet ca ar fi femeia ideala sau un barbat deghizat în femeie, autoportretul artistului sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti. S-au emis si teorii conform carora portretul ar fi cel al unui androgin, jumatate femeie, jumatate barbat, sau chiar chipul mamei artistului.

13. În italiana vremurilor lui Leonardo, „giocondo” înseamna fericire, astfel în mintea artistului marca familiei, elementul definitoriu pentru aceasta, devenea fericirea. Poate de aceea, asa cum au sustinut cativa cercetatori în urma unui studiu efectuat în 2005, chipul Mona Lisei exprima 83% fericire, 9% dispret, 6% frica si 2% mânie, mai putin de 1% neutralitate si nici urma de surprindere.

14. Leonardo da Vinci avea un simt estetic deosebit, care s-a reflectat si asupra felului în care privea îmbracamintea. Era un critic aspru al conformismului si considera ca vesmintele trebuie sa fie confortabile si placute vazului. Se pare ca printre schitele sale s-a descoperit desenul unei genti elegante si practice. Aceasta era decorata cu motive florale si spiralate, iar forma si sistemul de închidere aratau obsesia maestrului asupra detaliilor. Geanta a fost executata, în timpurile noastre, de catre firma florentina Gheraldini folosind tehnici traditionale de manufacturare.

15. Leonardo si Michelangelo au fost contemporani si au trait amândoi în Italia. În ciuda faptului ca ambii au fost artisti neîntrecuti si ar fi putut lucra împreuna, s-au urât de moarte, insultându-se ocazional chiar în vazul tuturor.

 

sursa : RomaniaLibera.ro

 

Bogdan

Per aspera ad astra