joi, martie 28, 2024
Eterna si fascinanta Romanie

Groapa Ruginoasa, peisaj unic in Europa

Daca vii dinspre Valea Sighistelului sau de la Padis -Poiana-Forilor , la un anumit moment dat poteca si vegetatia se fac brusc nevazute ,pamantul  disparand ,  undeva  langa   Varfu    Tapu    (  1475 metri altitudine ) din Muntii Bihor . In urma cu 80 de ani aici era doar o mica ravena ! Acum a ajuns sa masoare peste 100 de metri adancime si sa aiba un diamentru de aproximativ 600 de metri . Este Groapa Ruginoasa …

peisaj de romania groapa ruginoasa ,unicat in europa

Ce este, de fapt, Groapa Ruginoasa ?

Groapa Ruginoasa este arie protejata ,fiind rezervatie naturala de tip geologic . Se intinde pe o suprafata de 20 de hectare .Eroziunea lucreaza in continuare foarte activ ,sapand regresiv si marind cu repeziciune dimensiunile locului .

Pentru profani ,adica pentru cei ce iubesc natura ,asa cum este ea, Groapa Ruginoasa este o „rana” sapata in trupul Muntelui Tapu ,un loc de forma unui amfiteatru ,format in urma eroziunii solului de catre siroaiele de apa. Peretii sunt extrem de abrupti ,pe alocuri chiar verticali . Fundul este extrem de accidentat .

groapa ruginoasa din apuseni

Nuantele de rosu ,cafeniu si galbui date de straturile de cuartite ,formele nefiresti sapate de  apa ,toate te duc cu gandul la un peisaj selenar.

Locul este strabatut de firul unei valcele ,vara aproape secat ,dar care se umfla repede in momentul cand ploua .Nefiind oprita de vegetatie ,coboara rapid pantele abrupte ,antrenand si particule de sol .Avand acea culoare care ii da si numele -Ruginoasa- apa  se  coloreaza   puternic ,ajungand galbui-maronie. Din Groapa  Ruginoasa ,  apele  strabat   portiuni  de  canion ,numit canionul Vaii Seci si se varsa in Crisul Pietros .

Altitudinea la marginea superioara a Gropii Ruginoasa este de 1373 metri ,iar peisajul este unul de vis .Pajistile din Poiana Florilor ,plaiurile domoale ale Padisului dominate de Masivul Vladeasa farmeca privirea . Nu ramane decat sa va oxigenati plamanii intr-o plimbare lejera , de cateva ore , pana acolo ,din momentul in  care ati ajuns la Arieseni …

  

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum