Printul mayas in varsta de 1300 de ani !

Mormantul unui print, vechi de 1.300 de ani, a fost descoperit recent de o echipa de arheologi din Germania in timpul sapaturilor efectuate in orasul mayas Uxul din Mexic. Care este istoria orasului Uxul? Stravechiul oras mayas este localizat in peninsula Yukatan, in localitatea care se numeste azi Campeche, aflat la 26 km de Calakmul, oras inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO si care in jurul anului 630 d.Hr. exercita un control hegemonic asupra orasului Uxul.

ruinele de la Uxul

Numele original al orasului a ramas necunoscut pana azi. Termenul mayas „uxul” inseamna „in sfarsit”. Orasul a fost descoperit de Karl Ruppert si John H. Denison in 1934, la capatul unei lungi expeditii prin jungla peninsulei Yukatan, epuizati fizic si bolnavi. Au hotarat sa numeasca asezarea Uxul, ca un strigat de victorie la capatul puterilor: Uxul – in sfarsit! La ruinele din Uxul se ajunge si azi extrem de greu, e nevoie de o calatorie de 120 km pe intortocheatele carari de jungla ale peninsulei.

palatul din Uxul

Uxul era localizat undeva in apropierea granitei cu Guatemala, intr-o zona aflata intre marile orase mayase El Mirador aflat in sud si Calakmul la nord-est, o zona dens populata in timpul perioadei Clasice (intre anii 250 si 900 d.Ch.). Conform cercetatorilor, aici existau legaturi comerciale care se intindeau pana ceea ce azi este Guatemala si Platoul Central Mexican. Din anul 2009, cercetatori de la Departamentul de Antropologie de la Universitatea din Bonn, Germania, impreuna cu colegii lor de la Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic au trudit pentru a decoperta si cartografia vechile ziduri din Uxul.

printul mayas in varsta de 1300 de ani

Pana acum ei au adus la suprafata primele morminte intacte, doua rezervoare de apa de 100 de metri patrati, care par a fi primele bazine, aguadas, de acest fel descoperite pana acum si au confirmat ca vechiul oras a existat in mai multe epoci ale culturii mayase.

printul din Uxul

Din 2011, sapaturile s-au concentrat asupra palatului regal din Uxul. Acesta are niste dimensiuni destul de mari, 120 x 130 metri, si este format din cel putin unsprezece cladiri individuale. Profesorul Nikolai Grube, membru al grupului german de cercetatori este de parere ca Complexul palatului a fost construit in jurul anului 650 d.Hr., candva in timpul dinastiei care isi avea resedinta la Calakmul si care si-a largit influenta asupra unor regiuni mari din campia mayasa. „In timpul sapaturilor din acest an, intr-una dintre camerele structurii K2, am descoperit un mormant bogat impodobit. In interiorul camerei, care dateaza de acum 1.300 de ani, au fost gasite ramasitele unui tanar, care a fost ingropat pe spate, cu bratele indoite”. Si un alt amanunt interesant: pe unul dintre vase s-a descoperit o dedicatie simpla, scrisa cu hieroglife. Textul spune ceva de genul: „Acesta este vasul de baut al tanarului print”, a tinut sa specifice profesorul Nikolai Grube.

Cercetatorii au avut probleme in a descifra identitatea printului, singurul lucru de care au fost siguri a fost faptul ca era vorba nu despre un om obisnuit, ci, dimpotriva, un tanar barbat, membru al unei familii de guvernanti, dar care nu a avut o legatura directa cu tronul. In schimb, ceramica perfect conservata face din acest mormant una dintre cele mai importante descoperiri de acest fel din campia mayasa.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: