joi, aprilie 18, 2024
Enigmele istorieiPersoane si personalitati ale istoriei

Contele de Saint-Germain, omul care sfideaza timpul

Contele de Saint Germain, nemuritor sau sarlatan?

Nici o alta figura oculta a istoriei nu a starnit atata interes si nu a inflacarat imaginatia oamenilor de-a lungul veacurilor asa cum facut-o misteriosul conte de Saint Germain. Intotdeauna imbracat in negru, enigmatic, cuceritor, erudit si, pe deasupra…nemuritor. Sa fie oare un personaj real sau doar o plasmuire a unui sarlatan din secolul al XVIII-lea?

Contele de Saint Germain

Nimeni nu i-a aflat vreodata adevaratul nume si nici originile. Cu toate acestea, avea sa fie cunoscut ca medic, muzician, spion, spadasin, lingvist, alchimist, bijutier, om de afaceri si apropiat al capetelor incoronate din Europa. Avea sa apara in mai toate tarile lumii, din Anglia si pana in India, influentand decizii care vor schimba istoria. Ba mai mult, in cei peste 70 de ani de aventuri, misteriosul personaj parea sa nu imbatraneasca cu nici macar o zi.contele de saint germain ,omul care sfideaza timpul

Datele istorice sunt neclare in ceea ce il priveste pe contele de Saint Germain. Cel mai probabil, a aparut in Franta in 1742 dupa ce, in prealabil, petrecuse mai multi ani in Anglia, acolo unde fusese arestat sub acuzatia de spionaj in favoarea familiei Stuart.

Desi intemnitat, contele reuseste sa se faca remarcat de catre Horace Walpole, ilustru parlamentar, scriitor si apropiat al lui Diderot. Acesta il va caracteriza pe presupusul spion drept: „un om misterios si ciudat”. Desi ofera autoritatilor foarte putine date despre propria persoana, suspectul este eliberat din lipsa de probe. Aproape imediat, acesta dispare fara urma fara a mai putea fi localizat timp de mai multi ani.

Apare insa in Franta, acolo unde, in cel mai scurt timp, cunoaste cele mai mari personalitati ale vremii: regele Ludovic al XVI-lea si amanta acestuia Madame de Pompadour, Marie Antoanette, Voltaire, Jean Jacques Rousseau, Giacomo Cassanova, Anton Mesmer si altii. Este caracterizat destul de repede drept un personaj fascinant, cu o desavarsita arta a dialogului si cunostiinte avansate in toate domeniile stiintei.

Era aproape imposibil sa nu remarci un barbat care vorbea perfect cel putin 12 limbi straine: franceza, spaniola, engleza, olandeza, rusa, portugheza, germana, latina, araba si chineza, ba chiar si limbi rare ca greaca veche sau sanscrita. Se spune ca mai era si un muzician desavarsit care isi compunea propriile opere, pictor talentat si un neintrecut bijutier, arta pe care pretindea ca ar fi deprins-o in Persia.

Si totusi, nimic nu ii va creste mai mult faima pe cat a facut-o zvonul lansat in 1760 de catre una dintre persoanele influente ale aristocratiei franceze, venerabila Madame de Gergy. In timpul unei serate la care participa alaturi de pictorul Rameau, aceasta il recunoaste pe contele de Saint Germain, pe care se pare ca il intalnise in Venetia anilor 1710.

Desi trecusera nu mai putin de 50 de ani, enigmaticul ei interlocutor parea sa nu se fi schimbat absolut deloc, ramanand acelasi barbat cu o constitutie solida si cu o varsta de circa 40-45 de ani. Manata de curiozitate, doamna de Gergy solicita cateva explicatii, fiind mai mult decat convinsa ca il cunoscuse pe tatal lui Saint Germain. Raspunsul va fi, insa, unul socant. Contele admite ca el a fost cel pe care il intalnise in urma cu jumatate de veac si ca, in ciuda aparentelor, varsta sa ar fi una cu mult mai inaintata. El isi va intari spusele amintind mai multe detalii ale acelei intalniri.contele de saint germain

Legenda nemuritorului se naste aproape instantaneu si face inconjurul Frantei cu o viteza incredibila.

Zvonurile despre misteriosul personaj care pretindea ca nu poate muri se raspandesc cu viteza luminii si atrag atat admiratia oamenilor cat si criticile celor mai sceptici dintre ei.

Chiar si celebrul aventurier Casanova, un fin cunoscator al oamenilor si al slabiciunilor acestora, pare confuz atunci cand trebuie sa il caracterizeze pe Saint Germain.

Desi tinde sa il considere un impostor atins de aripa geniului, Casanova nu poate sa nu remarce fascinanta personalitate a omului din fata sa, pe care il asculta fara sa resufle. In acelasi timp, Voltaire il caracterizeaza in termeni mai mult decat luadativi, drept „omul care nu moare niciodata si care stie totul”.

Aura mistica, aproape oculta, care incepuse sa il inconjoare pe conte, este alimentata chiar de acesta, atunci cand incepe sa ofere gratuit doamnelor din inalta societate, mostre din ceea ce pretindea ca ar fi o potiune a tineretii vesnice care sa le conserve frumusetea.

Mai mult, acesta declara intr-un cerc de apropiati ca poate crea aur din orice fel de metal si ca poate topi diamantele, corectandu-le orice imperfectiune.

In felul acesta, devine brusc un apropiat al regelui Ludovic al XVI-lea care il angajeaza ca spion si ii ofera o suma imensa la vremea respectiva, 100.000 de franci pentru a-si infiinta un laborator propriu in care sa isi continue exeperimentele. Dar cum orice medalie are si un revers, faima castigata brusc avea sa se regaseasca in furia nobililor care nu il vedeau mai mult decat pe un aventurier periculos.

Fortat sa paraseasca Franta, contele de Saint Germain avea sa fie recunoscut sub diferite nume prin mai toate tarile Europei. In 1762, acesta servea sub tarul Rusiei sub identitatea generalului Soltikov, cel care va juca un rol important in timpul rascoalelor din acelasi an. Se spune chiar ca ar fi participat la complotul care a adus-o pe tronul Rusiei pe Ecaterina cea Mare. Anii urmatori il gasesc intr-un continuu peregrinaj. Contele apare in Italia, Polonia, Ungaria, Transilvania – acolo unde pretindea ca detine un castel -, Belgia si Olanda.

Se va reintoarce pentru scurt timp in Franta, in 1774, pentru a inmana un mesaj familiei regale privind viitoarea revolutie ce era pe punctul de a incepe. Avertismentul nu este privit cu ochi buni, iar Saint Germain se vede nevoit sa paraseasca din nou Franta.

Anul 1779 il gaseste in Germania, sub protectia unui apropiat, contele Charles de Hesse-Chasel, cel caruia, se pare, ii va face cunoscute multe dintre secretele sale. Oficial, Saint Germain moare de pneumonie in 1784, desi nici un document oficial nu atesta acest lucru si nici vreo piatra funerara care sa ii poarte numele nu a fost descoperita.

Misterul se adanceste atunci cand cercetatorii il descopera ca fiind membru activ al francmasoneriei in anii care au urmat mortii sale oficiale. De asemenea, contesa d’Adhemar, una dintre apropiatele sale si membra marcanta a aristocratiei franceze, pretinde ca l-ar fi intalnit pe conte pana in jurul anului 1821 si ca, de fiecare data, acesta nu parea sa aiba mai mult de 45 de ani.

Nici secolele care au urmat nu au adus liniste asupra acestei probleme. Mai multe persoane declara ca l-ar fi vazut pe conte din 1880 si pana in secolul XX. 

Inapoi din morti

Pentru orice muritor de rând, acesta ar fi sfârsitul povestii. Dar nu pentru contele de Saint-Germain. El va continua sa fie vazut de-a  lungul secolului al  XIX-lea si in secolul XX!

In 1785 el a fost vazut in Germania, cu Anton Mesmer, hipnotizator pionier. (Unii sustin ca de fapt Saint-Germain a fost cel care  i-a dat lui Mesmer idei despre hipnotism si magnetism personal.)

In inregistrarile oficiale ala Masoneriei, se arata ca ei l-au ales pe Saint-Germain ca reprezentant al lor pentru o conventie in 1785.

Dupa luarea in inchisoarea Bastilia a contesei d’Adhemar, in timpul Revolutiei Franceze din 1789, aceasta a spus ca a avut o conversatie de lunga durata cu contele de Saint-Germain. El ar fi spus de viitorul imediat al  Frantei, ca   stia ce avea sa vina. In 1821, ea scria: ” L-am vazut pe Saint-Germain din nou,  spre uimirea mea. L-am vazut când regina Antoaneta a fost ucisa, pe 18 Brumar, in ziua urmatoare când  murea Ducele d ‘Enghien, in ianuarie 1815, si in ajunul  asasinarii ducelui de Berry.  Ultima data ,când l-am vazut,  a fost in 1820 – si de fiecare data el parea a fi un om in varsta de 40 de ani ”.

Dupa 1821, Saint-Germain a luat o alta identitate. In memoriile sale, Albert Vandam spunea ca a intâlnit un om care semana izbitor cu contele de Saint-Germain, dar care  purta numele de Majore Fraser.

Vandam spunea “A trait singur si niciodata nu a facut aluzie la familia lui. Mai mult decât atât, el a fost generos cu banii, desi  averea sa a ramas un mister pentru toata lumea. Poseda cunostinte incredibile despre toate tarile din Europa, din toate perioadele timpului. Memoria lui era absolut incredibila si, destul de curios, el a lasat de multe ori ascultatorilor sai sa inteleaga faptul ca el a dobândit cunostintele sale din alta parte decât din carti.” La un moment dat Majore Fraser a disparut fara urma.

In  1897, celebra cântareata franceza Emma Calve a primit o dedicatie, un portret cu autograf de la Saint-Germain.

In   1972  la  Paris, un personaj ciudat pe nume Richard Chanfray a aparut la televiziunea publica franceza si intr-un spectacol a transformat plumbul in aur, sustinand ca este contele de Saint-Germain. Mai sustinea ca  aceste cunostinte le are de la un individ pe care l-a cunoscut in trecutul sau, un personaj misterios, jurand ca nu-i va dezvalui nicioadata identitatea .

In afara de aceasta transformare avea puterea de a-si aminti vietile anterioare, pretindea ca stie secretul nemuriri , reusind sa puna pe picioare un caine care era deja mort. A devenit in scurt timp foarte bogat iar celebra cantareata franceza Dalida a devenit iubita lui, cu toate ca la data cand s-au cunoscut aceasta era casatorita. Datorita decaderii, in 1983 s-a sinucis, ingerand medicamente si totodata, inhaland gazele de esapament ale masinii sale.

Deci, cine a fost contele Saint-Germain? A fost un alchimist de succes care a descoperit secretul vietii vesnice? Era un calator in timp? Sau a fost un  om foarte inteligent a carui reputatie a devenit o legenda fantastica? Un agent secret al iluminatilor? Sau o farsa perpetuata de o serie irelevanta de sarlatani?

descopera.ro  and BBC History

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum