sâmbătă, aprilie 20, 2024
Mituri si mitologii

Legenda nasterii orasului sacru Cuzco

Cuzco, creatia Fiilor Soarelui  

Fiecare popor are o poveste. Fiecare oras are o poveste. Legenda nasterii orasului Cuzco este cu atat mai interesanta cu cat pare reala, ca si cum s-ar fi intamplat  intr-una din zilele  trecute.

Interesant este faptul ca  popoarele indigene din America de Sud se cred mostenitoarele zeilor veniti din stele, care le-au invatat toate cele necesare supravietuirii si evolutiei  si au intemeiat principalele orase…Orasul Cuzco este unul dintre acestea .

„Viracocha, care alungase negurile, i-a poruncit Soarelui sa-si trimita un fiu si o fiica pe pamant, ca sa lumineze drumul orbilor.

viracochaFiii Soarelui au ajuns pe malurile lacului Titicaca si au pornit-o la drum prin trecatorile cordilierei. Purtau cu ei un toiag. In locul unde avea sa se infiga din prima lovitura, urmau sa intemeieze noul regat.

Urcati pe tron, aveau sa se poarte asemeni tatalui lor care da lumina, limpezimea si caldura, alunga ploaia si burnita, ajuta culturile, inmulteste turmele si nu lasa sa treaca nici o zi fara sa viziteze lumea.

Unde n-au incercat sa infiga toiagul de aur! Pamantul nu-i primea, iar ei cautau mai departe.

S-au catarat pe munti,au traversat podisuri si au trecut  prin ape vijelioase. Tot ce atingeau cu piciorul se schimba: pamanturile aride deveneau manoase, mlastinile secau, iar vadurile se umpleau cu apa. In zori ii insoteau gastele salbatice, iar la asfintit, condorii.

In sfarsit, in apropierea muntelui Wanakauri, fiii soarelui au putut sa infiga toiagul. Cand pamantul l-a inghitit, un curcubeu s-a aratat pe cer.

Atunci primul dintre incasi i-a spus surorii si femeii lui: 

– Sa adunam lumea!

Intre lantul muntos si punas, podisurile friguroase, era o vale acoperita de hatisuri. Nimeni nu avea casa. Oamenii traiau in grote si la adapostul stancilor, hranindu-se cu radacini, si nu stiau sa teasa bumbacul si lana ca se se apere de frig.

leganda intemeierii orasului sacru CuzcoToti i-au urmat. Toti i-au crezut. Stralucirea cuvintelor si a ochilor lor le-a spus ca fiii Soarelui nu minteau; i-au insotit asadar pana la locurile unde ii astepta, nenascut inca, nemuritorul oras Cuzco …”

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum