Cape Canaveral ,poarta catre Cosmos

De peste 50 de ani, de la Centrul Spatial John F. Kennedy iau startul rachete si vehicule spatiale. In anul 1950, au fost initiate aici primele zboruri balistice, din 1958 au inceput sa fie lansate rachete cosmice, iar din 1981 navete spatiale. La 28 ianuarie 1986, naveta spatiala Challenger a explodat in aer sub privirile tuturor, la 73 de secunde dupa lansare, tragedie in urma careia si-au pierdut viata sapte astronauti.

cape canaveral ,poarta catre Cosmos

Primul om pe Luna 

La scurt timp dupa incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, americanii au inceput experimentele cu rachete cu raza lunga de actiune. La cercetarile din domeniul dezvoltarii tehnicii rachetelor au participat si oamenii de stiinta germani din Peenemünde   in   frunte cu doctorul  Wernher  von  Braun, care construisera anterior rachetele balistice V-2.

La sfarsitul anilor ’40 ai secolului trecut, armata americana a pus la dispozitia cercetatorilor instalatiile de lansare construite pe promontoriul Cape Canaveral si pe Insula Merritt. Socul generat de lansarea satelitului Sputnik si mai ales zborul in jurul Pamantului efectuat de Iuri Gagarin l-au determinat pe Kennedy sa tina, in anul 1961, celebrul discurs in  care prevedea ca, in decurs de 10 ani, americanii vor fi cei care vor trimite pe Luna prima naveta spatiala cu echipaj uman.

In anul 1969, acest vis al omenirii a devenit realitate. Zborul istoric al navetei Apollo 11 a inceput in 16 iulie la Cape Canaveral. Dupa ce au intrat pe orbita lunara, astronautii Edwin E. Aldrin si Neil A. Armstrong s-au imbarcat in modulul lunar. In modulul de comanda care gravita in jurul Lunii a ramas Michael Collins. Pe 20 iulie 1969, modulul lunar a aselenizat pe „astrul argintiu” in zona Marii Linistii (Mare Tranquillitatis). Cateva ore mai tarziu, Armstrong, imbracat intr-un costum de protectie alb-argintiu, a coborat pe scara, devenind, pe data de 20 iulie  1969 la ora 20:17 UTC (Timpul Universal Coordonat), primul om care a pus piciorul pe Luna. Cuvintele rostite de el cu aceasta ocazie au intrat in istorie: „Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”.neil armstrong pe luna

Cape Canaveral, statia catre Luna

Orlando, orasul din sudul Floridei, este una din cele mai populare statiuni din Statele Unite, mai ales in lunile de iarna. Din imprejurimi nu lipsesc atractiile, dintre care cele mai cunoscute sunt parcurile de  distractie Walt Disney World si Epcot, precum si marele acvariu Sea World. Cu toate acestea, orasul intemeiat in 1843 si care poarta numele soldatului Oralando Reeves ii fascineaza mai ales pe iubitorii astronauticii.

La o distanta de 60 kilometri de Orlando, pe promontoriul    Cape   Canaveral   (o fasie ingusta de pamant din estul Floridei) si pe insulita din apropiere, se afla vestitul Centru Spatial John F. Kennedy. Din anii ’60 ai secolului trecut, Cape Canaveral a devenit principala baza de lansare a satelitilor americani si a navetelor spatiale. Tot de aici au luat startul si marile rachete Saturn care au participat la misiunile pe Luna.lansarea unei rachete

De la incheierea programului Apollo, un loc de frunte este ocupat de navetele spatiale de tip Space Shuttle. Aceste vehicule spatiale reutilizabile nu aterizeaza inca la Cape Canaveral, ci cu precadere in desertul din Nevada. Multumita expeditiilor spatiale, Cape Canaveral beneficiaza nu numai de o serie de intreprinderi industriale de inalta specializare, dar si de o infrastructura turistica dezvoltata. Asa cum se intampla in trecut cu lansarea rachetelor care purtau in spatiu modulele lunare, in prezent lansarea navetelor spatiale reutilizabile este un spectacol care merita urmarit cel putin o data in viata.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum