Pernambuco ,paradisul din Brazilia

Cea mai mare parte a statului Pernambuco este ocupata de Platoul Borborema , care face parte din vastul Podis Brazilian . In est ,de-a lungul coastei ,se intind niste campii litorale inguste .pernambucoIn zona tarmului ,au luat nastere cele mai mari orase ale statului ,tot aici concentrandu-se industria si majoritatea populatiei .Turistii viziteaza aceste regiuni ale statului cu precadere ,profitand de plajele insorite si admirand monumentele arhitecturale   ale    oraselor    coloniale   Recife ,  Olinda ,Goiana sau Igaraçu .Amatorii de scufundari si de windsurfing prefera insa Arhipelagul Fernando de Noronha ,situat la o distanta de 360 km. de coasta .

O mica asezare fortificata 

La inceputul secolului al XVI-lea ,portughezii au construit ,pe tarmul statului contemporan Pernambuco ,prima asezare europeana intarita de pe teritoriul brazilian .Alegand locul acesteia ,comandantul Duarte Coelho a fost ghidat nu de considerente economice ,ci militare .  In   loc  sa    intemeieze   cetatea  in   apropiere  de  portul  natural ,el a ridicat-o pe varful unui deal .Olinda, prima capitala a statului Pernambuco ,s-a dezvoltat intr-un ritm dinamic ,fiind un centru nu numai administrativ ,dar si comercial important al regiunii in care cultura trestiei de zahar joaca un rol hotarator .

Pernambuco ,paradisul din Brazilia

Viata a corectat eroarea comandantului Coelho : in locul de pe coasta in care marea formeaza un port natural a luat nastere mai intai o mica asezare pescareasca .Mai tarziu , cand a devenit imperativa aparitia unui mare centru care sa se ocupe de transportul zaharului si al produselor alcoolice , s-a dezvoltat orasul Recife .In prezent , acesta numara 1.501.000 de locuitori si devanseaza cu mult orasul Olinda din punct de vedere economic .

Pernambuco

In secolul al XVII-lea , in decursul celor catorva decenii in  care  Pernambuco a fost centrul administrativ al posesiunilor olandeze din America de Sud ,orasele locale si-au schimbat infatisarea .Perioada de prosperitate a regiunii s-a incheiat odata cu asa-numita criza a zaharului care, la inceputul secolului al XVIII-lea , a ruinat economia locala .

paradisul din Brazilia

Pernambuco ,paradisul din Brazilia 

Pernambuco este unul dintre statele de nord-est ale Braziliei .Ocupa o fasie de uscat cu latimea maxima de numai 150 km. , care se intinde perpendicular pe tarmul Oceanului Atlantic ,patrunzand adanc in interiorul continentului .

Pernambuco ,paradisul din Brazilia (2)

 Intreaga   parte  vestica  a  statului  Pernambuco   este   foarte  slab   populata .Densitatea populatiei creste vizibil abia in zona dealurilor invecinate cu litoralul .Orasul Caruaru ,situat in aceasta regiune ,este vestit pentru artizanii sai .  Ei  fac  minuni  cu  caolinul ,care se gaseste din belsug in Pernambuco , producand  obiecte ceramice de mare valoare artistica .

FEIRA-DE-CARUARU

Figurinele din lut ,produsele de olarie si portelanurile pot fi cumparate in targurile locale .UNESCO califica capodoperele mesterilor din Caruaru drept unele dintre cele mai valoroase produse ale artelor artizanale sud-americane .De o recunoastere si mai mare din partea acestei organizatii se bucura arhitectura orasului Olinda ,situat la numai cativa kilometri de capitala Recife .Olinda ,al doilea oras ca marime din statul Pernambuco , a fost inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1982 .Centrul istoric al asezarii datoreaza mult din farmecul sau resedintelor stapanilor coloniali portughezi ,ridicate in cele mai diverse stiluri arhitectonice , si cladirilor sacrale construite in principal in timpul scurtei perioade de dominatie olandeza .

olinda

Capitala statului brazilian Pernambuco pulseaza de viata tot timpul anului si este comparata cu Venetia datorita numeroaselor brate de rauri care o traverseaza .Recife este totodata centrul economic si politic al statului .

Pernambuco (2)

Ground_Zero_-_Recife_-_Pernambuco_-_Brazil

porto-de-galinhas-331868

recife

plaja din recife

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum