joi, aprilie 18, 2024
Calatorind prin lume

Guatemala, primul oras al Americii Centrale

Guatemala nu prezinta o atractie deosebita pentru turisti, monumentele fiind rare. Capitala este insa un punct ideal de plecare catre La Antigua, fosta capitala. In acest orasel de mici dimensiuni poate fi admirata arhitectura coloniala a caselor in stil spaniol, iar in targul local pot fi intalniti amerindieni care vand produse de fabricatie propie.

Guatemala ,primul oras al Americii Centrale

Pericolul din adancuri 

Capitala intregii Americii Centrale (2126 km² si 3.366.000 de locuitori in aglomeratia urbana) s-a aflat, cu secole in urma, la numai cativa kilometri la vest de Guatemala contemporana. Se numea La Antigua, iar istoria sa a fost un lung sir de catastrofe.

Situarea orasului La Antigua este cu adevarat feerica: razele puternice ale soarelui in combinatie cu aerul proaspat de munte fac ca aici sa creasca una dintre cele mai apreciate specii de arbori de cafea de pe continentul american.

O plimbare prin oras seamana cu vizitarea unui urias muzeu in aer liber. Printre vilele in stil colonial turistul intalneste la tot pasul palate in ruine si biserici daramate pana la temelii.

Aceasta zona dens populata se numara printre regiunile cele mai afectate de cutremure de pe glob. In secolele trecute, natura nu a fost unicul dusman pe care locuitorii orasului au fost nevoiti sa-l infrunte. Un loc sangeros in istoria tinutului este ocupat de Pedro de Alvarado, ale carui ramasite pamantesti odihnesc sub ruinele catedralei ridicate in secolul al XVI-lea.

La ordinul lui Hernan Cortes acesta a cucerit tinutul prin foc si spada. Santiago de los Caballeros de Guatemala, intemeiat in 1527, a devenit capitala sa „personala”.

Cuceritorului nu i-a fost insa harazit sa se bucure mult timp de privelistea Guatemalei. Ca urmare a eruptiei vulcanului Agua, lacul din zona si-a iesit din matca si a ingropat splendoarea orasului sub o mare de noroi. Doi ani mai tarziu, orasul a fost ridicat din nou la nord de Agua. De aceasta data „epoca de aur” a durat 230 de ani, pana cand cutremurul de pamant din 1773 a pus capat existentei sale.

La Antigua din Guatemala
O strada din La Antigua

Guatemala, metropola coloniala din patria amerindienilor maya 

Capitala Guatemalei se intinde pe un podis cu altitudinea de 1500 metri, la o distanta de aproximativ 75 de km. de tarmul Oceanului Pacific. Este de zece ori mai mare decat orice alt oras din tara.

Dupa cutremurul de pamant catastrofal care, in 1773, a distrus complet fosta capitala La Antigua, in 1775, a fost ridicat un nou oras la ordinul regelui spaniol.

Dupa alti 150 de ani (in 1917 si 1918), acesta a avut parte de o soarta similara: doua seisme puternice au transformat in ruina aproape intreaga metropola coloniala. Cladirile au fost reconstruite in vechiul stil al cuceritorilor europeni, dar multe dintre edificiile frumoase si multicolore s-au transformat in moloz in 1976, cand pamantul s-a cutremurat din nou.

Guatemala city

In Guatemala, turistul cu greu se poate rataci, deoarece aproape toate strazile poarta numere in loc de nume.

Acestea sunt precedate de apelativul calle, cand se intind de la vest spre est sau avenida, cand urmeaza directia nord-sud.

In centrul orasului mai pot fi admirate inca urmele spledorii de altadata, desi trecerea timpului a rapit multor vile stralucirea trecuta.

Strazile Guatemalei sunt o marturie a faptului ca influenta culturii amerindiene a supravietuit in aceasta tara nu numai in adancurile provinciei, dar si in capitala. Ceea ce europenilor le apare ca o suita de contradictii este perceput de localnici ca un lucru absolut natural: pe strazi pot fi observati atat bancheri in costume elegante, cat si tarani in vestminte traditionale amerindiene.

Adevaratul centru al metropolei se afla in preajma Parcului Central.

Alaturi de Piata Mare, Biblioteca Nationala si Palatul National, aici se afla numeroase biserici si institutii publice (unul din celebrii guatemalezi a fost Miguel Angel Asturias, castigatorul Premiului Nobel pentru literatura in 1967).

Ceva mai departe spre sud, in apropiere de gradina zoologica, sunt situate muzeele, printre care Muzeul de Arheologie, cu minunatele sale opere de arta datand din perioada cand aceste pamanturi erau locuite de amerindienii maya.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum