Locuri ireale din Romania

locuri ireale din romania (2)
Rapa Rosie

In numeroase zone de pe planeta noastra se afla locuri (putem sa le spunem si peisaje, caci impactul cel mai impresionant asupra vizitatorilor il are imaginea respectiva) care ies cumva din tiparele obisnuite, parand a fi efectiv rupte din alte lumi. Si, cum mai mereu in asemenea contexte apar si felurite legende referitoare la originile acestor zone crepusculare, poti crede chiar ca acolo te afli intr-un fel de univers paralel. Romania beneficiaza si ea de existenta unor taramuri de basm ori poate „rupte” din alte galaxii.

 Vulcanii noroiosi din zona comunelor buzoiene Berca si Scortoasa se intind pe suprafete de aproape 30 de hectare, cele doua locatii principale fiind cunoscute ca Paclele Mari si Paclele Mici. Gazele ce ies din maruntaiele pamantului strabat panze freatice si straturi de argila, dand nastere astfel namolului expulzat prin cratere care bolborosesc fara incetare si improasca in jur un fel de magma rece. Peisajele nepamantesti (cercetatorii americani au afirmat ca pe Marte au fost observate fenomene geologice asemanatoare!) au provocat nu numai justificatul interes stiintific, ci au determinat si oameni din sfera artelor sa realizeze aici filme de facturi mai putin obisnuite.

Gradina Zmeilor
Gradina Zmeilor

 „Gradina zmeilor” nu se afla pe taramul celalalt, cum stim din basme, ci undeva, in zona Salajului, pe teritoriul satului Galgaul Almasului. Legenda spune ca zmeii (!?) care mergeau dupa sare spre Jibou, obositi, poposeau pe cate o stanca uriasa crescuta parca anume din pamant, ca sa-si traga sufletul. De altfel, doua dintre bizarele formatiuni geologice de aici se numesc Zmeul si Zmeoaica, insa cea mai importanta in traditia locului este Fata catanii, si ea legata de o legenda impresionanta.

locuri ireale din Romania
Trovantii

 Muzeul Trovantilor de la Costesti, Valcea, este de fapt o rezervatie naturala de o factura aparte. Pe o arie restransa, aici se afla nenumarate pietre cu marimi diferite si forme rotunjite, care nu par a fi rezultatul unor procese naturale. Totusi, numele lor (trovanti) a fost dat de marele geolog Gheorghe Munteanu-Murgoci, la inceputul veacului trecut. In mod firesc animati de altfel de ganduri, oamenii locului au creat un mit despre „pietrele care cresc” sau „pietrele vii”. Batranii spun ca acestea… se nasc si cresc dupa fiecare ploaie, iar unii le atribuie energii negative.

 Micul canion al Romaniei (cu trimitere la Marele Canion din Colorado), cum mai este numita zona mai cunoscuta ca Rapa Rosie, uimeste tot printr-o concentrare de formatiuni geologice cu totul speciale si foarte spectaculoase, asa cum se pot vedea, la scara amplificata, in Dakota de Sud, SUA. Este vorba despre un fel de turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi si piramide de pamant uriase, de culoare rosiatica si violacee, etajate, cu inaltimi diferite si aproape total lipsite de vegetatie, aflate foarte aproape de orasul Sebes, Alba. Geografii numesc acest microrelief badlands („pamanturi rele”). Din zona anecdoticului, de ciudatele pseudoedificii se leaga povestea lui Lica „a lu’ Branza” sau Lica-Pisica, un hot care ar fi ascuns aici o mare suma de bani furati dintr-o banca. Fireste ca acestia nu au fost gasiti pana azi, insa oamenilor le place sa creada ca bizarele pamanturi sangerii ascund taine greu de deslusit.

sursa : Revista Magazin

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum