vineri, aprilie 19, 2024
Enigmele istoriei

Enigma tunelului din Golful Napoli

Tunelul din zona Golfului Napoli este o mare enigma si in prezent …

Exista un loc pe malul nordic al Golfului Napoli, care a fost mult timp cufundat în  mister, mit, si magie. Cunoscut sub numele de „Campiile care ard” , acesta este un loc pustiu; un pustiu presarat cu moloz si intersectat de guri de aerisire subterane . Legende si fenomene stranii sunt relatate despre acest peisaj infernal,inca din Antichitate crezandu-se ca aici este un  tunel  ce duce in Infern .Pozzuoli_NASA_ISS004-E-5376_modified_names

„Campiile care ard ” este un platou care face parte dintr-o zona vulcanica veche, nu departe de Muntele  Vezuviu ,zona  bine-cunoscuta în mitologia greaca si romana fiind asociata cu povesti de magie si profetii.

Una dintre cele mai mari legende care provin de aici este cea a Sibilei din Cumae ,  profeta prezenta in Eneida lui Vergiliu ( cea care l-a ghidat pe Enea prin taramul mortilor ) .Aceasta profeta a luat numele de la orasul Cumae din apropiere,unul din locurile unde ar fi aterizat  Daedalus, tatal  mitic al lui  Icar .Sibila era descrisa ca o femeie avand darul nemuririi de la  zeul soarelui Apollo si înzestrata cu darul profetiei  .Ea  a fost pusa  sa locuiasca într-o pestera care servea ca intrare în lumea de dincolo. Puterile ei erau deosebite ,fiind cea care detinea cele noua suluri magice ,care relatau viitorul Romei , in detaliu .Tarquinius Superbus ,unul din regii Romei ,dorea aceste suluri si a oferit o suma de bani pentru ele . Sibila a cerut mai mult ,regele refuzand-o .Atunci profeta a dat foc la 3 suluri de hartie ,regele refuzand din nou cererea. Alte 3 pergamente au fost arse ,si atunci regele a acceptat sa ofere pretul cerut . Cele trei suluri ramase au fost ascunse intr-un loc secret .

Miguel Ángel Sibila délfica Capilla Sixtina
Sibila

Desi acesta poveste pare o fantezie , istoria ne consemneaza un rege cu numele de Tarquinius si trei pergamente pastrate de catre greci ,care au ajuns sa fie cunoscute sub numele de Cartile Sibiliene . Aceste pergamente au fost puse intr-un seif de piatra asezat sub Templul lui Jupiter de la Roma .Erau folosite doar in vremuri de criza iminenta sau de dezastre .Manuscrisele au fost considerate a fi de o importanta extrema la momentul respectiv si au fost protejate cu orice pret .Atat de pretioase erau  ,incat ,atunci cand templul a fost ars in 83 i.Hr. ,au fost trimisi emisari peste tot pentru a cauta fragmente copiate pentru a reface profetiile . 

Au fost multi care au crezut de-a lungul secolelor ca ar fi existat cu adevarat o pestera unde locuia Sibila si unde puteai cobora literalmente in adancurile infernului.De-a lungul timpului ,arheologii si cei pasionati de istorie au cercetat zona de-a lungul Golfului Napoli pentru a gasi locatia pesterii ,dar nu au gasit nimic  ,iar Sibila a ramas doar o legenda …

 Asa ar fi ramas daca  nu s-ar fi descoperit in 1950 in fosta statiune antica romana de la Baiae intrarea intr-un complex necunoscut si apoi intr-un tunel care ducea mult in jos sub un deal si apoi sub oras.Deschiderea in acest tunel a fost explorata succint de arheologul italian Amedeo Maiuri ,deoarece  caldura din interior devenise de nesuportat . Acesta a abandonat cercetarea .

enigma tunelului din golful napoli
Baiae

In 1960 ,arheologul britanic Robert Paget a dat peste povestea acestei intrari , a fost fascinat de ea si a dorit sa patrunda cu orice pret in adancurile tunelului ,imaginandu-si ca ar putea fi antica pestera a Sibilei .Impreuna cu colegul sau Keith Jones si cu un contingent de voluntari s-au pregatit pentru a infrunta conditiile dure din interiorul tunelului .

Grupul a reusit sa se strecoare printr-o  deschidere foarte mica  si a patruns 400 de metri prin tunel pana au ajuns intr-o zona de netrecut datorita unui morman de moloz.Paget a ajuns la concluzia ca acesta a fost folosit ,cel mai probabil , in scop ritualic ,datorita orientarii sale spre rasarit ,pentru a fi luminat de solstitiu .

Peretele de moloz impiedeica orice progres pe moment  ,dar Paget , motivat de obsesia lui de a descoperi secretele tunelului ,a continuat .Pentru acesta si echipa sa era evident ca aceasta camera ( de initiere cel mai probabil ) era doar o mica parte dintr-un  complex ,conceput pentru un scop inca necunoscut . Design-ul unic ,usile duble ce duceau la pasaje secrete ,usile pivotante ,sistemele de ventilatie complicate au amplificat misterul tunelului .Era evident ca cei care au construit acest pasaj  au facut un mare efort .

Cel mai mare mister urma sa fie gasit la nivelurile inferioare ,unde temperaturile atingeau 120 de grade Fahrenheit ,iar aerul era irespirabil . Aici tunelul se curba  brusc la sfarsitul unui pasaj deosebit de abrubt si ajungea la un rau subteran cu apa clocotita ,numit mai tarziu Raul Styx . De partea cealalta a raului ,un alt pasaj pornea dintr-o anticamera ,numita Sanctuarul Ascuns , continua pana la o scara ascunsa care ducea la suprafata si iesea la ruinele rezervoarelor de apa care alimentau odata spa-urile romanilor.

Paget si echipa sa au petrecut aproape un deceniu pentru a explora acest labirint de tunele extrem de vast .Arheologul a devenit convins ca sistemul era menit sa fie o reprezentare a lumii adacurilor stapanita de Hades . In sfarsit descoperise pestera legendarei Sibila si ,in sprijinul teoriei sale , a prezentat pasajele din Eneida care relatau calatoria lui Eneas cu ajutorul Sibilei in adancuri . Estimarea constructiei complexului in jurul anului 550 i.Hr. a venit in sprijinul afirmatiei sale ( se presupune ca atunci ar fi existat celebra profeta ) .Paget si Jones au spus ca aceste tuneluri complicate au fost menite sa recreeze drumul spre Infern ,fiind gandite pentru a converti anumiti adepti .Ei au mers chiar mai departe sugerand ca Vergiliu a fost un initiat al templului .Temple_of_echo_Baiae

Teoriile acestea au fost primite cu scepticism din partea comunitatii stiintifice internationale ,fiind respinse din start ,iar publicarea lor s-a permis mult mai tarziu .

Dincolo de aceste lucruri raman ,din nou ,intrebarile : Cine a construit acest sistem de tuneluri si de ce ? Care erau scopurile sale ? De ce nu este permis vizitatorilor sa mearga in toate sectiunile si de ce au fost blocate cu moloz multe pasaje ? Romanii au stiut de acest complex si l-au ingropat in mod intentionat ? Nimeni nu a reusit  sa dea un raspuns plauzibil . Enigma cea mai mare este ,insa, sursa de apa calda a raului subteran ( Paget a sustinut ca aceasta apa supraincalzita era captata direct din zona vulcanica din jurul Golfului Napoli ) .

Complexul de tuneluri ramane interzis turistilor si foarte putin cercetat in prezent de arheologi ,fiind una din cele mai uimitoare enigme din Roma antica …

http://mysteriousuniverse.org/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum