vineri, martie 29, 2024
Astronomie

Anunt istoric al cercetatorilor de la NASA: suntem la un pas de a descoperi viata extraterestra

Cercetatorii de la NASA afirma ca oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra în urmatorii 20 de ani, dar acestea se vor afla, cel mai probabil, în afara Sistemului Solar. Cele 100 milioane de sisteme solare din galaxia noastra (Calea Lactee) sunt capabile sa sustina forme de viata extraterestra, spune una dintre predictiile „conservatoare” formulate de savantii de la NASA.

Agentia spatiala americana sustine ca oamenii vor gasi forme de viata extraterestre în urmatorii 20 de ani, iar acestea au cele mai mari sanse sa se afle în afara Sistemului Solar.

Cu ocazia unei discutii publice organizate luni la Washington, NASA si-a prezentat programul de cautare a vietii extraterestre în Univers prin intermediul unor telescoape actuale si viitoare.

„Vreti sa stiti daca noi, cei de la NASA, credem ca exista viata dincolo de Terra?”, a spus Charles Bolden, fost astronaut si actualul director al NASA.

Anunt istoric al cercetatorilor de la NASA suntem la un pas de a descoperi viata extraterestra
Charles Bolden

„M-as aventura sa spun ca cei mai multi dintre colegii mei prezenti astazi aici sunt de parere ca este improbabil ca în vastitatea nelimitata a Universului oamenii sa fie singuri”, a adaugat el.

Marte si mai multi sateliti naturali ai unor planete din Sistemul Solar au reprezentat punctele asupra carora s-au concentrat programele de cautare a vietii extraterestre din ultimele decenii.

De exemplu, astronomul Kevin Hand a sugerat de curând faptul ca viata extraterestra ar putea sa existe pe Europa, unul dintre satelitii planetei Jupiter.

Cu toate acestea, savantii de la NASA au vorbit exclusiv despre programele de monitorizare a planetelor care orbiteaza în jurul altor stele, în afara Sistemului Solar.

„Cândva, în viitorul apropiat, oamenii vor putea sa arate o stea si sa spuna: «Acea stea are o planeta care seamana cu Terra»”, a declarat Sara Seager, profesor de fizica si stiinte planetare la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Astronomii cred ca este foarte probabil ca fiecare stea din galaxia Calea Lactee sa aiba în jurul ei cel putin o planeta”, a adaugat ea.

Anunt istoric al cercetatorilor de la NASA suntem la un pas de a descoperi viata extraterestra in galaxia noastra

NASA a început sa studieze sistemele planetare din jurul altor stele utilizând la început telescoape terestre.

Apoi, agentia spatiala americana si-a extins granitele explorarilor sale prin intermediul unor dispozitive spatiale: telescopul spatial Hubble, telescopul spatial Spitzer si telescopul spatial Kepler.

Aceste telescoape pot sa determine daca o planeta se afla la o distanta potrivita de steaua ei pentru a contine la suprafata apa în forma lichida, un ingredient-cheie pentru a întretine viata, asa cum aceasta este cunoscuta de oameni.

NASA spera sa lanseze cu bine Transiting Exoplanet Surveying Satellite (Tess) în 2017 si, apoi, telescopul spatial James Webb, în 2018, si Wide Field Infrared Survey Telescope – Astrophysics Focused Telescope Assets, la începutul deceniului viitor.

Telescopul spatial Kepler a descoperit deja multe exoplanete interesante, inclusiv planeta Kepler 296-f, supranumita „super-Terra”, întrucât este de doua ori mai mare decât planeta noastra si se afla în zona locuibila din jurul stelei sale, fapt ce permite existenta apei în stare lichida la suprafata ei.

„Aceasta tehnologie pe care o folosim pentru a explora exoplanete este cât se poate de reala”, a spus John Grunsfeld, astronaut si administrator asociat al Science Mission Directorate pe care NASA îl detine la Washington.

„Telescopul spatial James Webb si celelalte proiecte «se întâmpla» chiar acum. Acestea nu sunt vise – sunt lucrurile pe care noi le cream aici, la NASA”, a adaugat el.

Kepler 296-f
Kepler 296-f

În timpul unei sesiuni de întrebari si raspunsuri cu publicul, un internaut care a urmarit pe o retea de socializare conferinta de presa organizata de NASA a întrebat: „Daca oamenii de stiinta vor descoperi forme de viata pe o alta planeta, guvernul american va comunica acest lucru populatiei?”.

Ellen Stofan, cercetator la NASA, a raspuns imediat: „Bineînteles ca asa vom face!”.

„Ar fi ceva extrem de interesant. Vom încerca sa prezentam informatia publicului larg cât mai repede. Am vrea sa împartasim entuziasmul nostru cu lumea întreaga”, a adaugat ea.

Descoperirea unor exoplanete mai mici decât Terra este mai dificila, întrucât aceste corpuri ceresti genereaza semnale luminoase mai slabe.

KeplerExoplanets-NearEarthSize-HabitableZone-20150106

Tehnologia de detectare a exoplanetelor care seamana cu Terra este dezvoltata chiar în aceasta perioada si va fi folosita de urmatoarea generatie de telescoape spatiale. Posibilitatea de a detecta forme de viata extraterestra ar putea sa se afle înca la câtiva ani distanta.

„Imaginati-va momentul în care vom gasi semnale potentiale de viata extraterestra”, a spus Matt Mountain, directorul programului spatial James Webb si cercetator la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

„Imaginati-va momentul în care lumea se va trezi si rasa umana va întelege ca îndelungata ei singuratate în timp si spatiu a luat sfârsit si va deveni constienta de posibilitatea ca noi, oamenii, nu mai suntem singuri în Univers”, a adaugat profesorul american.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum