joi, martie 28, 2024
Minuni ale naturii

Ce este ,,Ochiul Africii,,?

Situata in Mauritania, structura Richat sau „ochiul Africii” este o formatie geologica exceptionala din desertul Sahara. Cu un diametru de aproape 50 de kilometri, ea a ramas mult timp o enigma pentru oamenii de stiinta, care au reusit, intr-un final, sa descifreze misterul provenientei ei.Ce este ,,Ochiul Africii,,

Este imposibil ca, survoland pe timp de zi desertul Sahara in Mauritania, cineva sa nu observe o structura uluitoare, care se desprinde, parca, de peisaj si care, privit de departe arata ca un ochi indreptat spre cer.

Situata nu departe de orasul Uadane si vizibila inclusiv din spatiu, structura Richat a fost vizitata in anii 1950 de oamenii de stiinta, absolut fascinati de caracteristicile atipice ale formatiunii.

Cercuri suprapuse cu diametri de zeci de kilometri si care formeaza un desen pe cat de fascinant, pe atat de intrigant.

De-a lungul timpului au circulat tot felul de ipoteze, inclusiv cea a impactului unui meteorit, versiune des invocata cand este vorba de ceva mai iesit din comun.Ce este ,,Ochiul Africii,, (2)

Dar toate scenariile s-au dovedit gresite. Incepand cu anii 2000, oamenii de stiinta au stabilit ca „ochiul Africii” este, in realitate rezultat al unei forme de vulcanism foarte rar si care dateaza din perioada cretacica, acum aproape 65 de milioane de ani.

Fonomenul vulcanic a creat structura ca urmare a urcarii spre suprafata a magmei insotita de o mare cantitate de apa calda. Ulterior, apa s-a infiltrat in pamant, dizolvand straturile de calcar.

Cu timpul, sedimentele au fost deformate de presiune, iar cavitatile au devenit tot mai mari, conducand, intr-un final, la forma actuala a structurii.

http://incomemagazine.ro/articole/ce-este-si-cum-arata-ochiul-africii

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum