joi, aprilie 18, 2024
Astronomie

Descoperire epocala: Pe Marte exista un ocean mai mare decat Oceanul Arctic! Planeta Rosie era mai umeda decat am fi crezut

Oamenii de stiinta stiau ca în urma cu miliarde de ani pe Marte exista apa, însa conform unui nou studiu, Planeta Rosie era mai umeda decât s-ar fi asteptat multi dintre ei, un vast ocean acoperind aproximativ o cincime din suprafata acestei planete, fapt care creste exponential sansele ca în trecut sa fi existat viata pe a patra planeta de la Soare, conform unui material publicat de Huffington Post.

Descoperire epocala Pe Marte exista un OCEAN mai mare decât Oceanul Arctic! Planeta Rosie era mai umeda decat am fi crezut

Studiul este bazat pe analiza semnaturilor chimice ale anumitor elemente din atmosfera rarefiata a planetei Marte. Conform concluziilor, în urma cu aproximativ 4,2 miliarde de ani, pe Marte se afla un ocean mai mare decât Oceanul Arctic — un volum de apa de aproximativ 21 de milioane de kilometri cubi, cu o adâncime maxima de 1.600 de metri.

„În urma cu 10 ani povestea apei de pe Marte era un puzzle alcatuit din dovezi ale unor viituri si curgeri de apa separate de sute de milioane de ani. Acum suntem siguri ca pe Marte apa a existat în mod continuu si nu este vorba de episoade izolate. Pe Marte se aflau lacuri, delte si chiar mari. Cred ca dispunem acum de dovezi clare ca viata a fost posibila în trecutul planetei Marte, dar este înca neclar daca au existat si forme de viata pe aceasta planeta”, a comentat planetologul John Bridges de la Universitatea din Leicester, care lucreaza în cadrul misiunii roverului Curiosity trimis de NASA pe Planeta Rosie.

În cadrul acestui studiu, desfasurat de cercetatori de la Centrul Spatial Goddard, apartinând NASA, din Greenbelt, Maryland, a fost observata atmosfera de deasupra polilor martieni timp de 6 ani prin intermediul telescopului VLT al Observatorului European Austral (Chile) si al telescopului de la observatorul W.M. Keck.

Oamenii de stiinta au comparat concentratia atmosferica de molecule de apa (H2O) cu cea de molecule de apa grea (D2O) — în care hidrogenul este înlocuit cu izotopul sau, deuteriu. Ei au observat ca în atmosfera polara martiana se afla o concentratie mai mare de deuteriu decât în oceanele terestre.

Descoperire epocala Pe Marte exista un OCEAN mai mare decât Oceanul Arctic! Planeta Rosie era mai umeda decat am fi crezut (2)

Aceasta descoperire indica faptul ca, în trecut, Marte a pierdut un ocean întreg de apa — apa s-a evaporat în spatiu, în timp ce apa grea a ramas captiva în circuitul apei pe aceasta  planeta. Cercetatorii au estimat ca volumul total de apa de pe Marte ar fi fost de aproximativ 6,5 ori mai mare decât volumul de apa care se afla în prezent captiv în calotele polare martiene.

„Daca Marte a pierdut atât de multa apa, înseamna ca a fost o planeta umeda pentru o perioada mai lunga de timp decât s-a crezut si implicit a fost o planeta primitoare pentru viata o perioada mai îndelungata decât ne asteptam”, conform lui Michael Mumma de la Centrul Spatial Goddard, co-autor al acestui studiu ce a fost publicat în ultimul numar al revistei Science.

ampress.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum