vineri, aprilie 19, 2024
Astronomie

Astronomii au descoperit o stea fascinanta, cu o atmosfera compusa din 99,99% oxigen

,,Dox” este o stea alba pitica diferita de toate celelalte 32.000 cunoscute pâna în momentul de fata.

Astronomii brazilieni au identificat o stea considerata pâna acum ipotetica. Se pare ca aceasta are o vechime atât de mare încât stratul sau exterior este compus aproape în totalitate din oxigen pur.

În mod normal, în cazul unui astfel de obiect cosmic, denumit ,,stea pitica alba”, elementele grele din învelisul sau superior se retrag spre nucleu, lasând locul elementelor mai usoare, cum sunt hidrogenul sau heliul. Acest proces nu a avut loc si în strucutra noii stele identificate, deoarece elementul principal din compozitia stratutului ei exterior este oxigenul.

Obiectul cosmic, denumit SDSS J124043.01+671034.68, are în atmosfera sa 99,99% oxigen. Au fost identificate si alte elemente, printre care neon, magneziu si silicon, însa într-o proportie insignifianta.Astronomii au descoperit o stea fascinanta, cu o atmosfera compusa din 99,99% oxigen

Astronomul Souza Oliveira Kepler, împreuna cu echipa sa de cercetare din cadrul Universitatii Federale din Rio Grande do Sul, Brazilia, nu îsi poate explica cum steaua supranumita ,,Dox” ar putea avea un învelis compus din oxigen. Expertii au mai multe explicatii pentru teoria pe care au emis-o. Una dintre acestea se refera la faptul ca elementele grele au fost absorbite în straturile inferioare, pe parcursul evolutiei stelei. O alta posibilitate ar fi cea a existentei lui Dox în cadrul unui sistem stelar binar, în cadrul caruia ea ar fi fost afectata de activitatea celuilalt corp ceresc. O a treia supozitie face referire la nucleul din carbon al stelei, care, în timp, a atras elementele grele din învelisul superior al lui Dox si, ulterior, a propulsat la suprafata elementele usoare.

Daca ipoteza oamenilor de stiinta brazilieni se va dovedi a fi adevarata, ar însemna ca ,,Dox” ar fi singura stea pitica alba, din cele 32.000 cunoscute pâna acum, care are în compozitia atmosferei sale o cantitate de oxigen atât de mare. ,,Nu ne-am asteptat sa descoperim un astfel de obiect cosmic. Datorita faptului ca nu i-am previzionat existenta, demersul identificarii ei a fost foarte mult îngreunat”, a declarat Souza Kepler.

Sursa: sciencealert.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum