marți, aprilie 16, 2024
Stiinta si tehnica

O tehnologie revolutionara care poate inlocui Wi-Fi-ul: Li-Fi

Eforturile lui Nikola Tesla, care era convins ca „totul este Lumina”, acelea de a transmite energia si informatiile wireless, eforturi ramase fara rezultat, sunt astazi puse pe tapet de cercetatorul Harald Hass, cel care vrea sa revolutioneze transmisia fara fir cu ajutorul luminii. Ideea profesorului Harald Hass de la Universitatea Edinburgh a fost lansata în anul 2011 în cadrul unei conferinte TED, conceptul fiind denumit Li-Fi, desi tehnologia este cunoscuta sub numele de VLC (comunicatii prin lumina vizibila).

 Li-Fi este o alternativa la actuala tehnologie cunoscuta sub numele de Wi-Fi. De atunci, studiile au fost largite astfel încât în 2015 cercetatorii britanici au raportat ca au atins o viteza de transmisie a datelor de 10 Gbit/secunda, adica de 250 de ori mai rapida decât viteza „superrapida” a unei retele Wi-Fi. Cele mai rapide transmisii precedente fusesera realizate la Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz din Germania, de 3 Gbit/s. Ce înseamna în realitate Li-Fi, ideea care, conform expertilor, va revolutiona internetul mobil?

 Ambele tehnologii Wi-Fi si Li-Fi, cum scrie publicatia The Telegraph, transmit datele cu ajutorul spectrului electromagnetic, dar în timp ce Wi-Fi foloseste undele radio, Li-Fi foloseste lumina vizibila. Si nu cea de la soare, ci pe aceea a becurilor aflate peste tot în lume! Semnalele Li-Fi pornesc imediat ce este aprins becul, e drept, nu cel economic aflat acum în comert, ci becuri echipate cu un microcip, care emite în paralel lumina si date. Pe YouTube sunt prezente mai multe clipuri în care prof. Harald Hass face demonstratia practica a inventiei sale. Cercetarile sunt continuate în cadrul proiectului Ultra Parallel Visible Light Communications, o colaborare între universitatile Oxford, Cambridge, Edinburgh, St Andrews si Strathclyde, finantata de Engineering and Physical Sciences Research Council. Infrastructura nu ar trebui modificata drastic, adica nu va fi nevoie de constructia unor becuri speciale, altele decât cele cu LED de azi; dimpotriva, acestea ar urma sa fie convertite pentru a transmite semnale Li-Fi prin adaugarea unui singur microcip. Dar, daca transmisia Li-Fi este posibila doar atunci când becul este aprins, ce se întâmpla când becul este închis? Pe timpul zilei, de pilda. Luminozitatea becurilor poate fi diminuata pâna nu mai este vizibila pentru ochiul uman, timp în care totusi trasmisia Li-Fi ramâne functionala.

O tehnologie revolutionara care poate inlocui Wi-Fi-ul Li-Fi

 Tehnologia are un singur punct slab: daca semnalul Wi-Fi actual ajunge în toate camerele unui apartament, de pilda, receptorul semnalelor Li-Fi trebuie sa fie în preajma becului cu LED, deoarece, dupa cum se stie, lumina nu trece prin obiectele solide (pereti, ziduri, placi metalice etc.). Asadar, revolutia în transmisia datelor este ca în locul cablurilor, al fibrelor optice de azi, pe care se bazeaza trasmisia Wi-Fi, transmisia Li-Fi, prin intermediul luminii emise de becurile LED va face ca accesul la internet sa fie generalizat prin sistemul de iluminare din scoli, spitale, institutii, restaurante, imobile etc. Inventia, dupa cum demonstra prof. Harald Hass în 2014, este importanta si pentru ca aduce lumii întregi accesul la internet prin intermediul unei tehnologii ieftine, eficiente si supersecurizate, cu viteza de 250 de ori mai mare decât actualele benzi largi. Practic, accesul la internet va fi posibil oriunde exista un bec LED aprins!

 Localitatea Edinburgh, unde se afla si universitatea care lucreaza la un proiect similar în domeniul Li-Fi, vrea sa devina un centru international pentru aceasta tehnologie revolutionara. O tehnologie care elimina neajunsul actual: dupa cum se stie, când mai multe computere sunt conectate la un hub wireless, conexiunea devine lenta. Or, în cazul transmisiei Li-Fi, lucrurile nu mai stau asa: „Când sunt prea multe puncte de acces wireless, ele interfereaza si încetinesc viteza de transmisie a datelor. Asa ca avem nevoie de canale mai largi de transport, iar lumina este un asemenea canal urias pentru conectarea wireless”, spune prof. Harald Hass.

O tehnologie revolutionara care poate inlocui Wi-Fi-ul Li-Fi (3)

Becul de lânga noi ne poate spiona!

 Vechiul bec cu incandescenta inventat cu mai bine de o suta de ani în urma ne lumina casa si atât. Acum, becurile „economice” vor mai mult. E drept, scad factura la electricitate, dar în acelasi timp pot fi folosite si la supravegherea utilizatorilor. Si asta, pentru ca supravegherea cetatenilor a devenit, peste tot, prioritatea strategilor mondiali. Era digitala a facut posibila aceasta realitate. Suntem supravegheati prin cardul bancar, telefoane, cartele prepay, computere etc.; acum, si prin… becurile care se aprind în camerele noastre.

 În 2014, în publicatia Computerworld, Darlene Storm, specialista în IT, semna un articol în care atragea atentia asupra acestui subiect: becurile „economice” cu LED ne pot spiona! „Sunt cazuri în care becurile LED ne pot spiona prin ascultarea si apoi transmiterea semnalului audio pâna la 300 m departare, de unde pot fi înregistrate de o terta persoana!”, scrie autoarea. În cadrul acestei posibile supravegheri, este adus în fata un articol din New York Times care scria ca în Terminalul B al Aeroportului International Newark Liberty, exista 171 de becuri LED care „ne privesc”.

O tehnologie revolutionara care poate inlocui Wi-Fi-ul Li-Fi (2)

 Folosind o serie de senzori si opt camere video din interiorul terminalului, becurile sunt parte a unei noi retele wireless care colecteaza date si informatii referitoare la cozile de la ghisee, numerele de inmatriculare ale masinilor sau miscari suspecte, pentru a le transmite personalului de supraveghere din aeroport. Sistemul de becuri „verzi” din Aeroportul Newark nu este singurul sistem de iluminare care spioneaza publicul din ratiuni de „securitate”. „În urma cu trei ani, în 2011, scria Darlene Storm, un sistem de iluminare conectat la internet a fost conceput de compania Intellistreets, care a fost acuzata ca încalca dreptul la intimitate, chiar daca firma si-a denumit sistemul de supraveghere „big idea” si nu „Big Brother”. Compania Sensity Systems, care a proiectat sistemul de supraveghere de la aeroportul Newark, este convinsa ca sistemul ei de iluminare „inteligenta” este o „infrastructura perfecta” pentru „a strânge informatii despre oameni de oriunde de pe glob”.

 Interesant este ca, o coincidenta sau nu, munca la proiectul Li-Fi, al profesorului Harald Hass, a început în acelasi an în care, în SUA, firme americane lucrau deja la un sistem de comunicare pe internet prin intermediul luminii becurilor LED! Asadar, sub paravanul ca se lucreaza la becuri „economice” care sa economiseasca energie pentru utilizatori, companiile sunt interesate în primul rând de colectarea datelor personale prin intermediul luminii!

 Asa ca, ne place sau nu, dorim sau nu, Internetul Tuturor Lucrurilor, va conecta într-o buna zi tot ce va puteti imagina la Net. Si chiar daca o sa va întrebati de ce ar dori cineva sa-si conecteze becul din casa sau frigiderul sau aragazul la Internet, becurile Li-Fi colorate si inteligente deja va vor fi câstigat. „Iar când becurile inteligente vor înregistra si imagini sau filme, atunci serverele guvernamentale, alimentate cu date personale complete, vor putea rasufla linistite” îsi încheie articolul Darlene Storm.

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum