Un semnal misterios din spatiu a fost detectat de NASA

Astronomii au detectat un semnal misterios care provine din Clusterul Perseus, aflat la 240 de milioane de ani-lumina distanta de Terra.

Semnalul neidentificat este o descarcare puternica de raze X, iar cercetatorii nu stiu care este originea lui.

Clusterul Perseus
CLusterul Perseus

Potrivit unei teorii, semnalul ar putea sa fi fost produs de descompunerea de neutrino sterili, un tip de particule considerate candidati pentru materia întunecata.

Esra Bulbul, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, Massachusetts, spune ca daca materia întunecata este chiar originea semnalului, atunci ar fi o descoperire incredibila.

Pâna acum nimeni nu a mai observat în mod direct materia întunecata, desi aceasta formeaza 85% din materia Universului, potrivit calculelor astronomilor.

Alti cercetatori cred ca misteriosul semnal ar putea proveni de la alte particule care ar forma materia întunecata, de exemplu axionii.

Pentru a observa semnalul, echipa lui Bulbul a analizat timp de 17 zile datele furnizate în decursul a 10 ani de observatorul cu raze X Chandra al NASA si de XMM-Newton al ESA.

Clusterul Perseus, de unde a venit semnalul, este unul din cele mai masive structuri din Univers, fiind format din mii de galaxii transformate într-un nor gigant de gaze unde temperatura este de milioane de grade.

Tot aici, în anul 2003, astronomii au detectat cea mai joasa unda sonora, care are o perioada de oscilatie de 9.6 milioane de ani.

http://www.space.com

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum