X-Men sau oameni cu calitati exceptionale

Oamenii cu capacitati (senzoriale sau de alt gen) paranormale nu se întâlnesc doar în filmele ce vor sa combine realul palpabil cu o realitate de dincolo de noi. Ei sunt aici, am putea spune, parafrazând titlul unei carti celebre. Sunt semeni ai nostri absolut normali, dar capabili de lucruri ce nu pot fi realizate nici macar în vis de marea majoritate a oamenilor.

oameni-cu-capacitati-extraordinare
Veronica Seider

 Sa vedem câteva asemenea cazuri, care nu doar ca socheaza din perspectiva senzationalului, ci si tulbura profund orice persoana rationala, punând-o serios pe gânduri. Fiindca ne putem întreba, la urma-urmei, daca nu cumva toti suntem facuti la fel, înzestrati cu aceleasi puteri, numai ca nu stim sa le identificam si sa le punem în valoare…

 Fata cu ochi de vultur. Acuitatea vizuala a regelui înaltimilor, vulturul, este de 20 de ori mai ascutita decât cea a omului. Totusi, în 1972, Universitatea din Stuttgart (fosta Republica Federala a Germaniei) a indicat ca una dintre elevele sale, Veronica Seider, avea o acuitate vizuala de 20 de ori mai mare decât a unei persoane medii, distingând obiecte extrem de mici fara ajutorul vreunei tehnologii. De exemplu, ea putea distinge si recunoaste oamenii de la peste 1,6 kilometri departare. În mod obisnuit, avem nevoie de un binoclu pentru a obtine o asemenea precizie.

x-men-sau-oameni-cu-calitati-exceptionale
Tim Cridland

 Durere fara frontiere. Multe persoane folosesc meditatia pentru a elimina durerea, dar Tim Cridland a decis sa-si foloseasca aceasta capacitate extraordinara pentru divertismentul semenilor sai. „Din punct de vedre fizic nu e nimic anormal cu mine. Tot ceea ce fac m-am antrenat sa fac – spunea el. De fapt, e un fel de demonstratie a lucrurilor extreme de care si voi sunteti capabili, folosindu-va spiritul în combinatie cu trupul. Puteti utiliza aceleasi tehnici ca mine pentru a învinge durerea si le puteti folosi în propria viata pentru a va provoca sa perseverati împotriva durerilor cotidiene carora suntem obligati sa le facem fata.”

 Omul gheturilor. Nu vorbim despre faimosul Otzi, ci despre Wim Hof, un barbat trecut de 50 de ani care sfideaza cele mai joase limite de temperatura. În decurs de 35 de ani, el a batut cele mai inimaginabile recorduri, având în palmares peste 20 de nominalizari în Guinness Book. A cucerit vârful Kilimandjaro si Everestul în timp foarte scurt, a sfidat limitele umane înotând sub ape înghetate, a realizat un semimaraton în desert fara sa bea apa! Wim recurge la o tehnica de respiratie meditativa astfel încât sa nu mai simta frigul si afirma ca si-a îmbunatatit sistemul imunitar atât de mult, încât dupa baile în apa înghetata nu are absolut nicio problema.

isao-machii
Isao Machii

 Mai mult decât viteza luminii. Isao Machii este un maestru Iaido japonez dotat cu superreflexe incredibile, fiind considerat cel mai rapid om de pe planeta sub acest aspect. Detine, de pilda, numeroase recorduri ale lumii pentru reactiile sale uluitor de repezi în mânuirea sabiilor. Spre exemplu, el poate taia în doua o minge de golf lansata cu mare viteza.

 Spargatorul de stânci. Desi are binisor peste 80 de ani, Seken Tolebekov din Kazakhstan înca mai poate sa sparga pietre cu mâinile goale. A debutat în aceasta activitate (puternic productiva, nu-i asa?) pe când avea doar 24 de ani, ceea ce înseamna ca între timp a zdrobit cel putin o cariera de marmura. „Cred ca mâinile mele au o anumita forta. Am îmbatrânit, dar ele sunt înca puternice. Cred ca aceasta putere vine de undeva, de sus. Am început când eram tânar. Simteam neîncetat o caldura în mâna dreapta, apoi am fost stapânit de impulsul de a sparge pietre. Câteodata, unii încearca sa ma imite, dar se lasa cu rani si oase rupte. Eu însa nu simt nicio durere când mâna îmi intra în contact cu piatra, senzatia e ca si cum as farâma nisip între degete.”, marturiseste veteranul Seken.

kevin-richardson
Kevin Richardson

 Batman si delfinii. Sonarul este un instrument de locatie sofisticat, din dotarea armatei, a submarinelor, dar care poate fi întâlnit sub o forma naturala absolut fascinanta si la animale precum liliacul si delfinul. Oamenii s-ar parea ca nu sunt înzestrati cu asa ceva, dar poate fi doar o prejudecata, caci, iata, tânarul Ben Underwood are capacitatea de a „vedea” cu ajutorul ecolocatiei umane. Din nefericire, el si-a pierdut ochii în urma unui cancer si a devenit complet orb. Cu toate acestea, utilizând o serie de „clickuri” sonore, el este capabil efectiv sa navigheze în lumea din jurul sau, ca si cum ar vedea aievea.

 Dansând cu leii. Consideram un mit ideea ca a fost o vreme când omul putea comunica cu animalele printr-un limbaj ce ne-a devenit între timp interzis sau pe care l-am distrus prin nestiinta, trufie si ignoranta. Totusi, Kevin Richardson, specialist în comportamentul animalelor din regiunea sud-africana, a reusit performanta de a se întelege atât de bine cu salbaticiuni dintre cele mai feroce, încât a fost acceptat în mai multe grupuri de lei si de hiene. El a spulberat aproape toate regulile de securitate, concentrându-se prioritar asupra intuitiei si mai putin pe cunostintele traditionale privitoare la interactiunea cu aceste animale salbatice, care pot fi dresate, dar niciodata domesticite. Sa ne imaginam, totusi, o lume în care vom trai în armonie cu toate celelalte vietati ale Pamântului!

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: