Eterna si fascinanta ceapa

Despre aceasta leguma nelipsita din aproape toate traditiile culinare ale lumii s-au scris, probabil, mii de pagini, dar fara a se epuiza subiectul. Subiectul principal fiind, de fapt – nu trebuie sa mire pe nimeni ca nu ar fi cel prioritar nutritive – referitor la virtutile terapeutice ale cepei, extraordinare in orice moment al anului, insa mai cu seama in timpul sezonului rece. Una dintre metodele cele mai folosite in tratamentul cu ceapa o constituie compresele. Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapa pe urechi. Se taie o ceapa in doua, se pune cu partea interioara in jos, pe un tifon, si se incalzeste compresa. Se preseaza apoi compresa cu ceapa intre palme, ca sa iasa zeama si se aplica pe urechea bolnava.

 Compresele cu ceapa pe piept sunt si ele foarte utile pentru calmarea tusei. Puneti o ceapa tocata sau taiata felii pe un tifon, incalziti compresa, aplicati-o pe piept, iar deasupra fixati o tesatura naturala. Pentru imbunatatirea auzului, inainte de culcare se incalzeste o bucata de ceapa de marime convenabila, cât sa patrunda in canalul auditiv, se inveleste in tifon si se introduce adânc in ureche; se scoate dimineata. In timpul zilei picurati in nas, de 3 ori, câte 3 picaturi de suc de ceapa, timp de 21 zile, fara pauza.

 Pentru rani si ulceratii la picioare se foloseste uleiul in care a fost prajita ceapa pâna a devenit aurie. Daca simtiti ca v-ati ales cu o gripa, radeti imediat putina ceapa, asezati-o pe doua bucati mici de tifon si introduceti-le in nari.

 Pentru suferinzii de tuberculoza: 1 kg de ceapa se taie marunt, se amesteca cu 1 kg de zahar si se coace la cuptor, acoperita cu capac. Dupa ce s-a racit, se taie cubulete. De notat ca acestea se prepara numai dupa ce s-a pregatit o tinctura de ridiche (se iau 4 ridichi negre foarte mari, se spala bine, se taie si se amesteca cu 2 litri de alcool si se lasa 9 zile la intuneric). Dimineata, pe nemâncate, se ia o lingura de tinctura de ridiche, dupa care se manânca un cub de ceapa coapta si timp de doua ore nu se manânca nimic. Se repeta de 3 ori pe zi, pâna se amelioreaza starea sanatatii.

 Daca sunteti meteosensibi (la schimbarea brusca a vremii simtiti dureri de cap, slabiciuni etc.), incercati sa mâncati in perioadele critice ceapa cruda cu pâine. Aceasta va va intari tonusul vaselor sangvine.

 Pentru a combate mirosul neplacut al cepei, mâncati lamâie, patrunjel sau propolis. Pentru intarirea imunitatii, preparati vin de ceapa. Intr-un borcan de un litru se pun 100-150 g ceapa taiata marunt, adaugati 100 g de miere si turnati deasupra, pâna se umple borcanul, vin natural suta la suta. Dupa doua saptamâni strecurati vinul si beti câte 1-4 linguri pe zi.

 Impotriva ulcerului la stomac se iau doua cepe albe, se taie „pestisori”, se aburesc cu o lingura de unt sub capac (nu se prajesc) si se consuma dimineata, inainte de masa.

Bogdan

Per aspera ad astra