joi, aprilie 18, 2024
Stiinta si tehnica

De ce obiectele depun rezistenta la atingere?

Simplificând un pic, daca atomul ar fi de dimensiunea unui teren de fotbal, nucleul atomic ar fi de dimensiunea unui nasture. Restul – spatiu gol. Dar de ce atunci când apas pe o masa ori pe o tastatura mâna mea nu trece prin acestea? Ce o opreste?

De ce simtim ca masa este solida? Pentru ca electronii atomilor masei vor respinge electronii mâinii mele? Nu, aceasta explicatie, desi prezenta pe anumite site-uri, este gresita.

Daca atingi o masa, atunci electronii atomilor degetelor tale se apropie de electronii din atomii ce formeaza masa. Pe masura ce electronii dintr-un atom se apropie de nucleul unui alt atom, are loc o modificare a modului în care se deplaseaza electronii în jurul nucleului.

Se întâmpla astfel pentru ca un electron aflat pe un nivel energetic inferior în jurul unui anumit nucleu nu se poate afla pe acelasi nivel energetic în jurul unui alt nucleu, dat fiind ca acest nivel este deja ocupat de unul dintre electronii celuilalt atom. Asadar electronul primului atom trebuie sa ocupe un nivel energetic mai ridicat în jurul celui de-al doilea. Aceasta energie suplimentara este generata de forta de respingere a degetului asupra atomilor mesei.

Asadar avem nevoie de energie pentru a apropia doi atomi unul de celalalt, caci electronii lor trebuie sa atinga niveluri energetice superioare. Încercarea de a apropia toti atomii din deget de atomii dintr-un obiect necesita o cantitate mare de energie, mai mare decât cea furnizata de muschii nostri. La nivelul degetului acest proces se resimte ca rezistenta specifica a mesei la apasarea cu degetul.

Care-i diferenta dintre un solid si un lichid? În esenta substantele lichide sunt similare celor solide. Diferenta consta în modul în care atomii sunt aranjati, lichidele având atomii aranjati în asa fel încât este mai mult spatiu de miscare, ceea ce permite modificarea formei la apasare.

scientia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum