vineri, martie 29, 2024
Enigmele istoriei

Un pandantiv, descoperit recent, ar putea rescrie istoria civilizatiei mayase

Cercetatorii au publicat recent un studiu privind una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii ani. Un pandantiv din jad urias pe spatele caruia este inscriptionata povestea regelui mayas care îl purta.

Pandantivul a fost descoperit în anul 2015, însa în prezent, expertii, au reusit sa descifreze o mare parte din inscriptiile de pe spate. Descoperirea ar putea rescrie istoria mayasilor, informeaza Science Alert.

Tipul de pandantiv din jad în forma de T era purtat la gâtul regilor mayasi în timpul ceremoniilor religioase. Cel descoperit în 2015 are 19cm latime, 10cm înaltime si 0,8cm grosime, fiind al doilea cel mai mare pandantiv descoperit de experti în Belize. Însa, este primul pandantiv descoperit pe spatele caruia se afla incriptionat un text istoric, cele 30 de hieroglife oferind detalii despre proprietarul obiectului.

,,Ne asteptam sa facem o astfel de descoperire în centrul oraselor mayase din lume, dar se pare ca obiectul se afla mult mai departe,” spune principalul cercetator Geoffrey Braswell de la Universitatea California, San Diego.

Artefactul a fost descoperit într-un mic sit numit Nim Li Punit din apropierea orasului Indian Creek care se afla la 402 km de Chichen Itza din Mexic, unde au mai fost descoperite astfel de bijuteri. Expertii cred ca satul a fost locuit de civilizatia mayasa între anii 150 si 850 d.Hr.

Pandantivul a fost descoperit printre ramasitele unui palat construit în anul 400 d.Hr.

Faptul ca pandantivul este în forma de ,T’ corespunde hieroglifei ,ik’ care înseamna ,,vânt si suflu” ceea ce indica faptul ca obiectul era purtat în timpul ceremoniilor închinate unui dintre cei mai importanti zei mayasi, Huracan, zeul vântului.

Vântul era vital pentru mayasi deoarece provoca anual ploi musonice, asadar pandantivul era utilizat pentru invocarea vânturilor si a ploilor.

Cercetatorii considera ca satul a fost abandonat din cauza conditiilor meteorologice care nu mai permiteau locuirea în zona. ,,O teorie recenta sugereaza ca seceta a condus catre distrugerea agriculturii si prabusirea civilizatiei mayase,” explica Braswell.

Textul de pe pandantiv este greu de tradus, deoarece incriptiile mayase nu au fost descifrate complet. Conform tentativei cercetatorilor de a traduce inscriptia, pandantivul a fost creat pentru regele Janaab’ Ohl K’inich, care l-a utilizat prima data în anul 672 d.Hr. în timpul unei ceremoni.

Textul descrie familia regelui si ascensiunea lui, fragmentul se încheie cu un pasaj în care este descrisa legatura regelui cu imensul oras mayas din Caracol.

sciencealert.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum