Bioetica si omul viitorului. Transumanismul

Prin “transumanism” sau “postumanism” se întelege „filosofia” care este favorabila utilizarii tehnologiei pentru a depasi actualele limite ale fiintei umane, pentru a reusi prelungirea vietii umane, poate pâna la atingerea nemuririi, si îmbunatatirea fiintei umane pâna când homo sapiens va fi înlocuit de fiinte biologice si tehnologice superioare.

Transumanismul este un mod de a gândi viitorul si se bazeaza pe premisa ca specia umana în actuala ei forma nu reprezinta forma finala a evolutiei ei, ci mai degraba o faza relativ timpurie.

Originile transumanismului sunt destul de recente, chiar daca unii transumanisti încearca sa le „învecheasca artificial”. În orice caz, pe noi ne intereseaza mai mult mentalitatea, deci nu ne vom opri asupra istorie lor.

De multe ori se face o diferenta între postuman si transuman. Din aceasta perspectiva postumanul este noul homo sapiens care a suferit schimbari fiziologice considerabile (schimbari ce ar putea sa nu fie rezultatul evolutiei naturale, ci al unei evolutii ghidate în mod direct de inteligenta umana sau de noile tehnologii) – si Bostrom crede ca omul de astazi nu se afla la ultimul stadiu al evolutiei primatelor -, pe când transumanismul este o specie intermediara între omul de astazi si postumanul de mâine.

”Uneori este util sa vorbim despre posibilele fiinte ale viitorului ale caror capacitati fundamentale le vor depasi cu mult pe cele ale omului de astazi astfel încât dupa standardele noastre actuale nu va mai fi om. Cuvântul standard pentru o astfel de fiinta este „postuman”. [… ] Postumanii ar putea fi în totalitate inteligente artificiale sintetice sau ar putea fi încarcarea (uploads) îmbunatatita sau ar putea fi rezultatul cumularii unor mici, dar profunde îmbunatatiri ale unui om biologic. […] Este dificil pentru noi sa ne imaginam ce ar însemna sa fim o persoana postumana […] Postumanii s-ar putea modifica pe ei si propriul mediu în nenumarate si profunde moduri, încât orice speculatie asupra detaliilor postumanilor si a lumii postumane este sortita esecului. […] În utilizarea sa contemporana „transuman”se refera la o forma intermediara între uman si postuman. […] Conceputul de „transuman” este mult prea vag pentru a exista un raspuns definitiv. Un transumanist este pur si simplu cineva care sustine transumanismul”.

Perspectivele viitorului par a fi desprinse dintr-o carte stiintifico-fantastica daca ne gândim la faptul ca suntem „ultimele fiinte umane”, dar si la posibilitatea de a fi înlocuiti de masini inteligente.

Analizând Declaratia Transumanistilor observam ca pozitia lor este favorabila îmbunatatirii organismului uman, având o mentalitate eugenica si fiind convinsi ca tehnologia va modifica în mod substantial omenirea.

”Noi credem ca potentialul omenirii este în mare parte nerealizat. Exista posibile scenarii care conduc la îmbunatatirea conditiilor umane în mod minunat si extrem de util. […] Noi sustinem bunastarea tuturor fiintelor sensibile, inclusiv a oamenilor, a animalelor non-umane si a oricarei inteligente artificiale viitoare, a oricarei forme de viata modificate sau a altor inteligente carora evolutia tehnologiei si a stiintei le vor da nastere.”

În afara de tehnologiile pe care le-am prezentat deja (manipularea genetica, nanomedicina, utilizarea celulelor susa etc.) transumanistii propun cel putin înca doua tehnici foarte controversate care ar trebui sa fie aplicate fiintelor umane: cryonics si mind uploading.

Cryonics este conservarea cadavrelor în azot lichid (-196° C) în speranta ca în câteva decenii tehnologia disponibila va face posibila decongelarea lor, reanimarea lor, poate reîntineriti si astfel ar putea sa traiasca înca mult timp. Din pacate, este o tehnica foarte costisitoare, nesigura si nu ofera nici o dovada stiintifica logica pentru a-si justifica costurile ridicate, motiv pentru care o putem considera un capriciu al oamenilor bogati.

Mind uploading este procesul prin care întregul intelect al unui creier biologic este transferat într-un computer.

Avantajele uploading-ului creierului sunt acelea ca nu se mai îmbatrâneste pentru ca nu mai exista materialul biologic si acela ca exista posibilitate de a face „copii de rezerva pentru a reinstala sistemul de operare” daca ceva nu functioneaza bine, precum si posibilitatea de a duce o viata foarte economica din moment ce nu mai are nevoie de hrana, casa, masina etc.

În cazul în care computerul în care creierul a fost descarcat este foarte rapid si procesarea unui gând se va face foarte repede, chiar mai repede decât într-un creier biologic, putând calatori cu viteza luminii, precum bit-ul informatiei, iar îmbunatatirea acestei noi „fiinte umane” va fi mult mai simplu de efectuat.

Un bonus pentru aceasta operatiune ar fi si posibilitatea de a face un upload si pentru persoanele congelate (cu tehnica de cryonics), dar marele dezavantaj îl constituie posibilitatea de a multiplica intelectul si de a-l descarca ad infinitum.

Aceasta procedura foarte complicata si nesigura din punct de vedere tehnic nu are ca si scop conservarea unor informatii pe care le-au detinut niste persoane foarte inteligente pentru ca mai apoi sa fie folosite pentru evolutia întregii umanitati, ci „supravietuirea” oricarei persoane dispuse „sa se încarce” într-un computer.

Putem vorbi, în circumstantele date, de existenta unui om care nu are corp, dar care continua sa existe în societatea noastra sau ar trebui sa ne limitam sa vorbim doar despre o potentiala noua fiziologie a omului viitorului?

culturavietii.ro

Bogdan

Per aspera ad astra