vineri, aprilie 19, 2024
Stiinta si tehnica

Spatiu-timpul nu este static, ci se misca precum valurile din oceane

Fizicienii din cadrul Department of Physics and Astronomy al University of British Columbia, Canada, au prezentat într-un studiu recent o posibila explicatie pentru expansiunea lenta a Universului, ceea ce ar putea rezolva incompatibilitatea dintre cele doua teorii de baza din fizica moderna: mecanica cuantica si relativitatea generala a lui Einstein.

Studiul fizicienilor, care a fost publicat în revista Physical Review D, sugereaza ca spatiu-timpul fluctueaza în permanenta.

„Spatiu-timpul nu este static, ci se afla într-o continua miscare”, a declarat Qingdi Wang, autorul principal al studiului, din cadrul University of British Columbia.

În anul 1998, astronomii au descoperit ca Universul se extinde într-un ritm accelerat, ceea ce înseamna ca spatiul cosmic nu este gol, ci contine energia intunecata care provoaca expansiunea Universului.

Asadar, cea mai fireasca explicatie pentru energia întunecata pare a fi energia vidului.

Problema cu care se confrunta însa fizicienii este aceea ca atunci când calculeaza energia vidului pe baza teoriei mecanicii cuantice se obtine o valoare incredibil de mare, mult mai mare decât energia totala a tuturor particulelor din Univers.

Daca acest lucru este adevarat, atunci teoria relativitatii generale a lui Einstein sugereaza ca energia vidului va avea un puternic efect gravitational, iar majoritatea fizicienilor cred ca din acest motiv Universul ar putea exploda.

Din fericire, acest lucru nu se întâmpla si Universul se extinde foarte lent.

Cauza expansiunii Universului ramâne o problema care trebuie rezolvata pentru progresul fizicii.

Spre deosebire de alti fizicieni care au încercat sa modifice mecanica cuantica sau relativitatea generala pentru a rezolva aceasta problema, Wang si coautorii studiului publicat în revista Physical Review D propun o abordare diferita.

Ei considera corecta valoarea energiei vidului prezisa de mecanica cuantica si constata lipsa unor informatii importante despre energia vidului în unele calcule anterioare. Astfel, studiul lor prezinta o imagine complet diferita a Universului în care spatiu-timpul în care traim se afla într-o miscare permanenta.

În fiecare punct, spatiul oscileaza între expansiune si contractie. Chiar daca aceste efecte aproape se anuleaza reciproc, exista totusi un efect net care provoaca expansiunea lenta a Universului.

Daca spatiul si timpul fluctueaza în permanenta, de ce nu simtim acest lucru?

Asa cum a explicat Wang, amplitudinea oscilatiilor este foarte mica, de miliarde si miliarde de ori mai mica decât un electron.

„Spatiu-timpul se misca similar cu valurile pe care le vedem în ocean. Acestea nu sunt afectate de oscilatia intensa a atomilor individuali care formeaza apa prin care se propaga aceste valuri”, a declarat Bill Unruh, profesor de fizica si astronomie la University of British Columbia.

Sursa: Sci-News

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum