joi, aprilie 18, 2024
Astronomie

Tau-Ceti, cea mai apropiata stea asemanatore Soarelui, ar avea doua planete locuibile

Tau Ceti, cea mai apropiata stea asemanatoare Soarelui, ar avea un sistem planetar format din patru planete. Conform noului studiu publicat de o echipa internationala de astronomi, doua exoplanete ar fi Super-Pamânturi situate în zona potential locuibila a stelei. Cercetatorii considera însa ca habitabilitatea lor ar putea fi afectata de numarul foarte mare de asteroizi si comete din sistemul planetar.

Tau Ceti este situata la aproximativ 12 ani lumina de Pamânt, în directia constelatiei Cetus (Balena). Steaua este de tip G pe secventa principala, o pitica galbena la fel ca Soarele, dar ceva mai mica si mai putin activa. Desi este relativ aproape, detectarea unor potentiale exoplanete s-a dovedit dificila din cauza caracteristicilor sistemului. Primele rezultate sugerau existenta a cinci exoplanete, dintre care doar una ar fi fost potential locuibila.

Acum, echipa internationala de astronomi a utilizat spectrograful HARPS (European Southern Observatory, Chile), instrumentul HIRES (W. M. Keck Observatory, Hawaii) si noi tehnici de observare a stelei la diverse lungimi de unda. Conform studiului acceptat pentru publicare, Tau Ceti nu ar avea cinci planete, ci patru. Toate ar fi telurice, având mase minime mai mici decât de patru ori masa Pamântului.

Exoplanetele ar avea perioade orbitale de 20, 49,3, 160 si 642 zile. Ultimele doua, denumite Tau Ceti e si Tau Ceti f, ar fi Super-Pamânturi situate în zona locuibila circumstelara, unde apa ar putea exista în stare lichida. Cercetatorii sustin însa ca habitabilitatea planetelor ar fi redusa de numarul mare de asteroizi si comete care le-ar fi putut lovi. Noile date nu au condus la confirmarea unei a cincea planete. Studiul „Color difference makes a difference: four planet candidates around tau Ceti” va fi publicat în Astronomical Journal.

sci-news

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum