Cum sa iti imbunatatesti bugetul si sa ai mai multi bani?

Pentru a îti îmbunatati situatia financiara, trebuie sa eviti câteva greseli la alcatuirea bugetului familial.

1.Trebuie sa tii cont de modul de viata si de necesitatile pe care le ai

Trebuie sa alcatuiesti un buget tinând cont de cheltuielile si necesitatile pe care le ai în realitate. Este absurd sa creezi un plan pentru o luna întreaga, iar apoi sa te obligi pe tine si familia ta sa îl respecte întocmai. De exemplu, vrei sa stabilesti bugetul, însa cu siguranta stii ca el îti permite sa cheltui anumiti bani pentru fleacuri. În acest caz nu ai nevoie de limitari stricte. Însa asta nu înseamna ca poti sa cheltuiesti banii în stânga si în dreapta. Scopul unui buget este sa corectezi anumite obiceiuri financiare si nu doar sa urmaresti pe ce ai cheltuit fiecare banut.

2. Nu ai rabdare

Exista un asemenea termen precum „efectul yo-yo”, care este asociat unei slabiri bruste, apoi îngrasare. Chiar daca vrea sa slabeasca, persoana respectiva nu are destula vointa si tarie de caracter pentru a-si limita poftele culinare si dupa ce a tinut un regim.

O asemenea stare poate fi traita si de cel care a început sa aiba un buget. Unii au rabdare doar câteva luni sau chiar saptamâni. Desigur, este nevoie de mult timp, putere si concentrare. Însa treptat vei reusi sa-ti planifici cheltuielile automat.

3. Nu iei în calcul cheltuielile neprevazute

Planuind un buget, trebuie sa tii cont de faptul ca uneori vei fi nevoit sa cheltuiesti mai mult decât de obicei. De exemplu, va trebuie sa-ti duci masina în service sau sa cumperi medicamente scumpe. Viata este plina de surprize.

Daca într-o luna ti-au ramas mai multi bani, nu te grabi sa sarbatoresti acest lucru. Pastreaza-i pentru cheltuielile neprevazute din viitor.

4. În subconstient nu vrei sa ai un buget

Planificarea financiara – este o planificare dificila pentru cei care nu îsi doresc sa traiasca dupa reguli. Daca te irita faptul sa traiesti dupa anumite cerinte impuse, vei critica însusi idea de a avea un buget si nu vei crede în eficienta acestei metode.

5. Cheltuiesti mai mult decât câstigi

În acest caz ai trei solutii: limitezi cheltuielile, maresti veniturile sau le combini pe cele doua. Analizeaza-ti comportamentul si ia o decizie.

6. Împrumuti bani

Daca împrumuti bani de la cineva, se creaza iluzia ca cheltuiesti fara sa încalci limitele bugetului. Însa mai devreme sau mai târziu va trebui sa întorci acesti bani. Iar daca aceste datorii se vor aduna, atunci nici în viitor situatia ta financiara nu se va prea îmbunatati.

7. Nu faci economii

Fara economii nu vei putea sa capeti independenta financiara în viitor. Ai grija sa faci economii mici în fiecare luna.

8. Nu te prefa ca nu faci anumite cheltuieli

De obicei acestea sunt cheltuieli pentru obiceiurile tale proaste. Tigari, bar,  fast-food – toate acestea au nevoie de bani. Si uneori prea multi bani. Doar ca putini pot sa recunoasca ca bugetul are de suferit din cauza acestor cheltuieli.

9. Ai prea multe limite

Nu trebuie sa-ti schimbi radical viata odata ce ai decis sa planifici un buget. Trebuie sa faci acest lucru treptat. Nu renunta la unele distractii pentru a economisi mai multi bani. Aloca bani pentru timpul tau liber si odihneste-te.

10. Cheltuiesti prea mult pentru distractii

În contradictie cu puntul 9, multe persoane nici nu observa câti bani cheltuiesc pentru distractie. Restaurant, hobby scump, shopping în fiecare zi. Din aceste cauze si bugetul are de suferit. Reanalizeaza-ti obiceiurile. Poate ar trebui sa renunti la anumite activitati.

11. Stai prea mult în fata televizorului

Acest timp ai fi putut sa-l petreci cu folos. Televizorul te împiedica sa te concentrezi asupra lucrurilor importante. Mai mult decât atât, reclamele te determina sa faci lucruri sau cumparaturi de care chiar nu ai nevoie. Iar acestea, la rândul lor, îti afecteaza bugetul.

12. Ai ales un moment nepotrivit pentru a planifica un buget

Daca recent si s-a marit familia sau ai avut probleme de sanatate, este foarte dificil sa-ti planifici bugetul. Asteapta pâna când lucrurile se vor mai calma, iar situatia financiara se va stabiliza.

Sursa

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum