vineri, martie 29, 2024
Astronomie

Savantii au descoperit o exoplaneta unica, cu ”nori de titan”, care poate schimba modul în care cautam viata extraterestra

WASP-19b

Utilizând instrumentul FORS2 al ”Very Large Telescope” (VLT) al ESO, astronomii au gasit, pentru prima data, oxid de titan în atmosfera exoplanetei WASP-19b. Descoperirea are potentialul de a largi cautarea noastra a vietii extraterestre, incluzând si alte compozitii chimice care pot sustine viata, în afara de cea traditionala care include carbonul, oxigenul, hidrogenul si azotul.

WASP-19b este un „Jupiter fierbinte”, aflat la 1.000 de ani lumina fata de Pamânt. Are aproximativ aceeasi masa cu Jupiter, dar se afla foarte aproape de steaua sa, completând o orbita în doar 19 ore. De aceea, temperatura este estimata la 2.000 de grade Celsius, scrie Futurism.

În afara de oxidul de titan descoperit, astronomii au mai observat ca atmosfera exoplanetei contine apa si sodiu.

Rar întâlnit în atmosfera terestra, oxidul de titan exista în atmosferele stelelor reci. În atmosferele planetelor fierbinti precum WASP-19b, oxidul de titan absoarbe caldura. Daca acesta exista în cantitati suficiente, va preveni pierderea caldurii sau intrarii. Acest lucru va cauza inversiune termica, intre atmosfera superioara mai calda si cea inferioara, mai rece.Ozonul are un efect similar asupra atmosferei terestre, cauzând inversiune în stratosfera.

Cercetatorii au petrecut mai mult de un an colectând date despre WASP-19b, comparând observatiile cu modelele atmosferice pentru a extrapola diferitele proprietati ale atmosferei exoplanetei. Cu noile informatii care atesta prezenta oxidului de titan se poate îmbogati cunoasterea cu privire la atmosferele exoplanetelor si pot furniza modele îmbunatatite ale acestora.

Astfel, astronomii vor avea un spectru mai larg în care pot cauta conditii de habitabilitate, fara sa se rezume la cele patru elemente mentionate mai sus, întrucât formele de viata extraterestre pot fi extrem de diferite fata de ceea ce cunoastem noi pe Pamant.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum