Se prefigureaza o noua generatie: copiii modificati genetic

O stire interesanta a ajuns pana la noi: o tehnologie de „editare”, de modificare a genomului in embrioni umani, a fost realizata in premiera in SUA. Termenul de editare, in mediile in care este folosit, inseamna modificare a documentelor, scrise sau de imagine foto sau video. In genetica, „editare” vrea sa insemne modificarea genelor, asa cum se intampla in cazul organismelor modificate genetic (OMG), interzise in Europa, dar permise in SUA. Recent, potrivit Universitatii de Stiinta si Sanatate Oregon din Portland, a fost realizata in premiera in SUA tehnologia de modificare a genomului in embrioni umani, dupa cum transmite Agerpres.

 Cercetarea este considerata una revolutionara, atat in ceea ce priveste numarul embrionilor pe care s-au efectuat experimente, cat si prin demonstrarea faptului ca este posibila corectarea, in conditii de siguranta si in mod eficient, a genelor „defecte”, a acelora raspunzatoare de provocarea bolilor ereditare. Mai multe state americane au semnat insa o conventie care interzice aceasta practica pe fondul ingrijorarii ca ar putea fi utilizata pentru a fi conceputi asa-numiti „designer babies”, in limba romana „copii modificati genetic”. Cercetarea, condusa de Shoukhrat Mitalipov, directorul Centrului pentru Celule Embrionare si Terapie Genetica din cadrul universitatii amintite, a explicat ca tehnica implica o tehnologie cunoscuta drept CRISPR, „care a deschis noi orizonturi in medicina genetica datorita capacitatii sale de a modifica genele in mod rapid si eficient”.

 CRISPR functioneaza asemenea unor „foarfece” moleculare care permit decuparea selectiva a zonelor nedorite din cadrul genomului si inlocuirea acestora cu noi fragmente de ADN. Fata de acest gen de „croitorie genetica”, in decembrie 2015, mai multi cercetatori, intre care s-a numarat si David Baltimore, laureat al premiului Nobel pentru Medicina, au sustinut, in cadrul unei intalniri la nivel international la Washington, ca utilizarea tehnologiei care permite modificarea genetica in embrioni umani in scopuri terapeutice, cum ar fi corectarea bolilor genetice, este „iresponsabila” pana cand nu va fi rezolvata, printre altele, „o intelegere adecvata a riscurilor si a potentialelor beneficii si alternative”.

 Pe buna dreptate s-a subliniat faptul ca aceasta „joaca de-a Dumnezeu” nu poate prezice efectele adverse ale unei schimbari in ADN-ul celulelor embrionului, sau pericolul ca aceste modificari sa poata deveni permanente si transmise apoi generatiilor viitoare, alterand evolutia umana. Daca porumbul poate fi modificat genetic si poate fi mancat fara pericole prea mari, alterarea genomului uman poate avea efecte apocaliptice. In plus, aceasta tehnica capabila sa corecteze genele defectuoase responsabile de boli ereditare ar putea deschide calea spre crearea de populatii „superioare”, a unei noi eugenii, cu exacerbarea inegalitatilor sociale.

 Cu toate acestea, ignorand avertismentele stiintifice si morale, la inceputul acestui an, Academia Nationala de Stiinta si Academia Nationala de Medicina din Statele Unite au anuntat ca progresele stiintifice fac ca modificarea genetica in cadrul celulelor reproductive umane sa fie „o posibilitate realista care merita luata serios in seama”. Ca o incununare, tehnica de „editare” a genomului uman, inceputa din 2012, a fost onorata de revista Science cu titlul de inventia anului 2015.

O eugenie de consum

 Cand e vorba sa promoveze descoperiri tehnologice sau realizari medicale in premiera, agentiile de stiri introduc in fata beneficiile pentru sanatatea si binele omului. Cu aceasta speranta in suflet sunt consumate astfel de stiri de marele public. Numai ca exista si voci care scot la iveala pericolele ascunse ale unor asemenea realizari. Acesta este si cazul specialistului in biologie moleculara, dr. David King, care trage un semnal de alarma: modificarea genomului uman ne aduce cu un pas mai aproape de eugenia de consum!

 Iata cateva idei din articolul sau: Deturnata de piata libera, „editarea” genei umane va duce la o mai mare inegalitate sociala, dictata de bani: copiii programati genetic.

 „Speranta pentru familiile cu probleme genetice” si „Descoperire stiintifica epocala”, acestea sunt titlurile de pe prima pagina a ziarelor din toata lumea care anunta folosirea unei tehnologii care a modificat embrionii umani pentru a elimina mutatiile care provoaca insuficienta cardiaca. Dar, daca dam la o parte entuziasmul, adevarul este ca avem deja modalitati de a evita nasterea copiilor cu astfel de probleme, acolo unde este cazul, prin testarea genetica a embrionilor.

 In cazul in care ingineria genetica poate intr-adevar sa faca ceva pe care selectia embrionului nu il poate face, este in imbunatatirea genetica – mai bine cunoscuta sub numele de designer babies. Din pacate, aceasta va fi o piata reala. Exista aceasta dinamica in cazul tehnicii „IVF cu trei parinti” folosita in cazuri foarte rare de maladii genetice mitocondriale. Deja, un om de stiinta a creat copii folosind aceasta tehnica in Mexic (in special pentru a evita reglementarile americane) si o companie a fost deja infiintata cu scopul de a dezvolta stiinta copiilor modificati genetic. Avem deja o eugenie (ameliorare genetica a individului) de consum pe piata americana de donatori de ovule, unde femeile obisnuite din clasa muncitoare primesc 5.000 de dolari pentru ovulele lor. Insa, odata ce incepe crearea unei societati in care copiii bogati au avantaje biologice fata de ceilalti copii, notiunile de baza ale egalitatii umane zboara pe fereastra. In schimb, ceea ce se obtine este o inegalitate sociala scrisa in ADN! Consecintele sociale ale controlului felului in care oamenii pot sa se nasca sunt oribile!

 Treaba parintilor este aceea de a iubi copiii in mod neconditionat, oricat de inteligenti / atletici / superficiali sunt ei; si nu sa scrie capriciile si prejudecatile lor in genele copiilor modificati.

 Culturile modificate genetic constituie o buna comparatie. Confruntati cu un absolutism la fel de iresponsabil din partea comunitatii stiintifice – precum si cu concurenta evidenta pentru faima si profit – miscarea verde a simtit ca trebuia sa ia in mainile ei problema alimentelor modificate genetic. Acum se pare ca este timpul sa militeze pentru o interdictie globala a ingineriei genetice a oamenilor. Trebuie sa oprim aceasta cursa pentru primul copil modificat genetic!

 Dr. David King este fost biolog molecular si fondator al Human Genetics Alert, un grup civic independent de supraveghere care sustine drepturile de avort.

revista magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum