sâmbătă, aprilie 20, 2024
Astronomie

Marele hexagon de pe Saturn. Mistere, teorii si conspiratii legate de a sasea planeta

Saturn ne pare familiara, are inele majestuoase, este a sasea planeta de la Soare, dar si cea mai indepartata pe care o putem vedea cu ochiul liber de pe Pamant. Si totusi, in jurul ei s-au tesut de-a lungul secolelor o groaza de teorii si povesti pline de mister. Iata cateva, culese de situl Listverse. Cu exceptia planetei Marte, in jurul lui Saturn s-au tesut cele mai bizare teorii ale conspiratiei, interpolate cu povesti stravechi de mult uitate si descoperiri recente legate de fenomene naturale care se petrec acolo. De altfel, Saturn detine o pozitie principala in termeni de importanta pe care o avea in antichitate. Si cum modulele spatiale si-au facut drum spre imensul sau volum in timpurile din urma, atat frumusetea cat si misterele ei au capatat valori mai profunde. Iar nebunia conspiratiilor s-a aliniat cu ele.

 – O structura artificiala?

Cand misiunile sondelor Voyager au trecut prin dreptul planetei Saturn in anii 1980, ele au scos la iveala o bizara forma hexagonala in regiunile polare. Mai mult, aceasta structura parea de-a dreptul artificiala (realizata de cineva anume?), datorita dimensiunilor precise si a desenului sau perfect. Fotografiile, dar si teoriile care s-au nascut in jurul acestora au coexistat mai bine de doua decenii, pana cand sonda Cassini s-a apropiat si ea de planeta, in vara lui 2004.

 Cand toata lumea se astepta sa accepte explicatiile docte ale NASA, fotografiile realizate de sonda mai mult au adancit misterul decat sa-l elucideze. Adica, desi au fost mult mai clare si de o calitate foarte buna, in termeni de rezolutie, ele nu au putut oferi o explicatie reala si valabila despre Mega Hexagon si ce anume era el.

 Altfel spus, ele n-au devenit o alternativa valabila pentru cei care pur si simplu nu credeau explicatia NASA cum ca acel hexagon este o structura a unei formatii noroase (!). Chiar daca pot fi posibile si alte explicatii mai aproape de realitate, nu putini sunt cei care cred si azi ca este vorba despre o structura construita de o civilizatie superioara cu mult timp in urma. La ce ar folosi aceasta constructie?

 Teoriile vorbesc despre un sistem sofisticat de monitorizare sau chiar despre un fel de statie de alimentare cu combustibil cosmic. Asta pentru ca hidrogenul si heliul-3, ambele prezente pe Saturn, ar putea fi folosite pentru calatoriile spatiale. Si cand te gandesti ca in comparatie cu acel constructor apartinand unei civilizatii extrem de dezvoltate, pamantenii de-abia vor sa trimita un agricultor pe Marte. Asta candva in viitor, acum insa doar in filmele de la Hollywood (vezi filmul Martianul).

 – Unde radio naturale.

Initial s-a crezut ca ar fi vorba despre conversatii intre extraterestri. Lumea a scrutat cerul, in asteptarea lor. Pana la urma, lucrurile s-au mai linistit. NASA (alimentata cu dovezi de la statia Cassini) si-a dat seama ca undele inregistrate, insesizabile urechii umane emanau nu de la extraterestri, ci din atmosfera planetei Saturn, chiar de la planeta insasi. NASA a convertit semnalele radio in frecvente audibile, le-a postat online, anuntand ca aveau origine naturala (cadea varianta extraterestra), desi motivul exact al producerii lor nu a fost facut niciodata cunoscut. Fapt pentru care unii cercetatori mai curiosi au tinut sa le asculte mai atent.

 Un astfel de ascultator entuziast si expert in audio digital, reascultand inregistrarile NASA, a crezut la un moment dat ca a identificat mai multe tipare care i-au intarit convingerea ca originea acestor unde nu era naturala, produsa de Saturn, ci un fel de comunicare intentionata. Transmisii terestre sau extraterestre? Iata o intrebare tulburatoare. Teoriile au inceput sa abunde in presa sociala (Facebook), fiecare incercand sa descifreze mesajele extraterestrilor dinspre Saturn.

 – Al doilea Soare?

Pare curios, dar multe din scrierile stravechi se pare ca se refereau la Saturn ca si cum ar fi un soare. De pilda, texte babiloniene descriau planeta Saturn ca fiind „stafia soarelui”. Mayasii credeau ca Soarele pe care il vedem azi nu este acelasi Soare de la inceputuri. In cartea Saturn, Vechiul Zeu Soare, David Talbott pomeneste de confuzia aparenta intre Soare si Saturn in antichitate si care probabil nu era o confuzie pana la urma.

 Talbott argumenteaza ca mai multe figuri de-a lungul istoriei au facut o apropiere voita „intre el (Saturn) si Soare, numind planeta Saturn, soarele cel mai bun, soarele primordial sau soarele central”. Dupa unele teorii ale conspiratiei, Saturn este strans legat de elite, societati secrete care se presupune ca adorau Soarele sau Soarele Zeu (pe care se bazeaza toate religiile majore). Daca Saturn a fost intr-adevar o stea, soarele central in Antichitate, atunci importanta lui Saturn pentru societatile secrete si ritualurile lor ezoterice este de inteles.

 – Teoria lui Immanuel Velikovsky.

In anul 1950, cand a aparut cartea lui, Lumi in coliziune, Immanuel Velikovsky a starnit un val de furie cu teoriile lui, exact in randurile cercetatorilor din prima linie, istorici si academici. Cartea a fost aproape universal respinsa, dar cum deceniile au trecut, s-au mai calmat si reactiile, pana la urma faptul ca multe dintre teoriile lui, macar in parte, s-au dovedit corecte. Poate ca cel mai bun exemplu sunt predictiile legate de cat de fierbinte este azi planeta Venus, atat de ridiculizata initial.

 Pana la urma s-a dovedit a fi perfect adevarata, mai ales dupa rezultatele transmise de sondele spatiale si imbunatatirea tehnologiilor din ultimii ani. Printre altele, Velikovsky a mai afirmat ca si alte planete, cum ar fi Saturn si Jupiter, au capacitatea de a produce propria lor caldura, mai degraba decat de a se baza pe cea provenita de la Soare.

 Nu numai ca prezumtia s-a dovedit reala, dar ideea duce cu gandul si la ipoteza, chiar daca pe departe, ca Saturn ar fi fost candva o stea. Mai mult, Velikovsky era convins si a afirmat ca era posibil ca ambele planete, Jupiter si Saturn, au facut parte dintr-un sistem de stea-dubla. Datorita importantei planetei in antichitate, Velikovsky argumenta ca probabil Saturn a fost candva mai aproape de Pamant si chiar mai voluminoasa decat Jupiter.

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum