Descoperirea anului in Egipt: mumii si obiecte in stare perfecta de conservare descoperite in morminte vechi de 3500 de ani

Artefactele si mumiile au fost gasite în necropola Draa Abou Naga ce face parte din situl Teba, lânga orasul antic Luxor. Nu se cunoaste înca identitatea ocupantilor mormintelor, dar se considera ca dateaza din cea de-a XVIII-a dinastie (1500 – 1292 î.Hr.). Aceasta noua descoperire a facut ca anul 2017 sa fie considerat „un an plin de descoperiri” de Khaled Alnani, un ministru egiptean.

Cele doua morminte, cu adâncimi de sapte si respectiv zece metri, contineau un numar de artefacte, printre care mobila si 36 de statui Usahbti, scrie The Independent.

De un interes particular este un perete pictat dintr-un mormânt care a ramas aproape intact. „Parca a fost pictat ieri. În opinia mea, aceasta poate fi cea mai buna pictura în Draa Abou Naga descoperita în ultimii 100 de ani”, a precizat faimosul egiptolog Zahi Hawass.

De asemenea, s-a mai descoperit o serie de mumii, schelete si o mare statuie pictata a unei femei numite Isis Nefret – despre care se crede ca e mama ocupantului unui mormânt – în forma lui Osiris, zeul vietii-de-apoi la egipteni.

Mostafa Waziry, care conduce expeditia arheologica, sustine ca descoperirea este asociata cu alta anuntata în urma cu trei luni. La mai putin de 100 de metri de sit, echipa sa a descoperit un alt mormant important, pe care Hawass l-a descris ca fiind „descoperirea anului”. Acesta contine un aurar pe nume Amenemhat care traia acum 3.500 de ani, alaturi de mai multe mumii si artefacte. Includea de asemenea dovezi cu privire la un om care a fost poreclit ”Marty”, desi corpul sau nu a fost descoperit. Vorbind despre unul dintre mumiile descoperite în cel mai recent mormânt gasit, Waziry a precizat: „eu cred ca acesta este Marty”.

Atât cercetatorii, cât si oficialii guvernului egiptean spera ca anul exceptional pe care l-a avut Egiptul în arheologie sa se reflecte si în revenirea tarii la nivelul de alta data, descoperirile si punerea la punct a muzeelor sa readuca turistii în aceasta tara devastata de lupte interne.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum