marți, martie 19, 2024
Religie si antropologie

Graecopithecus freybergi, cel mai vechi hominid a trait in Europa, nu in Africa

Descoperirea creaturii, numita Graecopithecus freybergi, poreclita „El Graeco” de catre oamenii de stiinta, demonstreaza ca stramosii nostri incepusera, deja, sa evolueze în Europa cu 200.000 de ani înaintea celui mai timpuriu hominid african.

O echipa internationala de cercetatori sustine ca descoperirile schimba in intregime inceputul istoriei umane si trimit ultimul stramos comun al cimpanzeilor si al oamenilor – asa-numita „Veriga Lipsa” – in regiunea mediteraneana.

În acel moment schimbarile climatice au transformat Europa de Est într-o savana deschisa, care a fortat maimutele sa gaseasca noi surse de hrana, ceea ce a dus la o schimbare spre pozitia bipeda, cred cercetatorii.

„Acest studiu schimba ideile legate de cunoasterea timpului si a locului primilor pasi ai omenirii”, a declarat profesorul Nikolai Spassov de la Academia de Stiinte din Bulgaria.

„Graecopithecusul nu este o maimuta. Este membru al tribului hominizilor si stramosul direct al lui homo sapiens.”

„Mâncarea Graecopithecusului a fost legata de vegetatia din savana destul de uscata si tare, spre deosebire de cea a maimutelor recente care traiesc în paduri. Prin urmare, la fel ca oamenii, are molari largi si smalt gros.

Specia ar putea fi primul hominid care exista vreodata

„Într-o oarecare masura, aceasta este o legatura recent descoperita, care lipsea, dar legaturile lipsa vor exista întotdeauna, deoarece evolutia este un lant infinit de forme ulterioare. Probabil ca fata lui El Graeco se asemana cu cea a unei maimute mari, cu canini mai scurti „.

Echipa a analizat cele doua fosile de Graecopithecus freybergi: un maxilar inferior din Grecia si un dinte premolar superior din Bulgaria.

Folosind tomografia computerizata, au putut vizualiza structurile interne ale acestora. Acestea arata ca radacinile premolarilor sunt mult mai fuzionate.

„În timp ce maimutele mari au în mod obisnuit doua sau trei radacini separate si divergente, radacinile Graecopithecus converg si sunt partial fuzionate – o caracteristica a oamenilor moderni, si catorva stramosi ai acestora”, a spus profesorul principal Madelaine Böhme Universitatea din Tübingen.

Specia descoperita este cu câteva sute de mii de ani mai veche decât cel mai vechi hominid african, Sahelanthropus tchadensis, care a fost gasit în Ciad.

„Am fost surprinsi de rezultatele pe care le-am obtinut, deoarece precursorii oamenilor au fost cunoscuti anterior numai in Africa Subsahariana”, a spus Jochen Fuss, un student la doctorat din Tübingen care a condus aceasta parte a studiului.

Profesorul David Begun, paleoantropolog la Universitatea din Toronto si co-autor al acestui studiu, a adaugat: „Aceasta întâlnire ne permite sa mutam diviziunea om-cimpanzeu în zona mediteraneeana”.

În timpul perioadei, Marea Mediterana a trecut prin perioade frecvente de uscare completa, formând o punte de legatura între Europa si Africa, astfel permitând maimutelor si hominidelor timpurii sa treaca între cele doua continente.

Echipa crede ca evolutia hominidelor poate fi determinata de schimbari dramatice de mediu care au provocat formarea Saharei Africane de Nord cu mai mult de sapte milioane de ani în urma si au împins speciile mai departe spre nord.

Au gasit cantitati mari de nisip saharian în straturi care dateaza din perioada respectiva, sugerând ca aceasta se întindea mult mai la nord fata de intinderea din prezent.

Profesorul Böhme a adaugat: „Constatarile noastre ar putea schimba în cele din urma ideile noastre despre originea omenirii. Eu personal nu cred ca descendentii lui Graecopithecus au murit. Ei s-ar fi putut raspândi mai târziu în Africa. Impartirea  intre cimpanzei si oameni a fost un singur eveniment. Datele noastre sustin ideea ca aceasta împartire se întâmpla în estul Mediteranei – nu în Africa.”

„Daca este acceptata, aceasta teorie va modifica chiar începutul istoriei umane”.

Cu toate acestea, unii experti au fost mai sceptici fata de aceste constatari.

Antropologul, dr. Peter Andrews, un fost membru al Muzeului de Istorie Naturala din Londra, a declarat: „Este posibil ca omul sa provina din Europa, dar dovezile fosile foarte substantiale plaseaza originea în Africa, inclusiv mai multe schelete si cranii partiale. Eu as ezita sa folosesc doar o singura dovada, dintr-o fosila izolata, pentru a o opune probelor din Africa”.

sci-news.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum