Misterul piramidelor din Tenerife

Constructii vechi de forma piramidala exista în foarte multe zone ale lumii, însa nu toate aceste monumente sunt cunoscute publicului larg. Un asemenea exemplu de monument mai putin cunoscut este piramida din Hellinikon, Grecia. Astfel de constructii de tip piramidal suscita interesul oriunde s-ar afla. 

Spania se numara si ea printre tarile europene care… detin piramide. În insulele Canare, ce apartin teritoriului spaniol, mai exact în Tenerife, se afla cel putin sase misterioase structuri de forma piramidala. Nu se stie cine le-a construit si nici care a fost scopul exact al ridicarii lor. Ar putea fi vorba despre o populatie si cultura misterioase, ce au disparut de multa vreme.

Astfel de piramide pot fi observate în regiunea Guimar din Tenerife; ele fac parte dintr-un parc etnografic înfiintat de celebrul explorator Thor Heyerdahl, care a locuit acolo o perioada din viata. Interesant este ca faimosul explorator norvegian considera ca enigmaticele piramide din Tenerife au legaturi cu alte piramide în trepte, pe care le-a putut examina, în admirabila sa cariera.

Ipoteza îndrazneata a lui Thor Heyerdahl a fost ca, la un moment dat, ar fi existat o civilizatie puternica, apta sa efectueze calatorii trans-oceanice si ca aceasta misterioasa civilizatie ar constitui conexiunea dintre piramidele egiptene si cele din asa-zisa Lume Noua. În opinia lui Thor Heyerdahl, constructorii piramidelor din Tenerife ar fi asa-numitii guansii, cei care au trait pe acele meleaguri înainte de venirea spaniolilor. Guansii reprezinta un popor disparut sau asimilat, care folosea o limba berbera.

Arheologii oficiali, însa, sustin ca structurile din Tenerife nu sunt piramide, ci simple „opere” ale fermierilor din secolele trecute, care ar fi dorit sa dea numeroaselor pietre colectate de pe terenurile agricole o utilizare, construind un sistem de terase. Pe de alta parte, discipolii lui Heyerdahl sustin ca piramidele din Tenerife ar fi avut un rol ceremonial, tinându-se seama de solstitii la construirea si orientarea lor spatiala.

Despre guansi, vechii locuitori ai acestor insule, nu se stiu foarte multe lucruri. Cu toate ca li se atribuie origini africane, se pare ca guansii aveau un ten deschis la culoare. Zeul lor suprem era numit Achaman, în Tenerife. O parte dintre oamenii de stiinta sustin ca guansii ar fi descins din berberii originari din nordul continentului african, mai cu seama din Libia.

Una dintre cele mai cutezatoare teorii avanseaza ideea ca guansii ar fi fost descendentii legendarilor atlanti, care s-ar fi asezat în Canare dupa ce Atlantida ar fi disparut sub ape. S-a mai sugerat, de asemenea, ca actualele insule Canare ar fi fost înaltimile pe care s-au refugiat supravietuitorii, atunci când cea mai mare parte a teritoriului Atlantidei s-ar fi scufundat.

Teoriile si legendele sunt numeroase. Cert este ca, pentru a ajunge la adevar, structurile piramidale misterioase din Tenerife, construite cu migala din piatra vulcanica, ar trebui studiate fara idei preconcepute.

yogaesoteric.net

Bogdan

Per aspera ad astra