vineri, martie 29, 2024
Psihologie

Privilegiatii, oamenii cu sensibilitate marita

Douazeci la suta din populatia planetei este dotata, mai mult decat ceilalti cu originalitate, creativitate si empatie.

 Marturisiri de genul „toata copilaria si apoi toata viata de adult mi s-a reprosat ca as fi prea sensibila” sau „plang cu usurinta la vizionarea unui film sau la intamplari triste din cotidian”, au captat interesul cercetatorilor.

Majoritatea persoanelor considera propria hipersensibilitate ca pe un handicap. Iata ca de putina vreme experti din ce in ce mai numerosi au aratat cu degetul spre aceasta trasatura de caracter ca spre o resursa personala, ca o sansa insuficient valorificata. Concret, absolut surprinzator, cercetatori de la Universitatea Stony Brook, New York, au realizat un studiu care a evidentiat faptul ca aproximativ 20% din populatia planetei ar fi hipersensibili, concluzionand ca aceste persoane ar fi privilegiate.

 Studiul a realizat un fapt surprinzator: creierul emotional al hipersensibililor pare a fi supradimensionat antrenand o riguroasa legatura cu lumea, mai empatica, mai fina si mult mai intensa.

„Hipersensibilitatea se recunoaste prin capacitatea de a resimti stimulii emisi de ceilalti”, considera psihologul clinician francez Elaine N. Aron.

Se cunosc si alte predispozitii genetice, precizeaza cercetatorul, precum si rolul major pe care il joaca mediul familial. „Un copil foarte sensibil, care creste intr-o familie unde sunt favorizate expresiile emotionale va interactiona mai bine cu mediul”.

 Expertul Saverio Tomasella considera ca hipersensibilitatea „nu este o anomalie, cu atat mai putin o maladie”. 

Proba: de cand o persoana foarte sensibila va intelege ca este „normala”, deja ii va fi mult mai bine.

A fi hipersensibil e asemanator, la alta scara, cu versiunea XXL.

Atunci, de ce ar fi aceasta trasatura de caracter o sansa?

Cercetatorii raspund la aceasta intrebare: personalitatile hipersensibile sunt dotate, mai mult decat altii, cu originalitate, creativitate si empatie. Calitatile acestea sunt apreciate mai ales in plan profesional, dar si in plan personal.

Ramane sa se dezvolte fara a se lasa invaluiti de o emotivitate prost gestionata. Pentru a iesi din „crizele” de hipersensibilitate, pentru a invinge emotivitatea, impuneti-va cateva minute de calm prin respiratii lente si profunde, care vor pune creierul si emotiile pe care le genereaza in repaus.

 Preocupati de aceasta tema si astrologii francezi au stabilit un top al celor mai sensibile semne zodiacale.

 Pe primul loc este plasat Racul, care nu-si poate ascunde sensibilitatea. Ii tradeaza vocea tremuranda, faptul ca rosesc usor, iar nelinistea li se citeste in ochi.

 Pe locul secund este Balanta care afiseaza tristete si melancolie pentru a respinge ostilitatea mediului.

 Despre Pesti se spune ca se lasa invadati de emotiile celorlalti, manisfestand fata de acestia o profunda empatie.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum