vineri, aprilie 19, 2024
Mens sana in corpore sano

Macrobiotica, un mod de viata care urmareste purificarea fizica si mentala

Macrobiotica este o filosofie si o practica nutritionista al carei nume s-ar traduce prin: „viata cea mare” (din grecescul „macro” = mare, larg, si „bios” = viata).

Unii spun ca aceasta dieta a fost inventata de doctorul german Wilhelm Hufeland (1762-1836).

În alte surse gasim ca macrobiotica se bazeaza pe învataturile filosofului japonez George Oshawa (pe numele sau adevarat Yukikazu Sakurazawa), nascut în 1893, care a reusit sa se vindece de diferite boli printr-o selectie a produselor alimentare. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa.

Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a început sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasime, unele fructe si legume.

Macrobiotica nu este numai o simpla dieta, ci o întreaga filosofie de viata care urmareste purificarea fizica si mentala, punând omul/practicantul în armonie cu natura si mediul. Macrobiotica mai este denumita arta a longevitatii si a reîntineririi.

Dieta macrobiotica are ca fundament energiile Ying si Yang – doua forte opuse, dar complementare ce dirijeaza toate aspectele vietii.

Pentru a mentine un echilibru natural si armonie în corp, cele doua energii trebuie sa fie echilibrate. Reinstaurarea acestui echilibru având ca efecte vindecarea, detoxifierea si echilibrarea fluxurilor de energie din corp.

George-Oshawa
George-Oshawa

Practicantii sai sustin ca factorul principal în combaterea oricarei boli este alimentatia care hraneste organismul si mintea, considerând inutila recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, daca nu se renunta la consumarea grasimilor saturate, a cantitatilor mari de zahar, sare, tutun si alcool.

Macrobiotica promoveaza o alimentatie menita sa refaca si sa întretina sanatatea prin întelegerea „calitatilor energetice” ale alimentelor.

De asemenea, macrobiotica analizeaza si modul în care alimentatia face parte din întregul stil de viata (ocupatia, unde locuim, cu ce ne hranim etc). Macrobiotica se concentreaza asupra energiilor care se dilata si se contracta, care caracterizeaza fiecare tip de aliment. Este o alimentatie care consta într-o dieta vegetariana, cu alimente integrale, fara lapte si carne (cu exceptia unei mici cantitati de peste) si evitarea produselor rafinate si procesate.

sursa: csid.ro

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum