vineri, aprilie 19, 2024
Religie si antropologie

Mano Fico, amuleta italiana cu origini ancestrale

Mano Fico, sau Figo, cum i se mai spune, este o amuleta italiana cu origini stravechi, folosita si de catre etrusci. „Mano” înseamna „mâna”, iar „Fico” înseamna „smochina” . In argou înseamna organele genitale femeiesti. Practic acest simbol imita actul sexual.

Chiar daca îl folosesti ca pe un gest obscen sau ca pe o amuleta, simbolul Mano Fico ajuta împotriva deochiului. Prin aceasta, simbolul se aseamana cu Mâna Hamsa (Mana Fatimei), cu Palma cu un Ochi si cu Mano Cornuto.

Amulete de tipul Mano Fico se gasesc în primul rând în Italia si în America printre descendentii imigrantilor italieni.

Acest simbol apare si pe saculetele cu amulete peruviene si în talismanele de sticla din America de Sud, ambele reflectând influentele europene coloniale.

Mano Fico prezentat aici este o reproducere moderna din cositor a unei amulete de argint din secolul al XIX-lea, probabil dintr-o zona din jurul orasului Napoli, unde asemenea talismane erau extrem de populare. Vechile talismane Mano Fico napolitane au fost sculptate si în coral rosu.

Se crede ca deochiul primejduieste mamele care alapteaza si pe copii lor, pomii fructiferi, animale de muls si sperma barbatilor. Într-un cuvânt, deochiul afecteaza forta vietii, energia vitala.

Obiceiul napolitan de a face amulete Mano Fico din argint (argintul amintind de Luna) si coral rosu (simbol al zeitei Venus) indica supravietuirea culturala a unei legaturi între gestul Mano Fico si vechea religie romana bazata pe venerarea zeitelor.

În plus, nu credem ca este prea exagerata o analogie între o amuleta Mano Fico din coral rosu si talismanul Sângele lui Isis (cunoscut si sub numele de Bucla lui Isis sau Nodul lui Isis), pe care femeile din Egiptul Antic îl purtau pentru protectie. Acest talisman era adeseori confectionat din carnelian, simbolizând sangele menstrual al lui Isis care era asociat cu puterea zeitei.

Poate ca aceste talismane, au radacini culturale care se duc pana în epoca neolitica, provenind dintr-o invocare a „vulvei protectoare si fertile” a unei zeitati feminine care ferea omenirea de pierderea sau deteriorarea energiei vitale.

De asemenea, potcoava se poate asocia acestei simbologii, ea fiind considerata o veche emblema a organelor genitale feminine, denumite si yoni. În vremurile vechi, oamenii aveau obiceiul de a realiza desene în carbune ale organelor genitale feminine deasupra usilor caselor lor pentru a alunga ghinionul.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum