GUANSII, urmasii atlantilor

Incercand sa dau de urma atlantilor, am descoperit aceasta populatie misterioasa ce a locuit candva arhipelagul Tenerifelor: guansii. Intrebarea este: sunt guansii, urmasii atlantilor?

Localizare geografica

Insulele Canare sunt situate in Oceanul Atlantic, aproape de coasta de nord-vest a Africii. Sunt in numar de sapte si au origine vulcanica.

Guansii

Singurele insule, pe care europenii au descoperit viata, sunt aceste insule numite Canare. Populatia autohtona se numea guansii. Avem foarte putine informatii despre acestia din simplul motiv ca au fost exterminati de spanioli, inca din sec XVI.

Se vorbeste despre gunasi ca despre un popor curajos. In momentul cand conquistadorul spaniol Alonsi Fernandez de Lugo a coborat pe insula, insotit de 2000 de soldati, regele local din Raoro, principala cetate a guansilor, a opus o rezistenta indarjita. Oamenii sai, imbracati in blanuri de animale si inarmati cu sulite si topoare i-au alungat pe spanioli de pe pamanturile lor.

Spaniolii au revenit anul urmator si au reusit sa cucereasca insula, profitand si de molima, care a macinat populatia locala (bolile europene erau fatale acestor locuitori). Guansii au fost supusi, dar s-au ravoltat in numeroase randuri impotriva stapanirii de pe continent, Tenerifele (cum au numit spaniolii insula) fiind „butoiul cu pulbere al Spaniei” alaturi de Tara bascilor.

Cultura si civilizatia guansa a fost supusa unui regim de exterminare metodica (acelasi la care au fost supusi irlandezii de catre britanici) fiind in intregime interzise (pe timpul lui dictaturii lui Franco, chiar si numele de guans era interzis?!), iar numerosi localnici ai insulelor au fost nevoiti sa-si schimbe numele.

Origine si organizare

Oficial se crede ca guansii proveneau de pe coastele africane. Ipoteza nu are insa sustinere deoarece acesti oameni nu aveau nici un fel de cunostinte de navigatie, iar barcile lor erau mici si primitive. Aveau si o frica nativa de apa, frica ce nu se justifica la un popor care traia pe insule in mijlocul oceanului. Deci, cine erau guansii?

Infatisarea lor i-a uluit pe spanioli: erau inalti (peste 2 m), blonzi si aveau ochi albastri, deci nimic de origine africana. Probabil ca locuiau pe aceste insule dintotdeauna.

Cert este ca au creat o civilizatie infloritoare si o cultura deosebita. Aveau un alfabet propiu, din care nu s-a pastrat nimic, cunosteau ceramica, practicau o agricultura intensiva. Legenda spune ca au fost guvernati de noua regi aidoma atlantilor. Aveau o religie monoteista, spre deosebire de toate celelalte popoare cu care intrasera in contact (care erau politeisti).

Cea mai plauzibila ipoteza este cea potrivit careia ar fi urmasii atlantilor, iar arhipelagul Canarelor, ramasita acelui vast continent disparut, Atlantida.

Concluzii

Azi insulele Canare sunt considerate a fi insulele fericirii, in primul rand datorita climei. Spaniolii cand au ajuns aici au fost uimiti de frumusetea locurilor si de modul de trai al populatiei locale. Legendele spun ca era o societate perfecta si foarte bine organizata. Probabil ca, daca nu ar fi fost exterminati, gunasii ne-ar fi lasat anumite indicii ale istoriei lor.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: