luni, decembrie 11, 2023
Calatorind prin lumeTari

MALTA,un rai turistic din Mediterana

Malta.Scurt istoric

In anul 1530 ,imparatul Carol al V-lea a cedat aceste insule stancoase din Marea Mediterana Ordinului militar si caritabil Sf Ioan de Ierusalim.Din momentul in care   s-a    stabilit   in   Malta ,ordinul si-a schimbat denumirea in Ordinul suveran al Cavalerilor de Malta.  Cavalerii   s-au opus cu succes invaziilor otomane,pana cand Malta a fost cucerita de Napoleon in 1798.Doi ani mai tarziu ,Franta a fost nevoita sa cedeze insulele malteze Marii Britanii,care a infiintat aici o baza militara aeronavala functionala in timpul ambelor razboaie mondiale.Maltezii au platit scump pentru gazduirea bazei britanice in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial ,cand avioanele germane si italiene au bombardat insulele cateva luni in sir.

Malta a ramas sub dominatia britanica pana in 1964 ,iar ultimele trupe britanice s-au retras in 1979.Din anul 1974,Malta a devenit republica parlamentara.Timp de 23 ani (1964-1987),principala forta politica malteza a fost Partidul Muncii.Aceasta a dus o politica consecventa indreptata impotriva Bisericii Catolice ,care si-a vazut confiscate bunurile imobiliare in 1983.In anul 2004,Malta ,impreuna cu alte zece state ,a fost acceptata in Uniunea Europeana.

Aspecte geografice

Republica Malta(Suprafata:316 kilometri patrati ;Populatia :400.000 de locuitori) cuprinde insulele:Malta,Gozo si Comino,situate in Marea Mediterana,intre Sicilia si Tunisia .Clima placuta ,conditii excelente pentru navigatie,surfing si scufundari ,monumente interesante,formatiuni geologice unice(pesteri ,chei si stanci),precum si hotelurile numeroase atrag in Malta peste un milion de turisti anual.Singura problema o reprezinta cantitatea insuficienta de apa potabila : in Malta exista numai cateva rauri sezoniere,iar irigarea culturilor agricole se face cu foarte mare dificultate.

Turismul este in prezent pricipala sursa de venituri a Maltei ,desi acest grup de insule nu s-a bucurat niciodata de un interes la fel de mare ca cel acordat insulelor grecesti .Turistii care sosesc aici se dedica in principal sporturilor acvatice .Conditiile sunt excelente pentru practicarea windsurfing-ului si a scufundarilor tot timpul anului ,Golfurile pitoresti sunt ideale pentru amatorii de bai de soare si de inot,iar temperaturile nu scad sub 15 grade nici macar in ianuarie.

Insulele adapostesc si numeroase monumente istorice ,martori de piatra ai diverselor culturi care si-au lasat amprenta aici.

Majoritata bisericilor si a fortificatiilor au fost construite in timpul dominatiei ioanitilor(sec XVI-XVII).  Mari  maestri ai  acestui  ordin  au  adus  in  Malta   arhitecti    italieni    de    renume :minunata capitala a statului ,cu stradute inguste si unghere misterioase ,dateaza din perioada de glorie a insulelor .Nu lipsesc de aici capodopere ale arhitecturii ,precum Catedrala Sf Ioan sau fostul Palat al Marilor Maestri ai Ordinului Cavalerilor Ioaniti,in prezent sediul Parlamentului .In Malta si pe insula vecina,Gozo,se afla temple marete construite din blocuri de piatra uriase,considerate cele mai vechi constructii de piatra din lume (mai vechi decat Templul Stonehenge si decat piramidele egiptene)Majoritatea acestor megaliti au fost ridicati intre anii 3600-2500 i.Chr.

Templele din Malta si civilizatia megalitica

Curiozitati

Cel mai faimos maltez a fost Jean Parisot de la Valette,marele maestru al Ordinului Monaho-cavaleresc al Ioanitilor ,care a respins asediul unei armate otomane de 30.000 de soldati in anul 1565.

Potrivit legendei ,eroul grec Odiseu a fost intemnitat pe insula Gozo care apartine Maltei.

Limba malteza actuala are radacini arabe,iar forma sa scrisa a fost elaborata abia in sec XX.

Maltezii sunt un exemplu demn de urmat petru democratiile europene:frecventa la urne este de aproximativ de 96%.

Maltezii se dedica cu placere unui hobby aparte,privit cu dezaprobare in numeroase tari europene:marea lor pasiune este vanatoarea de pasari,care sosesc in stoluri mari pe insula situata intre Europa si Africa.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d