Calendarul Mayas, un mister nedeslusit

Cel mai fascinant, mai misterios si mai subtil popor, dintre toate popoarele Precolumbiei, a fost si a ramas pe mai departe, poporul mayas.

Fascinant, asa cum aveau sa fie etruscii. Subtil, asa cum se vor manifesta mai apoi romanii. Templele Greciei, mormintele etrusce si frescele romane sunt singurele date de cultura veche la care putem sa raportam pe cele ale orizontului spiritual mayas. La acestea mai putem sa adaugam si Valea Nilului, atat pentru piramidele ei, cat si pentru acele coloane ale memoriei, stravechile obeliscuri, dorite de Napoleon in Europa.

maya

Celebrele ”stele” mayase nu prea sunt ”stele”, mai ales funerare: inalte, uneori de aproape 3 metri, ele comemoreaza trecerea de la o perioada la alta, ridicarea lor facandu-se la inceput, la fiecare 20 de ani, adica 1 katun, iar mai apoi la 10 si chiar la 5 ani. Pe baza inscriptiilor de pe aceste columne, cercetatorii au reusit o periodizare a timpului maya intre anii 317-981 d.Chr.

Esentele mayasilor raman  ascunse

Stim ca la Peten, una din primele lor cetati, mayasii au ajuns sa calculeze eclipsele solare cu un secol inainte de a se produce, iar o inscriptie in piatra reprezinta un calcul al timpului pe o durata de 400 milioane de ani!

CALENDARUL MAYAS

Paradoxul este ca matematica lor a fost o stiinta pentru cer, nu pentru oameni.

Asa cum am spus in articolul trecut, mayasii au calculat revolutia sinodica a planetei Venus si eroarea lor nu reprezinta decat 0,03 dintr-o zi la o jumatate de secol.

Au masurat cu precizie anul tropical si au izbutit sa inscrie in calendarul lor durata unui an terestru astronomic la 365,242129 zile, adica avand aceeasi exactitate cu masura data de fiziologia ciberneticii contemporane, cea care indica 365,2422500 zile.

Cum au reusit sa faca acest calcul e imposibil de stiut, caci nu s-a descoperit nici un instrument pana acum pentru o atare indeletnicire.

Si totusi calendarul

Calendarul mayas, de care se tot vorbeste atat in ultimul timp, nu era unul singur.

Alaturi de cel profan, numit Haab, mayasii mai foloseau un calendar sacru, Tzolkin, numai de 260 de zile, relatia dintre unul si celalalt realizandu-se prin Roata Calendaristica, asa cum vor face mai tarziu si aztecii, unde capul si coada sarpelui arcuit perfect reprezinta inceputul si sfarsitul unei perioade ciclice.

In afara de aceste calendare de soare si de luna, mai stim ca mayasii  imparteau timpul in zile -Kin, in luni-Vinal (=20 de Kin), in ani Tun (=18 Vinal), iar mai apoi in Katuni (=20 Tun) si Bactuni (=20 de Katuni).

Pentru ca totul sa fie perfect, stim ca numele zilelor erau (in calendarul Tzolkin) urmatoarele: Imox (peste), Jg (luna), Akbal (noapte), Qat (radacina de porumb), Can (sarpe), Camey (moarte), Queh (cerb), Ganel  (iepure), Toh (ploaie), Tzi (caine), Batz (maimuta), Ei (dinte), Ah (trestie), Balam (tigru), Tziquin (pasare), Ahmak (bufnita), Noh (cauciuc), Tihax (cremene), Caox (fulger si trasnet) si cea de-a douazecea zi, Hunaphu (zeul suprem).

calendar mayas jpg

Aceste denumiri sunt de o utilitate extraordinara, deoarece cercetatorii au reusit, dupa ani de truda, sa interpreteze texte care ar fi ramas cifrate pentru totdeauna.

Drumul cercetarii care a dus la posibilitatea interpretarii exacte e lung si impresionant. Anumite erori au dus la descoperiri importante, ca de exemplu faptul ca impartirea anului in luni de absolut aceeasi durata (20 de zile) trebuia sa tina cont de existenta a inca cinci zile complementare. Aceste cinci zile erau nefericite mai ales pentru cei nascuti in decursul lor.

S-a descoperit secolul compus din 52 de ani, ciclul de 13 Katuni, adica de 260 de ani si un altul de 3×13 Katuni. Fascinant este, insa, cum se puteau calcula exact perioadele zilei si ale noptii ? Un punct de pe bolta cerului era indeajuns pentru a spune ca la ora 9 sau 15 soarele se va odihni exact acolo!

Nimic deci despre apocalipsa, potop sau alte asemenea prorociri teribile. Trebuie subliniat ca acest popor tenace si perseverent care a rezistat timp indelungat cuceririi spaniole (si al carui teritoriu este un stat autonom in cadrul statului Mexic) nu putea crea ceva distructiv. Calendarul mayas nu se termina in 2012, in nici un caz. Lumea se va schimba, la finalul unui ciclu, dar nu se va termina.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: