Cum a aparut mobila?
O intrebare stupida ar zice unii,dar care se justifica intr-u totul ,pentru ca ce ar fi viata noastra cotidiana fara mobila.
Patul
Sa luam de pilda patul:stramosul,sau ,mai exact,precursorul ,patului a fost -si mai este si astazi la anumite populatii de pe glob-gramada de piei de animale cu blana asternute direct pe sol.In Egiptul Antic un pat propiu-zis ,un pat mobila,aveau numai cei bogati;egiptenii de rand se culcau pe o rogojina terminand cu un capatai de lemn in forma de semiluna ,in deschiderea careia intra,ramanand nemiscat toata noaptea,capul omului.Acest fel de culcus a continuat sa prevaleze in diverse tari din Extremul Orient ,in Japonia,de pilda,pana la o data recenta.
FRESCA ROMANA-PAT DE TIP ROMAN
Patul grecesc era foarte inalt,cu picioarele ca niste adevarate coloane,decorate cu ornamente geometrice.Romanii aveau doua tipuri de paturi :cele pentru sufragerie,pentru triclinium,si cele pentru dormit.Primele erau de fapt un fel de divanuri,fara capataie sau spatare,dar cu cate o perna de sprijin la extremitati.Divanurile tineau loc de scaune,pe care romanii luau masa intinsi pe o parte ,de obicei cate doua persoane .Patul de dormit avea in schimb un fel de plasa pe care se intindea salteaua ,ceea ce ii da o oarecare elasticitate si comoditate.Nu se puneau perne,nici nu se asterneau cearceafuri;doar o cuvertura deasupra si alta dedesubtul corpului.
La aceste paturi romane vor apare mai intai cele doua tablii ,la capul si la picioarele patului.Paturile erau inca foarte inalte ,incat era nevoie de o scarita.
TRICLINIU ROMAN
La bizantini,capataiul patului era foarte ridicat,culcusul era inaltat intr-o panta accentuata:pozitia corpului in timpul noptii ramanea aproape oblica.Spatiul dintre picioarele patului era completat cu paneluri ,ceea ce dadea acestei mobile un aspect de lada.
La curtea Frantei ,pana in sec XV d.Chr,ofiterii din garda regelui si doamnele de onoare ale reginei se culcau ,nu in paturi ,ci pe saltele de paie intinse pe jos,in anticamerele dormitoarelor regale.
In Evul Mediu nobilii aveau paturi impunatoare,cu picioarele care se inaltau prelungindu-se pana in plafon si cu perdele de brocart,matase sau catifea;o magnificenta care a continuat pana in sec al XVIII-lea,cand perdelele au disparut ,iar patul s-a apropiat de forma lui simpla de azi.
PAT MEDIEVAL
Dulapul
Nici dulapul nu era la origine o mobila ,ci o simpla adancitura in zid,in perete,o nisa adanca,inalta si larga,inchisa cu o usa ,cu una sau mai multe canaturi.Nici la greci ,nici la romani(si cu atat mai putin la alte popoare din Antichitate)acest -sa-i zicem ”dulap in perete”-nu servea pentru haine,lenjerie,incaltaminte sau accesorii vestimentare;toate acestea se tineau in lazi,in cufere sau in sipete.
Cuvantul ”dulap” doar in limba romana vine de la turcescul ”dolap”.In italiana se cheama armadio,in spaniola armario,in franceza armoire.Toate acestea deriva din latinescul armarium-acesta de la arma-care se traduce, in acest caz prin ”obiecte”,”instrumente”,”unelte diverse”.
DULAP VENETIAN
In Antichitate ,numai in pravalii se intalneau dulapuri;abia in epoca imperiala romanii vor avea in casa un fel de dulapuri -vitrine in care isi expuneau portretele,busturi sau masti lucrate in ceara,ale stramosilor familiei.
In Evul Mediu dulapul exista numai in manastiri,unde adapostea codice,manuscrise si obiecte sacre,de cult.Abia prin 1500 d.Chr si-a facut dulapul intrarea in casele oamenilor pentru a servi la pastrarea hainelor si lenjeriei .
Masa
Spre deosebire de pat si dulap masa are o varsta venerabila.La egipteni ,forma ei nu se deosebea mult de a noastra,atat doar ca picioarele erau de obicei sculptate,reprezentand capete sau labe de animale(leu,gazela sau taur).La fel la greci si la romani;la acestia din urma ,insa,tipul obisnuit de masa era (in epoca imperiala)de forma rotunda ,cu trei sau cu patru picioare.In sufragerie,in triclinium romanii isi construiau si o masa zidita ,din caramida:un monobloc pe care se asezau mancarurile inainte de a fi servite.Mesele de forma rectangulara aveau tablia mobila,asezata pe o capra fixa.
FRESCA ROMANA-VIATA COTIDIANA LA POMPEI
In Evul Mediu ,la ospetele senioriale,mesele erau dispuse in potcoava sau in semicerc;comesenii se asezau pe latura exterioara a semicercului ,partea interioara ramanand libera pentru servit.Abia in secolul al XVI-lea tablia va fi fixata pe picioarele mesei;masa devenind deci o mobila,o piesa dintr-un singur corp.
MASA TIP LUDOVIC AL XIV-LEA
In secolele urmatoare aspectul acestei mobile va capata eleganta si individualitatea propie diferitelor stiluri de arta.Numeroase varietati vor aparea in secolul al XVIII-lea ;printre ele si masuta de langa pat-noptiera.
Scaunul
Are si el o varsta respectabila.Scaunele egiptenilor ,de pilda ,aveau perne si spatar foarte inalt,iar picioarele ,sculptate ,reproduceau forma labelor unor animale .La greci si la romani ,foarte des se intalnea scaunul in forma de X(gen scaunele pliante de azi),dar cu un spatar care abia ajungea sub omoplatul celui care se aseza pe el.Interesant era la romani (preluat de la etrusci)scaunul pliant fara spatar,asa numitul sella curulis,scaun de onoare ,lucrat de obicei cu placi de fildes sculptate .Era scaunul oficial rezervat inaltilor demnitari si imparatilor.
Scaunul bizantinilor,cu spatiul dintre cele patru picioare completat cu paneluri pictate avea spatarul inalt si drept.
SCAUN BIZANTIN
Mult mai inalte erau spatarele scaunelor din Evul Mediu,care ,in locuintele nobililor ,aveau neaparat sculptat sus blazonul stapanului.In Evul Mediu au aparut si scaunele pe rotile ,pentru batrani si pentru bolnavi .Incepand din epoca Renasterii scaunul a cunoscut ,prin fantezia si eleganta formelor,precum si prin calitatea materialelor,scheletului si imbracamintei ,o cariera extraordinara ca piesa de lux la un loc cu masa.O cariera care a durat aproape 500 de ani ,pana cand,in secolul trecut ,scaunele au capatat sobrietatea de linii si pura functionalitate a celor de azi.
Nu se poate sa nu amintim si acel tip special de scaun,prezent timp de trei secole la curtile regale sau princiare din Occident:asa numitul chaise percee,cu tablita perforata in forma de cerc,avand o functionalitate anumita ,raspunzand unei firesti necesitati fiziologice.Piesa ce renumitul Ludovic al XIV-lea,”Regele Soare”, nu se sfia sa o foloseasca ,chiar in decursul lungilor reuniuni cu ministrii sai.
MOBILA TIP LUDOVIC AL XIV-LEA
Obiectele de baza ale mobilierului au o existenta indelungata ,inventarea si folosirea lor fiind un adevarat pas in evolutia omului.