duminică, aprilie 14, 2024
Biosfera, invelisul viu

Domesticirea animalelor

Cand au fost domesticite animalele cunoscute ca atare?

Este o intrebare la care se poate raspunde cu cateva date,uneori controversate ca situare cronologica,dar,in general acceptate in lucrarile de autoritate in materie.Mai intai insa acestea precizeaza ca din cele peste o suta de mii de specii de animale cunoscute si studiate ,abia aproximativ cincizeci au fost domesticite de-a lungul timpurilor,abia cincizeci au ramas in relatie cu viata de fiecare zi a omului.

calul ca animal domestic

Domesticirea animalelor a inceput cu cainele

Primul animal domesticit (in Asia Mica-si probabil chiar in mileniul al VIII-lea i.Chr)a fost cainele;singurul animal domesticit pe toate meridianele lumii,de la poli pana la Ecuator.Originea lui e nesigura:provine probabil din sacal,sau poate dintr-o specie (azi stinsa)de caine salbatic.Mai verosimila este ipoteza (cel putin pentru zona europeana)ca ar proveni din lup.

domesticirea animalelor

Din mileniul al VII-lea i.Chr este atestata arheologic in Irak si domesticirea oii;dar oile europene indigene provin dintr-o specie salbatica de oaie de munte,originara din Asia Centrala si podisul iranian.

Tot in acelasi mileniu al VII-lea a inceput sa fie domesticita si capra,provenita dintr-o specie de capra de munte din Asia Sud-Occidentala.Capra a fost primul animal domesticit si pentru laptele ei.

Oaia si capra au fost si primele animale domesticite in Egipt.Tot in Egipt a aparut mai intai si pisica domestica,acum aproape 4.000 de ani;in schimb ,in Orientul Apropiat si in zona Mediteranei pisica domestica nu este atestata decat in sec I i.Chr.

Tot in Valea Nilului au aparut pentru prima data ratele si gaastele domestice;dar gaina ,specia obisnuita ,provine -se pare-din India;regiune in care,pe de alta parte ,a fost domesticit mai intai si bivolul.

bivolul

Boul (si vaca)a fost domesticit simultan in mai multe centre geografice;cele mai vechi dovezi arheologice (aflate in Grecia Septentrionala)de domesticire a bovinelor dateaza de la sfarsitul mileniului al VII-lea i.Chr.In Asia Centrala ,stramosul boului domestic apartinea unei specii cu coarne foarte lungi ;dar boul de pe teritoriul Europei descinde dintr-o specie care traia aici inca din epoca paleoliticului superior.Bovinele au fost domesticite pentru a servi ca animale de tractiune ,dar si pentru carnea lor.Ca animal de lapte ,vaca a fost cunoscuta mult mai tarziu.

Pe continentul american,animalele bastinase domesticite au fost lama (in zona anzilor,inca din mileniul al IV-lea i.CHr);apoi alpaca si cobaiul(iar intre insecte-albina)

lama

Dupa caine ,cel mai vechi animal domesticit a fost porcul,documentat ca atare in Iran si Mesopotamia inca din mileniul al VII-lea i.Chr.Dar speciile porcine de rasa actuale de la noi provin dintr-o alta specie ,care in China traia pe langa casa omului in epoca paleoliticului superior;porcul fiind singurul animal domesticit in China -de unde respectiva specie a ajuns in Europa abia acum doua secole.

Calul domestic este atestat din mileniul al III-lea i.Chr,in regiunea Ucrainei si a Rusiei Meridionale;in Orientul Mijlociu a patruns dupa anul 2.000 i.Chr,iar in Europa ,cu o mie de ani mai tarziu.Magarul a fost domesticit in Orientul Apropiat in mileniul al IV-lea i.Chr,dar e vorba de o varietate asiatica de asin,numit ”onagru”,care din Asia Centrala s-a raspandit in India si China in mileniul al III-lea i.Chr

Camila bactriana(cu doua cocoase)a fost domesticita in Asia Centrala in al IV-lea mileniu i.CHr;dar in Orientul Apropiat nu este cunoscuta decat cu 3.000 de ani mai tarziu,odata cu dromaderul ,camila araba cu o cocoasa.

domesticirea animalelor

In sfarsit ,elefantul a fost domesticit pentru prima data in India ,cu putin inainte de anul 2500 i.Chr,iar renul -in zonele arctice,se crede, ca inca din mileniul I i.Chr.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum