Galaxia aflata la marginea Universului

O minuscula pata rosie in univers

Cea mai indepartata galaxie fata de Terra, descoperita pana acum, se afla la 13,2 miliarde de ani lumina. Ce  ziceti? Oare vom avea ocazia sa o vedem „live” vreodata?

Sa spui povestea celei mai indepartate galaxii descoperite nu este simplu. Este plina de mistere nerezolvate, incertitudini de masurare si observatii la limita vizibilului. Dar rezultatul merita toata oboseala: testarea si confirmarea celei mai importante teorii stiintifice, o dovada ca uneori pe oameni ii intereseaza si altceva in afara de costul painii si ca, in general, stiinta este extraordinara si ofera satisfactii pe masura.

Folosindu-se doua dintre cele mai bune telescoape (Hubble si Spitzer), s-a descoperit cel mai indepartat obiect pana la care s-a putut estima distanta. Galaxia de numeste MACS1 149-JD si se afla pierduta printre galaxiile mult mai stralucitoare ale unui roi care au ajutat enorm: gravitatia combinata a galaxiilor din roi a marit de 15 ori stralucirea obiectului, printr-un proces numit exotic ”lentila gravitationala”. Din punct de vedere vizual, minigalaxia primordiala nu este cine stie ce: o pata minuscula, rosie, care nu iti atrage atentia in nici un fel, mult mai frumoase fiind galaxiile galbui adunate in grupuri. Totusi, din punct de vedere stiintific, lucrurile stau invers: galaxiile sunt banale si plictisitoare iar pata este esentiala.

Privind in trecut

Lumina emisa de obiectele indepartate face ceva timp pana la noi. Din acest motiv, putem vedea in trecut. Lumina emisa de Soare ne arata ce facea acesta acum 8 minute. Jupiter se vede cu o intarziere de 35 de minute, iar Neptun  de 4 ore.

Cea mai apropiata stea se vede cum arata acum 4,3 ani, iar cea mai indepartata stea vizibila cu ochiul liber o percepem de la o departare de 1.400 de ani.

Cea mai apropiata galaxie asemanatoare cu a noastra se vede cu o intarziere de 2,5 milioane de ani si cel mai apropiat roi de galaxii cu 60 de milioane de ani. Cum lumina contine informatii despre compozitia obiectelor, studiul ei (domeniul se numeste ”spectroscopie”) ne ajuta sa determinam elementele chimice aflate in stele sau in nebuloase. Daca putem vedea obiecte indepartate, putem afla si din ce erau compuse, dupa care le comparam cu cele de acum si vedem cum a evoluat Universul. Penru ca vedem in trecut, putem observa in direct istoria acestuia, situatie extraordinara de utila (daca am putea vedea si in istorie am sti mult mai exact cum s-au petrecut anumite evenimente).

Totul este lumina

Pentru ca este in expansiune, cand vom termina de scris aceasta fraza, lungita tocmai pentru a ne opri un pic din rutina zilnica si a da frau liber imaginatiei, Universul va fi mai mare (ganditi-va ca era mult mai mic acum o zi, un an, zece sau pe vremea cand s-a format Soarele). De fapt, in primii sai ani de viata, Universul era atat de dens, incat fotonii (lumina) nu puteau calatori prea mult, fiind absorbiti de alte particule.

Vizibilitate in infrarosu

Cautand obiecte cosmice din ce in ce mai indepartate, astronomii pot vedea modul in care a evoluat Universul, s-a format galaxia, din care facem parte si noi si, mai mult, pot compara observatiile cu teoria. Teoria ne spune ca obiectele din Univers par a fugi unul de celalalt, pentru ca acesta se extinde. Lumina, ca unda, devine din ce in ce mai alungita, indraptandu-se spre partea rosie a curcubeului. Observatiile ne arata ca cele mai indepartate galaxii se vad in infrarosu, acesta fiind motivul pentru care telescoapele spatiale mari sunt mai sensibile in acest domeniu. In plus galaxia, care face obiectul acestui articol, este mica si rosie, la fel ca toate galaxiile extrem de indepartate observate pana acum.

Pana in prezent, colectia de obiecte extrem de indepartate contine cateva galaxii, enumerate in continuare. In anul 2001, s-a descoperit galaxia SDSS 1030+0524, formata la numai 900 milioane de ani dupa Big-Bang. In 2010, s-a gasit UDFy-38135539, existenta de pe vremea cand Universul avea numai 600 de milioane de ani.

Pe 29 aprilie 2009, o emisie puternica de raze gamma a fost primita din directia constelatiei Canes Venatici. A fost vorba de moartea unei stele si nasterea unei gauri negre, pe cand Universul avea doar 520 milioane de ani. 

Acum s-a descoperit MACS1149-JD, lumina amplificata gravitational a unei galaxii situata departe (lumina ei ajunge in 13,2 miliarde de ani la ochii nostri), care s-a format la 500 de milioane de ani dupa aparitia Universului. 

Momentan sunt putine, dar vor fi din ce in ce mai multe. Telescoapele de pe Terra, si din spatiu, nu au odihna…

sursa: Terra Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: