Geea si Uranus creatorii lumii in mitologia greaca
La creearea lumii, Geea a fost printre primii zei care au iesit din haos, impreuna cu Tartar („Infernul”), Erebus („Intunericul”) si Eros (”Iubirea universala”).

Pentru scurt timp, Geea (sau Gaia) se uneste cu Tartar, dar mult mai importanta este legatura cu Uranus, propiul ei fiu, in urma careia vor aparea plantele, raurile si marile.
Geea si Uranus au creat lumea pentru oameni si pentru zei. Ei sunt parintii ciclopilor, enorme creaturi cu un singur ochi, creatori ai tunetelor si fulgerelor, dar si ai hecatonchirilor, giganti cu 100 de maini si 50 de capete.
Cele mai cunoscute vlastare ale Geei si ale lui Uranus sunt titanii, al caror temperament rebel va fi cauza primei rascoale a zeilor.
Crearea cerului, a pamantului si a infernului
La crearea lumii, Tartar si Geea au aparut in acelasi timp din haos. Impreuna cu Uranus, ei formau Universul.
Uranus se afla deasupra Geei, care statea peste Tartar, sustinand pe Ocean si celelate mari si fluvii, copii ei.
Universul era atat de mare incat, daca o nicovala ar fi fost aruncata din cer, ar fi cazut timp de noua zile pana sa atinga pamantul si alte noua zile in infern.
Geea, zeita-mama
Geea a avut multi copii (Hippodamia, Pelops si Triptolemos).
Puterea ei era atat de mare, incat a nascut dealurile si pe Pontos („mare”). Datorita multimii de copii, pe care i-a nascut singura sau cu ajutorul lui Uranus, Geea era venerata ca zeita -mama, creatoare si hranitoare a tot ce exista. Fiind si sursa aburilor ce se ridica din pamant, era si zeita oraculara. Era cinstita si venerata in templele din intreaga Grecie.
Castrarea lui Uranus
Uranus era extrem de suparat de felul in care aratau si de cum se purtau ciclopii si hecatonchirii. Astfel, zeul s-a hotarat sa-i arunce inapoi in trupul Geei, a carei suferinta a devenit de nesuportat. Extenuata, Geea a facut o secera de diamant si le-a ordonat celor sase titani, fiii sai, sa se rascoale impotriva tatalui lor.
Cronos, ultimul nascut, raspunde rugamintii mamei sale. Intr-o noapte, cand tatal sau a venit sa se culce cu Geea, Cronos i-a taiat organele genitale aruncandu-le in mare. Sangele lui Uranus a stropit pamantul, dand nastere eriniilor, gigantilor, inarmati cu sulite si melianelor, nimfele frasinului.
Razboiul cu gigantii
Din sangele cazut pe pamant cand Cronos si-a castrat tatal au aparut gigantii.

Geea dorea sa se razbune pe Zeus pentru ca ii inchisese pe titani, fiii ei, in Tartar si s-a alaturat gigantilor contra olimpienilor.
Marea batalie, gigantomahia, s-ar fi desfasurat langa Napoli de astazi, pe campiile Flegree.
Gigantii au atacat cu stanci enorme si cu flacari. Apoi un oracol a profetit ca olimpienii vor reusi sa-i infranga doar cu ajutorul unui muritor. Geea a cautat pe Pamant o planta care sa-i faca pe giganti invulnerabili la atacul muritorilor. Zeus a interzis o vreme Lunii si Soarelui sa mai lumineze, pentru a o opri pe Geea sa gaseasca planta magica. Zeus a cerut ajutorul fiului sau, semizeul Herakles, pentru a-i infrange pe giganti.
Gigantomahia era deci interpretata simbolic ca o batalie intre lumea preistorica, a dezordinii, intunericului, haosului si lumea noua, olimpiana, a ordinii, a luminii si a dreptatii.
Titanii
Titanii, cei mai puternici copii ai Geei si ai lui Uranus, devin stapanii lumii dupa mutilarea tatalui lor. Se cunosc 12 titani, sase baieti (Okeanos, Hyperion, Coeus, Crius, Iapet, Cronos) si surorile lor, titanidele (Theia, Rhea, Themis, Mnemosyne, Phoebe si Thetis).
In greaca veche, cuvantul ”titan” evoca sensul de ”vlastare, urmasi ”si ”razboinic”ambele reflectand dorinta lor de putere.
Majoritatea miturilor relateaza faptele lui Cronos si ale lui Okeanos, iar fratii acestora (Coeus, Crius, Iapet si Hyperion) sunt asociati cu cele patru puncte cardinale sau piloni ai cosmosului (nord, sud, est si vest).

Titanii sunt prima generatie de zei asociata cu notiuni abstracte: Themis ( ”regula”sau ”lege”) era zeita care imparte dreptatea, iar Mnemosyne (”memorie”) va da nastere muzelor unindu-se cu Zeus, nepotul ei. Rhea, sora si sotia lui Cronos, este mama celui mai important dintre zeii Olimpului si va juca un rol esential in inlaturare de la putere a sotului ei.
Profetia despre rasturnarea lui Cronos
Ca zeu suprem, Cronos se temea sa nu aiba aceeasi soarta ca tatal sau. El repeta greseala facuta de Uranus, inchizandu-i iar pe ciclopi si pe hecatonchiri in Tartar.
Uranus si Geea l-au avertizat atunci pe Cronos ca si el va fi inlaturat de catre propiul fiu. Temandu-se ca profetia sa nu se implineasca, Cronos si-a inghitit primii cinci copii, lundu-i de langa mama lor imediat ce ea ii nastea.
Disperata Rhea a cerut ajutor Geei, punand la cale un plan impotriva lui Cronos. Cand Zeus se naste, in locul copilului ele pun o piatra invelita in scutece. Fara sa-si dea seama de inselatorie, Cronos inghite piatra, dand astfel cale libera imdeplinirii profetiei. Zeus isi va obliga tatal sa-i elibereze din pantecele lui pe celilalti frati ai sai.
Razboiul impotriva titanilor
Dupa ce isi elibereaza fratii si surorile (Hestia, Demetra, Hera, Hades si Poseidon),

Zeus se rascoala impotriva tatalui sau.
Titanomahia este razboiul de zece ani pe care Zeus il poarta impotriva lui Cronos pentru puterea asupra lumii.
Geea il avertizeaza pe Zeus ca va reusi sa-si infranga tatal doar daca ii va elibera pe ciclopi si pe hecatonchiri din Tartar. Odata eliberati, ciclopii vor modela pentru Zeus fulgerele, principala sa arma. Zeus, ajutat de ceilalti zei olimpieni, ii infrange pe titani, care vor fi aruncati pe vecie in Tartar, sub paza hecatonchirilor.
Pedepsirea lui Atlas
Atlas, fiul titanului Iapet, conduce armata titanilor contra lui Zeus si a zeilor olimpieni. Dupa ce titanii au pierdut razboiul, Atlas a fost condamnat sa sustina pe vecie cerul pe umerii sai.

O singura data sarcina aceasta, care era o pedeapsa, i-a fost preluata de catre Herakles, cand acesta accepta sa ia cerul pe umerii sai, daca Atlas aduce merele de aur din gradina hesperidelor.
La intoarcere, Atlas refuza sa mai duca lumea in spate, dar Herakles il pacaleste, eliberandu-se.
Fiicele lui Okeanos
Nu puteam incheia acest articol fara sa amintim de titanul Okeanos.
Acesta era un fluviu care inconjura intreg Pamantul. Era primul nascut al Geei si al lui Uranus. Impreuna cu Thetis, sotia sa, Okeanos creeaza cele 3000 de rauri ale lumii si cele 3000 de nimfe ale oceanului, cunoscute ulterior sub numele de oceanide.
Mitologia greaca se naste deci cu Geea si Uranus, continua cu titanii si ulterior cu zeii…