Fluviul Niger, calatorul prin Sahara
Inca din secolul al XIV-lea, fluviul Niger a fost, pentru satele de pe malurile sale, o importanta cale de transport. Descoperirea petrolului in delta fluviului a dus la izbucnirea unui conflict intre tribul Ogoni si oamenii de afaceri din industria petrochimica.
Transportul fluvial pe Niger are o traditie indelungata .Inca din secolul al XIV-lea ,apa a fost principala cale de transport a marfurilor dintre orasul Djenne ,situat in sud-vestul deltei interioare ,si orasul Tombouctou.Djenne era controlat de tribul Mande,care se ocupa cu comertul.Acest grup etnic intretinea relatii comerciale stranse cu intreaga Africa de Vest.Asadar la Djenne erau depozitate marfuri ,aur si pietre pretioase.Din tarile de pe malurile Oceanului Atlantic erau adusi arbori tropicali cu lemn pretios,care erau transportati mai departe,spre Africa de Nord ,cu ajutorul caravanelor.Datorita trasportului fluvial se putea evita marsul lung si obositor prin tinuturile intinse ai aride.
Primul european care a ajuns pe malurile fluviului Niger ,in anul 1796,a fost exploratorul scotian Mungo Park.La solicitarea Coroanei britanice,el cauta o cale pe uscat catre orasul Tombouctou,pentru a stabili legaturi comerciale cu populatia bastinasa din Mali.Mungo Park a descoperit Nigerul absolut din intamplare .Inainte de expeditia sa ,se credea ca Tombouctou este situat pe malurile fluviului Gambia.
In noiembrie 1995 ,opinia publica mondiala a fost cutremurata de vestea ca reprezentantul opozitiei nigeriene Ken Saro-Wiwa,care lupta pentru drepturile grupului etnic Ogoni din delta Nigerului , a fost asasinat de regimul Abacha.Viitorul acestui trib este pus in pericol de lucrarile de extractie a petrolului care au loc aici.Anual ,in delta fluviului Niger au loc aproximativ 200 de accidente care conduc la poluarea mediului inconjurator si ameninta supravietuirea tribului.
Fluviul Niger, artera de navigatie a Africii de Vest

Fluviul Niger este o importanta artera de circulatie navigabila a Africii de Vest,care traverseaza toate zonele sale principale de clima si vegetatie .La nord ajunge pana in Sahara,traverseaza apoi savane intinse ,pentru ca,aproape de gura de varsare ,sa se regaseasca in tinutul padurilor ecuatoriale vesnic verzi.Fluviul nu este insa navigabil pe toata lungimea sa din cauza repezisurilor si a pragurilor din apropiere de granita dintre Mali si Niger ,precum si din cauza adancimii mici a bratelor deltei.
Fluviul Niger este al treilea ca lungime al Africii .Izvoraste de la est de Podisul Fouta Djalon din Guineea si a purtat ,initial,numele de Joliba.Asemenea celorlalte doua fluvii mari ale Africii de Vest ,Senegal si Gambia,Niger curge catre Oceanul Atlantic.Fluviul,care are 4000 de km lungime,traverseaza mai intai o zona de podisuri la nord ,in drumul sau catre Mali si nisipurile Saharei.Valea fluviului este aici ingusta ,iar cursul sau este intrerupt de numeroase praguri .Dupa ce isi uneste apele cu raul Milo,chiar inainte de granita dintre Guineea si Mali,fluviul Niger devine navigabil.In apropiere de Bamako,capitala statului Mali ,a fost construit un mare baraj care permite exploatarea rationala a resurselor de apa.Aproximativ 100 de kilometri mai departe se intinde delta interioara a Nigerului ,numita Macina.Fluviul curge aici printr-o campie mlastinoasa si se imparte in mai multe brate.Delta se termina la extremitatea nordica a fluviului Niger,in apropiere de fosta capitala a statului Mali,legendarul Tombouctou.
Fluviul Niger este ,pentru regiuni intinse din Mali ,unica sursa de apa.Oamenii poposesc pe malurile sale nu numai pentru a colecta lichidul datator de viata ,dar si pentru a face baie.Conditiile dificile de viata ii determina pe locuitorii din Mali sa se stabileasca mai ales in sudul tarii.Pe terenurile impadurite si mai bogate de aici supravietuirea este mai usoara ,iar pe plantatiile intinse de cafea,de cacao sau de arbori de cauciuc se mai gasesc inca locuri de munca.Migratia locuitorilor din delta interioara a Nigerului reprezinta pentru Mali o problema importanta.
„Fluviul Negru”cum este adeseori supranumit Nigerul ,curge catre Sahara ,coteste langa Tombouctou si traverseaza marginile desertului descriind un arc adanc,indraptandu-se apoi din nou spre sud.In Nigeria ,fluviul traverseaza o regiune de podisuri ,pana cand ,in final ,formeaza o delta uriasa(30.000 de kilometri patrati)si se varsa in Golful Guineei din Oceanul Atlantic.
Pe intreaga lungime a cursului fluviului ,populatia de pe malurile sale se ocupa cu pescuitul.In fiecare targ vest-african poate fi cumparat peste uscat de apa dulce.
Curiozitati
Intelegerea de la Niamey(capitala statului Niger)a fost semnata de noua tari.Acordul garanteaza libertatea navigatiei si a comertului pe fluviul Niger si incurajeaza cooperarea dintre statele semnatare.
Delta are o importanta uriasa pentru navigatia pe Niger.Vasele mari preiau de aici marfurile transportate pe fluviu.Tot aici era oraganizat ,in trecut,comertul cu sclavi adusi din interiorul continentului.
Romanul scriitorului american T.C. Boyle intitulat „Water Music”se bazeaza pe viata descoperitorului fluviului Niger,Mungo Park.
Segmentul din fluviul Niger care traverseaza Sahara este supranumit „Arcul Nigerului”.