vineri, iulie 19, 2024
Regiuni

Massachusetts,locul unde s-a nascut natiunea americana

Massachusetts,leaganul natiunii americane

Massachusetts este situat in centrul statelor Noii Anglii,care au proclamat Statele Unite ale Americii de Nord in secolul al XVIII-lea .Aici se afla leaganul natiunii ale carei baze au fost puse de catre „parintii fondatori „.

massachusetts

Un stat ”educat ”si foarte dezvoltat

Soseaua Route 128 ,care traverseaza statul Massachusetts,este cunoscuta in Statele Unite sub denumirea de „autostrada tehnologiei”.Firmele producatoare de calculatoare isi stabilesc sediile in aceasta regiune ,iar gigantii industriei electronice ,precum NEC sau Wang ,isi au aici principalele centre.Unul din motivele comasarii intreprinderilor din domeniul tehnologiilor avansate in micul stat Massachusetts il constituie nivelul ridicat de pregatire al locuitorilor sai.Boston,care este nu numai capitala statului ,dar si singura asezare cu o populatie numeroasa(5.805.000 locuitori aglomeratia urbana in 2005),gazduieste multe institutii de studii superioare.Traditia academica este cartea de vizita a orasului ,a carui arhitectura aminteste ,in numeroase cartiere ,mai degraba de „batrana Anglie” decat de metropolele pline de zgarie -nori de pe coasta estica.Stradutele intortocheate din Boston ii atrag cu succes pe cei interesati de misterele trecutului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Locurile care au legatura cu istoria luptelor pentru independenta fac din Boston „Atena Americii”.Excursiile scolare obligatorii fac intotdeauna popas la Cape Cod(Capul Cod),in orasul Province-town de astazi,acolo unde,la 21 noiembrie 1620 a ancorat Mayflower ,vasul pe puntea caruia au sosit in America primii colonisti anglo-saxoni.

vasul mayflower

Massachusetts este unul din cele mai populate state din SUA.Totodata ,acesta se remarca prin industria tehnologiilor avansate extrem de bine dezvoltata ,prin reteaua densa de cai ferate si sosele,prin marele sau port maritim si prin aeroportul imens din Boston.In mod surprinzator ,acest stat cu suprafata redusa este si un important centru turistic de odihna :localitatile de pe litoralul golfului Cape Cod,statiunile montane si parcurile nationale din zona dealurilor Berkshire atrag multi vilegiaturisti in cautare de odihna din marile aglomeratii urbane din imprejurimi.

cape cod

Massachusetts,”fabrica de presedinti”

Desi Massachusetts este un stat cu o suprafata relativ redusa ,pe meleagurile sale s-a nascut un numar impresionant de mare de presedinti ai Statelor Unite.

boston massachusetts

Istoria SUA nu este foarte indelungata ,motiv pentru care americanii se simt foarte mandri ca natiunea lor a avut nevoie de numai 200 de ani pentru a deveni cea mai mare putere politica,economica si militara a lumii.Procesul care a condus la formarea noii superputeri a inceput la sfarsitul secolului al XVIII-lea ,in zona de nord-est a Noii Anglii.Din grupul celor 13 state fondatoare ale Uniunii faceau parte ,printre altele,Maine,New Hampshire,Vermont,Rhode Island ,Connecticut si Massachusetts.Lupta pentru independenta a fost purtata pe teritoriile acestora.

partida de ceai din boston

Capitala statului Massacusetts a devenit,in 1773,scena celebrei „Partide de ceai de la Boston”.Membrii organizatiei secrete americane „Sons of Liberty”(Fiii libertatii) s-au deghizat in amerindieni si au aruncat peste bord incarcatura de ceai de pe cateva vase britanice.

presedintele american john  adams

In acest stat ,au venit pe lume cel de-al doilea si cel de al saselea presedinte al SUA .Ambii au purtat ,de altfel ,acelasi nume:John Adams ,fiind tata si fiu.Intre anii 1923 si 1929 ,la Casa Alba a locuit si Calvin Coolidge ,fost guvernator de Massachusetts.Acest tinut de pe coasta estica a Statelor Unite (avand o populatie de 6.500.000 de locuitori,majoritatea fiind albi si locuind la orase )este si leaganul celei mai cunoscute familii de politicieni americani:Kennedy.

Curiozitati

Cambridge,unul din oraselele statului , este cel mai ”educat ” oras al Statelor Unite.Practic ,fiecare nou venit este tratat ca un student ,iar strazile amintesc de un urias campus universitar.

massachusetts jpg

In 1775 ,langa dealul Bunker din apropiere de Boston a fost purtata una dintre primele batalii din Razboiul de Independenta al Statelor Unite.

Iarna ,Dealurile Berkshire ofera turistilor peisaje feerice.In acest sezon ,aici sosesc cu precadere la odihna locuitorii bogati ai orasului New York ,din cauza preturilor extrem de piperate practicate de hotelurile locale.

massachusetts php

In statul Massachusetts s-au stabilit mai multi imigranti de origine irlandeza decat in oricare alt stat al SUA.Aluzie la acest fapt face si numele echipei de baschet Boston Celtics ,care a repurtat cele mai importante succese in anii ’80 ai secolului al XX-lea.

boston

 

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum