Montevideo, perla de pe tarmul estuarului La Plata
In locul in care esturaul La Plata formeaza un port natural se afla Montevideo, capitala statului Uruguay si centrul economic,politic si cultural al acestuia.
Melancolie in masura 2/4
De decenii, doua orase se cearta pe tema locului de nastere al tangoului: in barurile portului din Buenos Aires sau in lupanarele din Montevideo?
Tangoul este tristete pe care se poate dansa: aceasta este definitia mult-citata a acestui dans.
Poate tocmai de aceea este omniprezent si in ziua de astazi la Montevideo, loc care, cu amestecul sau de eleganta si de melancolie dupa vremurile demult apuse, pare facut pentru faimosul ritm in masura 2/4.
In capitala Uruguayului, unde traieste aproape jumatate din populatia tarii, tangoul este distractia de zi cu zi. Nu sunt necesare sali de bal, iar oamenii se descurca adeseori chiar si in absenta cafenelelor.
Aproape la fiecare targ local de vechituri (in care clasa mijlocie, trecuta prin multe crize, isi cheltuieste avutul) rasuna sunete de acordeon si cantece care ii indeamna la dans pe ascultatori, cu ritmurile lor linistite si masurate.
Locuitorii din Montevideo iubesc tangoul si contesta cu inversunare faptul ca acesta s-ar fi nascut la Buenos Aires.
Un lucru este sigur: dansul a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea si se trage din ritmurile cubaneze ale habanerei.
Inainte de Primul Razboi Mondial, tangoul era interzis pe alocuri din pricina caracterului sau erotic. Din acelasi motiv se bucura de o popularitate neintrerupta in scolile de dans.
Fascinatia exercitata de tangou este determinata nu numai de proximitatea trupurilor dansatorilor, dar si de bogatia de pasi si de figuri.
Masura muzicala batuta cu o usoara intarziere confera ritmului un caracter impetuos.
Montevideo, un coltisor al Europei in America de Sud
Cea mai interesanta si mai plina de monumente parte a capitalei Uruguayului se afla pe o peninsula, care patrunde in estuarul La Plata si delimiteaza dinspre est Golful Montevideo.
Punctul central al Orasului Vechi (La Ciudad Vieja) este Piata Independentei, unde vizitatorii pot lua loc pe bancile inconjurate de palmieri si pot admira monumentele arhitecturii coloniale, ca de exemplu palatele Estevez si Salvo sau fortareata (La Ciudadela).
Din piata se indreapta, catre baza peninsulei, Avenida 18 de Julio, principala artera comerciala a orasului. Pornind in directia opusa se ajunge la catedrala din secolul al XVIII-lea (La Iglesia Martiz).
In zona estuarului La Plata, adica a gurii comune de varsare a fluviilor Parana si Uruguay, s-a desfasurat, in secolul al XVI-lea, o rivalitate acerba pentru controlul portului natural (golful in care se ridica orasul contemporan Montevideo) si a uscatului care il inconjoara.
La inceput, orasul a indeplinit rolul de asezare de granita intre posesiunile spaniolilor si cele ale portughezilor.
In 1776, orasul a fost ocupat definitiv de spanioli, care stapaneau malul sudic al estuarului La Plata.
Sub conducerea lor, Montevideo a ramas pana la mijlocul secolului al XIX-lea o localitate mica si putin importanta. Numarul locuitorilor a inceput sa creasca brusc in perioada emigratiei masive a europenilor catre America de Sud, trecand de la 100.000 in anul 1880 la 300.000, treizeci de ani mai tarziu.
Valurile de imigranti si-au lasat amprenta asupra structurii etnice a acestei regiuni a continentului, Uruguay si capitala sa avand un profil tipic european.
Montevideo a profitat timp de decenii de bogatia fermelor uriase care functionau la portile sale.
Recoltele agricole obtinute aici ajungeau la bordul navelor din portul local, de unde erau trimise in lumea intreaga.
Razboaiele din Europa au reprezentat pentru localnici o ocazie de a face afaceri foarte profitabile.
Cand pe Vechiul Continent facea ravagii Al Doilea Razboi Mondial, cererea pentru carnea si pieile din Uruguay a fost uriasa.
Numeroasele cafenele si saloane din Montevideo sunt astazi numai o umbra palida a epocii de aur pe care a cunoscut-o orasul in prima jumatate a secolului al XX-lea. Boom-ul s-a incheiat dupa razboiul din Coreea din anul 1954, cand preturile produselor agricole au scazut brusc, iar europenii au inceput sa isi dezvolte propia industrie a carnii.
Curiozitati
Prin Montevideo (suprafata de 530 de kilometrii patrati si populatia de 1.400.000 de locuitori) circula numeroase automobile de epoca.
S-a dezvoltat un intreg sector al industriei care se ocupa cu productia de piese de schimb pentru masinile vechi.
La 140 km. de Montevideo de afla Punta del Este, una dintre cele mai scumpe si mai vestite statiuni litorale de pe intreaga coasta americana a Atlanticului.
In anul 1930, in Uruguay s-a desfasurat primul campionat mondial de fotbal. In cadrul meciului final, jucat la Montevideo, uruguayenii s-au intalnit cu argentinienii, adversarii lor eterni. Gazdele au castigat cu scorul de 4-2.